Tryptofan - Działanie, skutki, dawkowanie - Wersja do druku +- Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC (https://dopal.org) +-- Dział: Na temat używek (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=7) +--- Dział: Zdrowie i detoks (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=10) +--- Wątek: Tryptofan - Działanie, skutki, dawkowanie (/showthread.php?tid=100) |
RE: Tryptofan - Działanie, skutki, dawkowanie - Mrs.Darkness - 09.06.2023 Tryptofan stosowałam kiedyś ale nie miałam za bardzo efektów bo za mało stosowałam jeżeli jest w bananach to trzeba jeść więcej bananow RE: Tryptofan - Działanie, skutki, dawkowanie - Ratchet - 10.06.2023 Demilich jeśli chodzi o tryptofan, to ten temat kiedyś mocno przerabiałem. Zanim sięgniesz po suplement, możesz sprawdzić czy on coś Ci daje, jedząc zdrowe jedzenie. Akurat jest sporo produktów zawierających ów aminokwas. Dzienna zalecana podaż przy niedoborach powinna oscylowac między 500 a 2000 mg. I tak dla przykładu podam Tobie produkty które w łatwy sposób są w stanie tę podaż zapewnić. Mięcho- pierś z kurczka zawiera ok 360mg w 100g. Typowy schabowy ok 300mg/ 100g. Twaróg chudy 270mg, polędwica 280mg. Do tego dolicz warzywa które też w większym lub mniejszym stopniu coś tam tego zawierają. Orzechy to podstawa. Możesz w łatwy sposób miksować produkty i zobaczysz czy poczujesz jakąś poprawę. Tylko nie licz na to że postawi Cię to w tydzień. Nawet sięgając po suplement, musisz się liczyć z tym że proces poprawy zajmie trochę czasu. RE: Tryptofan - Działanie, skutki, dawkowanie - Lukas1985 - 10.06.2023 (09.06.2023, 22:15)Mrs.Darkness napisał(a): Tryptofan stosowałam kiedyś ale nie miałam za bardzo efektów bo za mało stosowałam jeżeli jest w bananach to trzeba jeść więcej bananowW bananach tryptofanu jest niewiele ok 30 mg dla porównania w mięsie jest go ok 300mg. (09.06.2023, 22:15)Mrs.Darkness napisał(a): Tryptofan stosowałam kiedyś ale nie miałam za bardzo efektów bo za mało stosowałam jeżeli jest w bananach to trzeba jeść więcej bananow RE: Tryptofan - Działanie, skutki, dawkowanie - Quaresma - 10.06.2023 To czemu wszędzie mówią że banany tak działają na serotoninę ? RE: Tryptofan - Działanie, skutki, dawkowanie - horsii - 10.06.2023 Quaresma Nie wiem kto ci mówi, że banany działają na serotoninę - banany zawierają tryptofan, który jest prekursorem do serotoniny, ale wypłukany styrany organizm może mieć problemy ze zrobieniem jakiegokolwiek pożytku z tegoż tryptofanu. Nie wiem, może boją się mięsa? Albo estabilishment bananowy jest coraz bardziej zdesperowany? Banany komicznie mało tryptofanu w porówaniu do wielu innych produktów. RE: Tryptofan - Działanie, skutki, dawkowanie - Lukas1985 - 10.06.2023 (10.06.2023, 10:30)Quaresma napisał(a): To czemu wszędzie mówią że banany tak działają na serotoninę ? Nie wiem. To już zapytaj tych którzy tak mówią. Do tego banany to w ok 30 procentach cukier. RE: Tryptofan - Działanie, skutki, dawkowanie - Mrs.Darkness - 11.06.2023 Jaki tryptofan polecacie ? I jakie suplementy podczas badań RC ? RE: Tryptofan - Działanie, skutki, dawkowanie - baskabarbara - 11.06.2023 Nawet w szkole mówili że banany mają dużo serotoniny. W każdym artykule z onetow itp. Tak pisze RE: Tryptofan - Działanie, skutki, dawkowanie - horsii - 11.06.2023 baskabarbara nie polecam sugerować się tak prestiżowymi publikacjami jak onet, wp itd. absolutnie w żadnej dziedzinie życia. Jakbym czytał takie barachło to bym potem zimą w klapkach chodził. RE: Tryptofan - Działanie, skutki, dawkowanie - Lukas1985 - 11.06.2023 (11.06.2023, 10:47)baskabarbara napisał(a): Nawet w szkole mówili że banany mają dużo serotoniny. W każdym artykule z onetow itp. Tak pisze Uuuu zabrzmiało poważnie. Nikt nie neguje, że nie ma tam tryptofanu ale jest go bardzo mało, o wiele mniej niż w mięsie. Dzisiaj mamy tendencję do tego, że neguje się jedzenie mięsa a promuje owoce czy produkty wege. Niestety robi się to na tyle chamsko, że nie mówi się czytelnikowi o wszystkim. Możesz słuchać lekarzy i dietetyków a możesz słuchać Onetu tylko potem będziesz latać po lekarzach o dietetykach, bo narobisz się niedoborów. |