Kurkumina równie efektywna na depresję jak Prozak - Wersja do druku +- Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC (https://dopal.org) +-- Dział: Na temat używek (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=7) +--- Dział: Dyskusje na luzie (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=16) +--- Wątek: Kurkumina równie efektywna na depresję jak Prozak (/showthread.php?tid=2264) |
RE: Kurkumina równie efektywna na depresję jak Prozak - Amanita - 17.06.2023 Lukas1985 możesz rozwinąć myśl? cholinergiczne przekaźnictwo Encyklopedia PWN cholinergiczne przekaźnictwo,
fizjol. przekazywanie stanu czynnego w układzie nerwowym za pośrednictwem mediatora acetylocholiny; acetylocholina uwalnia się w synapsie pod wpływem impulsów dochodzących do zakończeń synaptycznych aksonu i oddziałuje na receptory cholinergiczne w błonie następnego neuronu lub komórki efektora; przekaźnictwo cholinergiczne występuje we wszystkich zwojach anatomicznych na zakończeniach włókien pozazwojowych w układzie cholinergicznym, obejmującym wszystkie włókna przywspółczulne i niektóre współczulne.
Zgłaszam uwagę: ROZUMIEM WSZYSTKIE SPÓJNIKI AD RE: Kurkumina równie efektywna na depresję jak Prozak - Lukas1985 - 17.06.2023 W dużym skrócie - acetylocholina odpowiada za układ pokarmowy, procesy myślowe i oddechowe. W przypadku chorych na depresję skupilbym się na tych procesach myślowych. Ja jak przesadzałem z cholinergikami (nikotyna i właśnie np imbir) to miałem bardzo wyraziste myśli, gonitwę myśli its. Generalnie większość nootropow działa na acetylocholine. Jej nadmiar zaburza równowagę neuroprzekaźników i ogranicza działanie serotoniny. RE: Kurkumina równie efektywna na depresję jak Prozak - Yankess - 18.06.2023 (17.06.2023, 21:54)Lady Giwera napisał(a): Ja od czasu do czasu piję HERBBATE MOCY:Na co ta cudowna mikstura działa? Zaintrygował mnie ten przepis RE: Kurkumina równie efektywna na depresję jak Prozak - Lukas1985 - 18.06.2023 Może poprawić trawienie. W sumie tyle. ,Trochę offtop. RE: Kurkumina równie efektywna na depresję jak Prozak - Amanita - 18.06.2023 Yankess na "srogie przeturbienie" , osłabiony organizm. Mętne, specyficzny smak w którym można się zakochać nawet bez przeturbienia RE: Kurkumina równie efektywna na depresję jak Prozak - Yankess - 18.06.2023 (18.06.2023, 11:25)Lady Giwera napisał(a): Yankess na "srogie przeturbienie" , osłabiony organizm. To koniecznie muszę wypróbować. Jednorazowo wystarczy taka kuracja czy trzeba stosować to kilka dni ? RE: Kurkumina równie efektywna na depresję jak Prozak - Amanita - 18.06.2023 Yankess Jeśli po przeturbieniu ja czasami nawet 2 dziennie, ale jak z wszystkim nie należy przesadzać. Ja to piję bez używania zamiast kawy, kurkumy lubię sypnąć nawet do bułeczek. RE: Kurkumina równie efektywna na depresję jak Prozak - Lukas1985 - 18.06.2023 (18.06.2023, 11:47)Yankess napisał(a): To koniecznie muszę wypróbować. Możesz spróbować ale są to minimalne ilości. Może podziała placebo. RE: Kurkumina równie efektywna na depresję jak Prozak - wWild - 19.06.2023 Kurkuma ma bardzo szeroką skalę rozbudowaną pod względem zastosowania do celów zdrowotnych. Zastosowanie jej pomogło mi w leczeniu depresji nie wiem do końca w jaki sposób wpływała ona na mój układ nerwowy i co było powodem,że po takiej przysłowiowej herbatce z kawałkami imbiru,miodu i cytryny było mi lepiej miało to takie działanie postawiające na nogi dodające powera coś typu gripex ale z naciskiem na układ psychiczny. Wczytując się bliżej w artykuł zaczynam rozumieć co mogło mieć taki pozytywny wpływ RE: Kurkumina równie efektywna na depresję jak Prozak - Aladina - 22.06.2023 Super artykuł, nie wiedzialam ze kurkuma ma taka moc. Dodaje ja przewaznie do rosołu. Ma wtedy taki złotawy, intensywny kolor. |