Bezsenność - Wersja do druku +- Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC (https://dopal.org) +-- Dział: Na temat używek (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=7) +--- Dział: Zdrowie i detoks (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=10) +--- Wątek: Bezsenność (/showthread.php?tid=1239) |
RE: Bezsenność - Twilight Sparkle - 14.08.2023 @"Mrs.Darkness" nie, nie nie zrozum mnie źle mówię przecież że są badania na SKUTECZNOŚĆ olejków eterycznych. Po prostu nie jest to metoda dla każdego a olejek należy stosować z umiarem i jakąś podstawową wiedzą na ten temat żeby sprawy nie pogorszyć. To nie działa tak że o naturalne środki to można napierdalać wszystkie na raz bez umiaru bo są naturalne. Widziałam jak się skończyła u kogoś zabawa olejkiem cynamonowym. Owa osoba posmarowała się losowym olejkiem co jej ładnie pachniał żeby się zrelaksować. Skończyło się to paskudnym podrażnieniem skóry i bólem głowy od ciężkiego do pozbycia się zapachu. Super rozrywka na wieczór xDDD Może się czepiam ale naturalne nie znaczy zaraz że nie wymaga minimum wiedzy żeby stosować. RE: Bezsenność - Maniek - 14.08.2023 Naturalna metoda na bezsenność: przerzucić łopatą kilka ton węgla. Mocny sen gwarantowany. RE: Bezsenność - PIXA - 14.08.2023 @"Twilight Sparkle" Nic dodać nic ująć. Olejki eteryczne mogą tylko pogorszyć jakość snu, poprzez nadwyrężenie naszego węchu. Tak samo z odświeżaczami powietrza nalezy uważać zapach wydzielający się może być drażniący podczas spania. Najważniejszy to stały dopływ świeżego powietrza RE: Bezsenność - kot_kreskowy - 14.08.2023 Maniek Zajebiste lekarstwo👍 W dodatku bez recepty, darmowe, i bicepsy urosną RE: Bezsenność - Mrs.Darkness - 15.08.2023 (14.08.2023, 16:15)Maniek napisał(a): Naturalna metoda na bezsenność: przerzucić łopatą kilka ton węgla. Mocny sen gwarantowany. Ciężką robota to dobry sposób na bezsenność RE: Bezsenność - DissoEnjoyer - 18.09.2023 Maniek ma w dużej części rację, natomiast odpowiedź - jak można się spodziewać - jest dużo bardziej skomplikowana Tak samo jak bardzo skomplikowany jest problem zaburzeń snu. Jego jakość jest wypadową tego jak się "prowadzimy": - suplementacja mikro/makro - odżywianie - substancje psychoaktywne - stres - warunki snu (hałas, materac, oświetlenie [w tym światło komputera/telefonu przed snem zaburza go !]) - inne problemy natury psychologicznej, np. towarzyszące zaburzenia Brak wysiłku fizycznego również jest czynnikiem mającym spory wpływ na sen. Pasuje tutaj dosłownie rozumiane powiedzonko "jak sobie pościelisz tak się wyśpisz" RE: Bezsenność - hidden - 21.09.2023 tym bardziej ze za bezsennoscia ida duzo powazniejsze konsekwencje stres, zaburzenia odzywiania, problemy z koncentracja. mozna wymieniac a wymieniac, wiem po sobie, borykam sie z tym zjawiskiem od dawien dawna. najskuteczniejsza metoda w moim przypadku okazala sie farmakologia ale to nigdy nie jest rozwiazanie na dluzsza mete poniewaz wiekszosc srodkow nasennych po dluzszym okresie przyjmowania szkodzi na rozne organy a na pozostale szybko rosnie tolerka i przestaja dzialac. nie polecam uciekac w benzo poniewaz jest to troche pojscie na skroty co sporo czesc populacji (w tym mnie) doprowadzilo do nieprzyjemnych konsekwencji. ostatnio praktykuje melatonine 10mg na ok 1,5-2h przed snem, popijam wywarem z 2-3 torebek melisy, jak czuje sie wciaz za malo senny to wspomagam sie jeszcze suplementem z waleriana i takimi tam. pozytywnie kojarzy mi sie wczesniej wspomniana aromaterapia, "zasmrodzenie" sobie pokoju wieczorem lilia wodna na przemian z dzika orchidea rowniez ulatwialo zasniecie. a i cos co w moim przypadku jest niezbedne do spanka - kropelki do nosa. niestety mam taka przypadlosc, ze gdy klade sie na boku to zatyka mi sie jedna dziura w nosie co przeszkadza usnac, zbawiennie wtedy wplywaja kropelki. RE: Bezsenność - Twilight Sparkle - 23.09.2023 Mała rzecz i w sumie nic odkrywczego ale się podzielę. Opaska na oczy do spania. Dużo łatwiej mi zasnąć w całkowitej ciemności. Combo melatonina + opaska + dobrze wywietrzony pokój działa całkiem nieźle. Bez żadnych cudów i takich tam ale warto spróbować. RE: Bezsenność - Lifeisbrutal - 16.10.2023 Otoczenie ma bardzo duży wpływ przez kilka dni miałem rozjebane rolety świeciły mi lampy od ulicy no w chuj nie wyspany chodziłem. Budziłem się a dzisiaj czy wczoraj jest okej rolety dojechały nic mnie nie rozprasza do tego olejek eteryczny lawendowy krople sobie poduszke. I nawet nie razi mnie tak wczesne wstawanie RE: Bezsenność - KiszczaK - 16.10.2023 A może by tak lirafen 2.5 i dobry serial zapodać. Czekać aż oczy same się zamkną. |