Co byś zrobił, gdybyś znalazł portfel z dużą ilością gotówki? - 28/04 - Wersja do druku +- Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC (https://dopal.org) +-- Dział: Redakcja (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=61) +--- Dział: Pytanie dnia (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=63) +--- Wątek: Co byś zrobił, gdybyś znalazł portfel z dużą ilością gotówki? - 28/04 (/showthread.php?tid=3698) Strony:
1
2
|
Co byś zrobił, gdybyś znalazł portfel z dużą ilością gotówki? - 28/04 - wwojtuss - 28.04.2024 Co byś zrobił, gdybyś znalazł portfel z dużą ilością gotówki? - 28/04
RE: Co byś zrobił, gdybyś znalazł portfel z dużą ilością gotówki? - 28/04 - kot_kreskowy - 28.04.2024 To proste, jeśli nie byłoby danych w środku, zaniósłbym gdzieś w pobliżu miejsca gdzie znalazłem portfel żeby zguba trafiła do właściciela. Gdyby byly dane - dzwonie do właściciela. A później miałbym rozkminy, że mogłem zostawić sobie.... Blablabla 😉 Miałem już taki przypadek, portfel zaniosłem do biedronki bo znalazłem go na parkingu. RE: Co byś zrobił, gdybyś znalazł portfel z dużą ilością gotówki? - 28/04 - duch - 28.04.2024 zabieram i ide dalej i patrze czy nikt nie goni , a jak goni to uciekam RE: Co byś zrobił, gdybyś znalazł portfel z dużą ilością gotówki? - 28/04 - Epsiakos - 28.04.2024 Zależy, jak są dokumenty to wiadomo - próba kontaktu, i chciał nie chciał zgłoszenie niebieskim żeby nikt mi nie dojebal przywłaszczenia bądź kradzieży, bo i tak bywa. W przypadku jak jest sama kasa, to też najbezpieczniejsza opcja jest zgłosić - oni będą szukać właściciela bodajże do 3 tygodni, nie zgłosi się nikt - należy do nas. My mamy czyste sumienie, a i rączki też - prawo jest po naszej stronie, a jak się znajdzie właściciel to musi w obu przypadkach dać znaleźne. Niestety to zlo konieczne, mimo że ich nie cierpię Taka ciekawostka, w ten sposób widziałem jak hajs z przestępstwa stawał się legitny. Nie wiem czy ktoś kojarzy np historię 60tys pod siedzeniem w samochodzie Panek, w reklamówce żulówce jak to Sokół rapował. Prywatnych sytuacji nie będę przytaczał. Powiem tak, w czasach jak nasze gdzie technologia nas dosłownie otacza, w takich sytuacjach jak w pytaniu najlepiej być uczciwym. Jebać pieniądze, to rzecz nabyta i słyszałem z wiarygodnych źródeł historii gdzie znalazca często dostawał 50% czy też całość hajsu, dokumenty są najważniejsze, zawsze. RE: Co byś zrobił, gdybyś znalazł portfel z dużą ilością gotówki? - 28/04 - kurvvisko - 28.04.2024 Gdyby były jakieś dane umożliwiające identyfikację potencjalnego właściciela zguby, to bym poinformował i oddał (choć czasy takie, że jeszcze by się rzucał, że to ja mu zajebałem xd). A jeśli nie byłoby nic to bym zabrał, bo co, policji zaniosę? Sami by se to wzięli. RE: Co byś zrobił, gdybyś znalazł portfel z dużą ilością gotówki? - 28/04 - Epsiakos - 29.04.2024 kurvvisko zaskoczę cię, nie. Do trzech tygodni bo sprawdziłem z ciekawości, potem zguba należy do znalazcy a przy okazji ty masz dupę zabezpieczona właśnie przed takimi sytuacjami RE: Co byś zrobił, gdybyś znalazł portfel z dużą ilością gotówki? - 28/04 - ZmiataZplanszy - 29.04.2024 Siano biorę dokumenty zostawiam RE: Co byś zrobił, gdybyś znalazł portfel z dużą ilością gotówki? - 28/04 - monio - 29.04.2024 Zabieram odchoddze liczę siao i robię zamówienie dokumenty do skrzynki pocztowej RE: Co byś zrobił, gdybyś znalazł portfel z dużą ilością gotówki? - 28/04 - frogbullshop - 03.05.2024 siano biorę i w nogi i zalezy ile by to było dużo gotówki ciekawe ile autor miał na myśli bo dużo to zanczy ile???????? RE: Co byś zrobił, gdybyś znalazł portfel z dużą ilością gotówki? - 28/04 - Lifeisbrutal - 03.05.2024 Odpowiedź brzmi tak jak innych, dokumenty bym oddał. A hajs już sobie zostawił. No dajmy taki przykład idziemy spacerkiem patrzymy o portfel podnosimy a tam z kilka tyś ( załóżmy, że na kogoś przy sianie trafiliśmy). No tylko głupi by oddał taki hajs. Gdyby to była kwestia 50-100 zł no to bym oddał całą zawartość portfela . Choć do końca nie wiem czy w praktyce bym tak zrobił bo sumienie by mi mogło nie dawać spokoju. Mimo, że jest takie powiedzenie "znalezione nie kradzione". |