![]() |
|
Jaki portfel dla kryptowalut? - Wersja do druku +- Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC (https://dopal.org) +-- Dział: Zakupy (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=23) +--- Dział: Finanse (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Jaki portfel dla kryptowalut? (/showthread.php?tid=126) |
RE: Jaki portfel dla kryptowalut? - horsii - 01.11.2025 Czy się da? Tak. Po prostu wklepujesz wallet vendora. Ale czy powinno się tak robić? Nie, raczej nie, najpierw przelewasz na swój portfel prywatny, a potem z niego do vendora. Opłaty nie są duże. Jak kupujecie 25g klefa, to na pewno macie dodatkowe 3 złote h na koszty transakcji sieciowych. RE: Jaki portfel dla kryptowalut? - amiros - 02.11.2025 Przelew z bitomatu bezpośrednio do V był by najwygodniejszy ..dlaczego niepowinno się tak robić..?Czy zostawiamy wtedy jakiś ślad wpłacając bezpośrednio z bitomatu? RE: Jaki portfel dla kryptowalut? - EmStO - 02.11.2025 Trezor RE: Jaki portfel dla kryptowalut? - amiros - 02.11.2025 (01.11.2025, 23:18)horsii napisał(a): Czy się da? Tak. Po prostu wklepujesz wallet vendora. Ale czy powinno się tak robić? Nie, raczej nie, najpierw przelewasz na swój portfel prywatny, a potem z niego do vendora. Opłaty nie są duże. Jak kupujecie 25g klefa, to na pewno macie dodatkowe 3 złote h na koszty transakcji sieciowych. RE: Jaki portfel dla kryptowalut? - horsii - 02.11.2025 Różni vendorzy mają różne bhp, jeśli w tej kwesti jest słabiej to róznie bywa - bo niektore wallety mogą być oflagowane przez giełdy, czy firmy od bitomatów. Wtedy ci zablokują transkację, jeśli są nadgorliwi, i będą wołać o wysyłanie dokumentów. Nieważne skąd wyślesz, ślady zawsze są, bo transakcje w sieci bitcoin są publiczne i do wglądu dla każdego. Ale wysyłanie z bitomatu/gieldy/kantoru najpierw na swój prywatny, jednorazowy wallet który ci służyć będzie tylko do tego zamówienia, dodaje jeden krok więcej "przekazywania" pieniędzy z ręki do ręki, zacierając je poniekąd i dystansując sprzedawcę od źrodła krypto - szczególnie jeśli nabyłeś je legalnie. We wszystkich tych kantorach online przecież wszyscy sie podpisują blikiem pod transakcją z danych osobowych, a w bitomatach zaraz bedzie weryfikacja. Więc naturalne, że chcesz śodki wysłać na portel "który totalnie nie należy do mnie", bo nie jest przecież podpisany z imienia i nazwiska. A co tam ten portfel potem zrobi z tymi środkami to przeciez skąd ja mam wiedzieć bo nie jest mój. RE: Jaki portfel dla kryptowalut? - amiros - 03.11.2025 Dzięki horsii już kumam..zastanawiam się jeszcze jakie dane otrzymuję od V aby odebrać paczkę z paczkomatu ? Napewno Kod Odbioru ale potrzebny jest jeszcze nr telefonu..Czy V podaję wymyślony przez siebie nr telefonu wraz z Kodem Odbioru abym mógł otworzyć skrętkę? Jak to działa? RE: Jaki portfel dla kryptowalut? - Forsik1910 - 03.11.2025 Nr telefonu zalecam kupic startowke w zabce nierejestrowac oczywiscie,kazde zamowienia= nowa karta,kosztownie ale chociarz bezpiecznie RE: Jaki portfel dla kryptowalut? - horsii - 03.11.2025 amiros sluchaj, vendorów jest wielu. W przypadku Escobar masz wygodnie bo podajesz z danych tylko paczkomat i email (tylko jakiś dobry, np. proton albo tutanota, nie gówna typu o2, interia, wp), on zajmuje się resztą. Wszystko, czyli kod odbioru i telefon, dostaniesz na emaila (escobar ci to wyśle w dniu odbioru - nie inpost). Inni vendorzy z tego forum z partnerskiego, którzy realizują wysyłki na paczkomat, robią podobnie. Niektórzy sprzedawcy pozwalają z kolei wciąż korzystać z własnych numerów, ale odchodzi się od tej praktyki, bo jest bardziej ryzykowna, sciśnieniowane głąby potem dzwonią po inpostach bo mają tracking paczek i pytają gdzie ich paczka, robiac przypał zamiast cierpliwie poczekac. RE: Jaki portfel dla kryptowalut? - amiros - 03.11.2025 To bajka sporo się dowiedziałem.. jeszcze raz dzięki horsii ! a czy u Escobar można płacić LTC? I jaki byś polecił portfel zewnętrzny? RE: Jaki portfel dla kryptowalut? - horsii - 03.11.2025 Na stronie escobar ma wymienione tylko btc, xmr i usdt. Myślę, że może i by przyjął, ale nie wiem, nie płaciłem nigdy tam ltc. Musisz go zapytać na mailu. Z walletów, na komórke moge polecić cake wallet. Z fizycznych, ledger nano s. |