Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC
Wolisz znać bolesną prawdę czy żyć w błogiej nieświadomości? 23/08/25 - Wersja do druku

+- Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC (https://dopal.org)
+-- Dział: Redakcja (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=61)
+--- Dział: Pytanie dnia (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=63)
+--- Wątek: Wolisz znać bolesną prawdę czy żyć w błogiej nieświadomości? 23/08/25 (/showthread.php?tid=5967)

Strony: 1 2

RE: Wolisz znać bolesną prawdę czy żyć w błogiej nieświadomości? 23/08/25 - Kapitan - 23.08.2025

Wolę znać bolesna prawde

RE: Wolisz znać bolesną prawdę czy żyć w błogiej nieświadomości? 23/08/25 - włodzimierz - 23.08.2025

prawdę

"Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"  Big Grin

RE: Wolisz znać bolesną prawdę czy żyć w błogiej nieświadomości? 23/08/25 - Konrad Curze - 23.08.2025

Bez wahania będę się kurczowo trzymał najokrutniejszych prawd, bo nie ma nic parszywszego niż wypaczenie sobie orwellowsko rzeczywistości. Prawda koniec końców jest wszystkim co mamy i co jest głębszym świadectwem naszego wpływu na świat.

RE: Wolisz znać bolesną prawdę czy żyć w błogiej nieświadomości? 23/08/25 - S-N - 23.08.2025

A od kiedy nieświadomość w kontekście kłamstwa jest dobra? ostatecznie wolałbym znać prawdę i z tym żyć

RE: Wolisz znać bolesną prawdę czy żyć w błogiej nieświadomości? 23/08/25 - Konrad Curze - 23.08.2025

S-N  Tutaj mi się nasuwa na myśl pewien hipotetyczny scenariusz. Agencja typu NASA dowaiduje się o niemożliwej do uniknięcia katastrofie, która doprowadziłaby do anihilacji wszelkiego życia na Ziemi i stoją przed dylematem: - czy poinformować opinię publiczną, czy też pozostawić ich w blogiej niewiedzy? . Jeżeli to zostanie ogłoszone ostatnie godziny trwania ludzkości byłyby spędzone w totalnej anarchii, panice, załamaniu się wszelkich norm prawnych, kulturowych, społecznych. Z drugiej strony ukrycie takich wieści nie dałoby wielu osobom możliwości "domknięcia" ich życia poprzez rozwiązanie jakiś konfliktów, odprawienie jakiś obrządków religijnych - pożegnania się z życiem i bliskimi...

RE: Wolisz znać bolesną prawdę czy żyć w błogiej nieświadomości? 23/08/25 - smakosz - 24.08.2025

zawsze nawet najgorsza prawda będzie lepsza od kłamstwa

RE: Wolisz znać bolesną prawdę czy żyć w błogiej nieświadomości? 23/08/25 - EmStO - 24.08.2025

Święte słowa żyć w kłamstwie to huj nie życie .

RE: Wolisz znać bolesną prawdę czy żyć w błogiej nieświadomości? 23/08/25 - Czeslawo - 05.09.2025

Wybierm bramkę nr "2" - żyć w błogiej nieświadomości. Smile
Słowo "błogo" wygrało nad słowem "ból". Tongue

(23.08.2025, 23:19)Konrad Curze napisał(a): S-N  Tutaj mi się nasuwa na myśl pewien hipotetyczny scenariusz. Agencja typu NASA dowaiduje się o niemożliwej do uniknięcia katastrofie, która doprowadziłaby do anihilacji wszelkiego życia na Ziemi i stoją przed dylematem: - czy poinformować opinię publiczną, czy też pozostawić ich w blogiej niewiedzy? . Jeżeli to zostanie ogłoszone ostatnie godziny trwania ludzkości byłyby spędzone w totalnej anarchii, panice, załamaniu się wszelkich norm prawnych, kulturowych, społecznych. Z drugiej strony ukrycie takich wieści nie dałoby wielu osobom możliwości "domknięcia" ich życia poprzez rozwiązanie jakiś konfliktów, odprawienie jakiś obrządków religijnych - pożegnania się z życiem i bliskimi...
Tak to świetny przykład. Smile

Czasem: '"newiedza jest błogosławieństwem." jak mówi przysłowie.

RE: Wolisz znać bolesną prawdę czy żyć w błogiej nieświadomości? 23/08/25 - doxyou - 05.09.2025

Żyć w błogiej nieświadomości...

Błogo zażywać wszystkie nowe substancje "na oko", najlepiej w pompie.

Przed i po cyklu nie robić badań i rozjebać sobie organizm, bo niewiedza jest błogosławieństwem! Podobno kultowa