Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC
Jakie masz swoje lub jakie znasz nazwy slangowe narkotyków? - Wersja do druku

+- Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC (https://dopal.org)
+-- Dział: Na temat używek (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Dział: Dyskusje na luzie (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=16)
+--- Wątek: Jakie masz swoje lub jakie znasz nazwy slangowe narkotyków? (/showthread.php?tid=1497)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

RE: Jakie masz swoje lub jakie znasz nazwy slangowe narkotyków? - sebekx9 - 22.12.2022

Wajta, Władek, Andrzej - feta
Kryształ - jakieś euforyk bliżej nieokreślony
Ewelina/Magda - 3/4cmc
Ogor - dobry kryształ czyli 3mmc
Piko - metaamfetamina
Talerze - piguły ecstasy 
No i teraz mlodierz Molly mówi na mdma w krysztale
A i jeszcze na rozlewają 4cmc mówili tez emka.. śmieszy mnie to

RE: Jakie masz swoje lub jakie znasz nazwy slangowe narkotyków? - C84S - 22.12.2022

A tutaj taka ciekawostka:

Od czego zaczął się narkotykowy slang?

Najstarsze określenia to Mary Jane na bombowcach w USA pisano, bo nie można było przyznać się, że palimy marihuanę. Mary Jane była też aktorką, ale każdy wiedział, że chłopcy z armii lubią sobie przypalić. To było zabawowe, ale miał ten zwrot konspiracyjny charakter, bo dezaprobata społeczna na początku była olbrzymia, nikt się nie chwalił, że jest ćpunem. Teraz jest inaczej, i aktorzy-celebryci tym się chwalą. Wcześniej ten, kto sięgał po narkotyki, był wskazywany jako margines społeczny.

RE: Jakie masz swoje lub jakie znasz nazwy slangowe narkotyków? - Esek od Kresek - 22.12.2022

Amfetamina jest nazywana:

białe, białe szaleństwo, białko,
ale najczęściej można spotkać nazwy - amfa, feta i speed,
rzadziej ścierwo, szmata i ulicznica,
dorobiła się także prestiżowej nazwy "królowa polski"

RE: Jakie masz swoje lub jakie znasz nazwy slangowe narkotyków? - Kudlaty - 23.12.2022

Amfetamina = Władek pewnie dlatego, że w pewnych czasach głównym dostawcą Amfy był jakiś gangsta o imieniu Władysław. Takie coś mi przychodzi do głowy. Te czasy to oczywiście okres pierwszych syntez Amfetaminy.

RE: Jakie masz swoje lub jakie znasz nazwy slangowe narkotyków? - Beeniepatu - 23.12.2022

Znam bardzo duzo takich opisujacych klasyczne dragi: Na szybko:
MJ - Zloto Acapulco. Yerba, Zoom, Ghana
MDMA - Adam, Ewa, Skittle, Moon Rock
LSD - Lucy in the Sky with Diamonds, Ocet, Goofy
KOKS - Lady, Mona Lisa, Yoda, Florida Snow, 
AMFA - Szuwaks, Bialko, Amy, Wake ups

RE: Jakie masz swoje lub jakie znasz nazwy slangowe narkotyków? - Matrix - 23.12.2022

U mnie na trawę mówią baka, palto, dzumka, wolno, jazz

Na fetę Andrzej, szybko, gruda, scietwo, wujek

RE: Jakie masz swoje lub jakie znasz nazwy slangowe narkotyków? - C84S - 23.12.2022

[Obrazek: marihuana-sin-nimos-de-dise-o-de-nubes-c...97150.webp]

RE: Jakie masz swoje lub jakie znasz nazwy slangowe narkotyków? - seeOO - 24.12.2022

Ja na ecstasy, znam takie określenia:

e, x, xtc, piksa, pi, edox, piguła, drops, tableta, groszek, kółka, pestki, emka, felga, talerz

RE: Jakie masz swoje lub jakie znasz nazwy slangowe narkotyków? - Kajabuza - 24.12.2022

Amfetamina i jej najsłodsze określenie jakie słyszałem to "FuFu". 😀 Chociaż tak się też mówi gdzieniegdzie na palenie z tego co kojarzę. 

RE: Jakie masz swoje lub jakie znasz nazwy slangowe narkotyków? - mati54 - 26.12.2022

Z telegrama:
brokul- weed
kawa- koks
czekolada - hash
No i klasyka osiedlowa:
krajowa/speed-feta
mewa/mateusz - "mefedron"
cuksy/emka - mdma 
piko - meta
chrzan/kokos/coco chanel - koks