Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC
Narkotyki & Research Chemicals - Wersja do druku

+- Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC (https://dopal.org)
+-- Dział: Na temat używek (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Dział: Dyskusje na luzie (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Wątek: Narkotyki & Research Chemicals (/showthread.php?tid=1205)

Strony: 1 2 3

RE: Narkotyki & Dopalacze - UltraKsiężyc - 12.10.2022

Maniek  dziękuję za wyjaśnienie jeżeli wątek wprowadza w błąd kogoś to usunę

RE: Narkotyki & Dopalacze - Maniek - 12.10.2022

Nie trzeba od razu usuwać wątku. Można po prostu zmienić nazwę na "Narkotyki & RC" Wink

RE: Narkotyki & Dopalacze - UltraKsiężyc - 12.10.2022

Maniek jeszcze jak byś mógł napisać jak to zrobić lub zmienić za mnie bo nie bardzo ogarniam

RE: Narkotyki & Dopalacze - Maniek - 12.10.2022

Ok, zmienione.

RE: Narkotyki & Research Chemicals - C84S - 14.10.2022

Narkotyki tak jak dopalacze działają na ośrodkowy układ nerwowy i tak jak narkotyki, mają potencjał uzależniający. Działanie typowych narkotyków na organizm jest znane, o tyle dopalacze są bardziej niebezpieczne, bo nie wiadomo jak zachowa się organizm po ich zażyciu.

RE: Narkotyki & Research Chemicals - Beeniepatu - 14.10.2022

C84S Oj... Wjechales jak dzik w zoledzie... Nie ma czegos takiego jak dopalacze mistrzu. To nowomowa. Chciales zabrzmiec merytorycznie z tym OUN ale nie boj sie. Jestem i czuwam, zeby prostowac takie kwiatki. Witamy na Dopalu. Pozdro

RE: Narkotyki & Research Chemicals - C84S - 14.10.2022

Na Wikipedii jest takie znaczenie słowa dopalacze: 

Dopalacze – potoczna nazwa różnego rodzaju produktów zawierających substancje psychoaktywne, które nie znajdują się na liście środków kontrolowanych przez ustawę o przeciwdziałaniu narkomanii. Spożycie ich ma na celu wywołanie w organizmie jak najwierniejszego efektu narkotycznego substancji zdelegalizowanych.

RE: Narkotyki & Research Chemicals - Beeniepatu - 20.10.2022

C84S wlasnie dlatego napisalem, ze to nowomowa. Potoczne okreslenie, wymyslone na poczet koniecznosci odroznienia substancji psychoaktywnych legalnych od nielegalnych, do tego wymyslone przez media. O dopalaczach moga mowic nieswiadomi niczego nauczyciele, na pogadankach z uczniami. Nie ma czegos takiego. Sa Nowe Substancje Psychoaktywne, inne do aubstancji psychoaktywnych i srodkow odurzajacych, stwarzajace takie same ryzyka lub kopiujace dzialanie tych drugich. 
Do tego trzeba pamietac, ze wikipedie tworzy spolecznosc internetowa, i nie zawsze jest to rzetelne zrodlo informacji, dobre na start ale do dalszego badania interesujacego nas tematu. I to co podales, wymaga korekty w wielu miejscach. Zasadniczo kazde zdanie nie jest do konca akuratne.

RE: Narkotyki & Research Chemicals - SztywnyMisza - 23.10.2022

jak dla mnie jedno i to samo i to i to jest narkotykiem tylko media  nadały taka nazwę żeby dzieci się baly i nie sięgały po to

RE: Narkotyki & Research Chemicals - Chochlik - 23.10.2022

Ja wolę osobiście RC, bo tradycyjne są takie jakieś jałowe xD

Tzn dawniej preferowałem kanna niż mj - teraz nie uzywam zadnego z nich. 

Albo wolę ketonki niż jakieś amfy czy koko. Lepiej dają w czambo. 🐖