Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC
KĄCIK KULINARNY GŁODNEGO ĆPUNA czyli zmagania z garami - Wersja do druku

+- Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC (https://dopal.org)
+-- Dział: Hydepark (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=45)
+--- Dział: Luźne tematy (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=47)
+--- Wątek: KĄCIK KULINARNY GŁODNEGO ĆPUNA czyli zmagania z garami (/showthread.php?tid=1871)

Strony: 1 2 3 4 5

RE: KĄCIK KULINARNY GŁODNEGO ĆPUNA czyli zmagania z garami - Leśny_koteł - 28.12.2024

Dobra, czas na konkrety😁
Przed wami obiadek Muala😎

Ziemniaki
Do ugotowanych ziemniaków dodajemy podsmażoną cebulę w dzwonkach oraz śmietanę kwaśną 18%.
Ja na dwa kilo ziemniaków dodałem trzy średnie cebule i trzy duże czubate łyżki gęstej śmietany.
[Obrazek: IMG-20241228-144457-941.jpg]

Całość zagniatamy.
[Obrazek: IMG-20241228-144704-161.jpg]

Karkówka 
Dwa plastry karkowki o grubości około 2cm lekko rozbiłem tłuczkiem, ale lekko, to nie schabowe zeby robić z tego naleśnika, chodzi tylko o to by zmiękczyć mięso przed smażeniem.
Powiedzmy że z 2cm zrobiłem 1,5cm.
Mięso delikatnie osoliłem i obtoczylem w klasycznej przyprawie do grilla.
[Obrazek: IMG-20241228-142411-238.jpg]

Na patelnię wrzuciłem tłuszcz w postaci smalcu oraz masła w proporcji dwie części smalcu na jedną część masła, mięso ma się zanurzyć do polowy.
Smażyłem pod przykryciem aby mięso się dusiło, chodzi o to aby bylo chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku i nie smażyłem jednej strony od razu na gotowo tylko na dwa razy każdą stronę.
Chodzi o to by mięsa nie usmażyć a bardziej upiec w tej patelni.
Ma powoli dochodzić.
Smażyć na wolnym ogniu.

[Obrazek: IMG-20241228-145807-354.jpg]

[Obrazek: IMG-20241228-144825-322.jpg]

Jakbym miał natkę pietruszki lub koperek to bym posypał na ziemniaczki, a skoro mam sklerozę i nie kupiłem to dałem trochę śmietany jeszcze bo lubię.

Mięsko wyszło soczyste i pyszne,MUALA😎
Ziemniaczki zresztą też, jak zawsze 😁
Smacznego!

I taki tip;
Czasami jest tak, że mięso smażone saute, czyli jak tu - bez panierki, czasem potrafi się wyginać do góry na krańcach, to wystarczy lekko je naciąć w tych miejscach i się wyplaszcza.

RE: KĄCIK KULINARNY GŁODNEGO ĆPUNA czyli zmagania z garami - Maniek - 28.12.2024

Brakuje mi tam ogórka kiszonego obok ziemniaczków Podobno kultowa

RE: KĄCIK KULINARNY GŁODNEGO ĆPUNA czyli zmagania z garami - Leśny_koteł - 28.12.2024

Maniek 
Zdecydowanie 😁
Ewentualnie kapustę kiszoną z marchewką.

Jestem teraz za biedny na dodatki, za dużo wolnego w pracy...kur...

RE: KĄCIK KULINARNY GŁODNEGO ĆPUNA czyli zmagania z garami - Szatan69 - 28.12.2024

Mizeri brakuje

RE: KĄCIK KULINARNY GŁODNEGO ĆPUNA czyli zmagania z garami - Lifeisbrutal - 28.12.2024

Nie lubię karkówki, ale dość apetycznie to wygląda.

Mizeria ❤️ właśnie 😁

RE: KĄCIK KULINARNY GŁODNEGO ĆPUNA czyli zmagania z garami - Epsiakos - 28.12.2024

Jaka mizeria, surowka z pora i jablka bo pozywna i wyrazna w smaku. Srednio 3x w tygodniu jadlem Podobno kultowa

RE: KĄCIK KULINARNY GŁODNEGO ĆPUNA czyli zmagania z garami - DarkSonia - 28.12.2024

@"kot_kreskowy"  umie gotować, wygląda to zacnie, smakuje też pewnie zajebiście  Heart
tylko mam małe pytanie, co to gotowanie ma wsp. z używkami?
a ja się przyjebie - a co tam ...  Big Grin

[Obrazek: kot.jpg]

Epsiakos 
Może być dobre, muszę spróbować.
Nigdy chyba nie jadłem tak.

DarkSonia 
Bo można zamiast przyprawy do grilla użyć innej przyprawy - marihuanen 😎
Ćpun też człowiek, zjeść musi 😁

Ćpun biedny zawsze, to można się tu wymieniać przepisami na tanie żarcie.
Takie koło gospodyń wiejskich dla ćpunów  Podobno kultowa

Poza tym Kot to pasibrzuch, zjeść musi i dział musi byćBig Grin

RE: KĄCIK KULINARNY GŁODNEGO ĆPUNA czyli zmagania z garami - DarkSonia - 28.12.2024

ja pierdolę, kot - walnij ciacha z THC... chce to zobaczyć... i ciebie po tym  Heart

TYLKO PAMIĘTAJ DAWKĘ, PO KTÓREJ NIE PRZEDAWKUJESZ!