Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC
Nie tylko zioło – wpływ marihuany i środków psychoaktywnych na pamięć - Wersja do druku

+- Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC (https://dopal.org)
+-- Dział: Na temat używek (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Dział: Zdrowie i detoks (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Wątek: Nie tylko zioło – wpływ marihuany i środków psychoaktywnych na pamięć (/showthread.php?tid=356)

Strony: 1 2 3

RE: Nie tylko zioło – wpływ marihuany i środków psychoaktywnych na pamięć - ProducentRC - 03.11.2022

U mnie problemy z pamięcią krótkotrwałą (dokładnie z przypominaniem sobie faktów które miały miejsce podczas trwania obecnego maratonu) występują wyłącznie po bombkach z 0.5g po kreskach nie mam takich problemów chyba że to już któryś dzień ale ostatnio nie mam tych problemów, zauważyłem że sativa nie powoduje u mnie sytuacji w których o czymś istotnym potrafię zapomnieć jednak po mocnej odmianie indicy z pod lampy po przyjęciu dużej dawki z bonga pod alko efekt słabszej pamięci krótkotrwałej wystepuje jednak w owiele mniejszym stopniu niż po bombkach

RE: Nie tylko zioło – wpływ marihuany i środków psychoaktywnych na pamięć - dimiliki - 04.11.2022

Kwiaty konopi zawierają CBD, THC i inne kannabinoidy, które mogą wspomóc proces tworzenia nowych neuronów w mózgu. Proces tworzenia nowych neuronów nazywamy neurogenezą, a ta przyczynia się do poprawy pamięci i zdolności uczenia się.
jak ktoś chce więcej na ten temat : 
https://cannabislight.pl/cbd-neurogeneza-konopie-tworza-nowe-neurony-mozgu/

RE: Nie tylko zioło – wpływ marihuany i środków psychoaktywnych na pamięć - Chochlik - 04.11.2022

Ja różne rzeczy walilem i zdecydowanie mogę potwierdzić, że takie środki jak:

- syntetyczne kannabinoidy,
- marihuana,
- alkohol,
- benzodiazepiny

Uposledzaja sprawność umysłową w stopniu ZNACZNYM. Najgorsze są kanna, ale pozostałe stosowane regularnie również niszczą pamięć, rozsądek i kojarzenie faktów.

RE: Nie tylko zioło – wpływ marihuany i środków psychoaktywnych na pamięć - Białykot - 04.11.2022

(03.11.2022, 12:46)mati54 napisał(a): To bardzo ciekawa sprawa, a pijesz duzo alkoholu ? Ja stronie wlasnie od alko i mam pamiec fotograficzna, wielu znajomych pijacych regularnie raz lub pare razy w tyg bardzo czesto wlasnie maja problemy z pamiecia dlugotrwala, przy weedzie mialem z krotkotrwala dla kontrastu.

No nie ukrywam trochę browarów pije mozna powiedzieć ze nawet sporo

RE: Nie tylko zioło – wpływ marihuany i środków psychoaktywnych na pamięć - JokerRC - 05.11.2022

Pany i panewy coś w tym jest w trakcie brania nawet raz na dwa tyg pamięć się trzyma ale po 3 tyg jestem bez pamięci, nie myślę, nie chce mi się nic i łatwych rzeczach potrafię die wyłożyć
3.5 miesiąca na ośrodku
W trzecim miesiącu już tęskniłem za wszystkim tak mocno że chciałem wracać 
Razem wytrzymałem 4,5 miesiąca
I po takiej przerwie nie ma takiego wow jak myślałem kiedyś 😁

RE: Nie tylko zioło – wpływ marihuany i środków psychoaktywnych na pamięć - dimiliki - 07.11.2022

problem z trawką jest ponoć taki że tworzy tyle neuroprzekaźników nasz mózg ma dużo nowych ścieżek i musi znajdować drogę na nowo . nie mogę znaleść artykułu ale kiedyś czytałem cos na ten temat albo nawet film oglądałem nie pamiętam już

RE: Nie tylko zioło – wpływ marihuany i środków psychoaktywnych na pamięć - JokerRC - 07.11.2022

Od cpaniu to z braku brak pamięci się robi

RE: Nie tylko zioło – wpływ marihuany i środków psychoaktywnych na pamięć - wwojtuss - 09.11.2022

ja np. nie pamietam nic co sie dzialo na ciagach na analogu hexa od pabla, ostatnio kolezanka mi cos napomknela sprzed polowy roku i sie zdziwilem ze cos takiego mialo miejsce, spytalem sie o konkretniejszy dzien i okazalo sie ze latalem wtedy siedemdziesiata godzine bez snu xD

RE: Nie tylko zioło – wpływ marihuany i środków psychoaktywnych na pamięć - Beeniepatu - 09.11.2022

To nie chodzi zasadniczo o uposledzanie zdolnosci zapamietywania, ale ogolnego uposledzienia tzw. funkcji poznawczych. Dzieje sie tak dlatego, ze dlugotrwale uzywanie substancji psychoaktywnych, ma ogromny impakt na kore czolowa. Ta jest odpowiedzialna za analize bodzcow, rozwiazywanie problemow, itp. Dlatego uzywajac dragow, mamy z takimi rzeczami problem. To dotyczy, tak naprawde, wiekszosci stosowanych substancji.

RE: Nie tylko zioło – wpływ marihuany i środków psychoaktywnych na pamięć - daniel776 - 09.11.2022

można coś z tym zrobić oprócz rzucenia w pizdu zażywania? jakieś suplementy, ćwiczenia umysłowe czy inne triki?