Śmieszne/ciekawe zgony/hospitalizacje po RC w literaturze medycznej - Wersja do druku +- Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC (https://dopal.org) +-- Dział: Na temat używek (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=7) +--- Dział: Dyskusje na luzie (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=16) +--- Wątek: Śmieszne/ciekawe zgony/hospitalizacje po RC w literaturze medycznej (/showthread.php?tid=1477) |
RE: Śmieszne/interesujące zgony po RC w literaturze medycznej - LOBO - 25.01.2024 horsii Jestem w pelni swiadomy i rozumiem, czym jest smierc. Jakie niesie ze soba konsekwencje i jakie ma oblicze. Doznalem straty najblizszych, ukochanej wiernej psiny, zolwia, chomika, papugi... Ale to jak ja interpretuje i tlumacze sobie swiat, to jest tylko moja prywatna, intymna, indywidualna umowa z samym soba, kwestia wyboru. Tak, rozumiem namiastkę wolnosci... Tacy moralizatorzy, stawiajacy granicę, tabu, narzucajacy kierunek myslenia... Z historii, rowniez obecnej rodzimej, radykalnej "prawej", "waskiej" mentalnosci nie majacej juz racji bytu w zmieniajacym sie swiecie... Uczyla tego, iz rzadko konczylo sie to happy endem... RE: Śmieszne/interesujące zgony po RC w literaturze medycznej - Twilight Sparkle - 27.01.2024 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3239554/ Wypadek podczas chemseksów. Aplikacja PR poszła źle. RE: Śmieszne/interesujące zgony po RC w literaturze medycznej - horsii - 21.02.2024 Jak tak przeglądam te wszystkie zgony to niby to wszystko takie "normalne", w sensie, no co - ten przedawkował, ten też, ta tez i ten tez i tak dalej. Ale fragment jednej tabelki (bo jest tego więcej) odnoszący się co do jednej, bardzo specyficznej substancji jest wybitny. Kto się nażarł bk-EBDP za dużo ten się nie śmieje. Czasem dlatego że już nie może. na specjalną uwagę zasługuje pan z drugiego miejsca który "rzekomo wziął "Molly" " xD popatrzcie sobie na to ile miał tego gówna we krwi w porównaniu do reszty. widać że po molly się w głowie pierdolly. ciekawe czy zbił na górze pionę z gościem od 20g klefedronu z początku tego tematu. a ten drugi pan... naćpasz się, napijesz, a gushot wound i tak by się zrobił. https://www.researchgate.net/publication/341593442_A_review_on_toxicology_2016-2019?_tp=eyJjb250ZXh0Ijp7ImZpcnN0UGFnZSI6Il9kaXJlY3QiLCJwYWdlIjoiX2RpcmVjdCJ9fQ RE: Śmieszne/interesujące zgony po RC w literaturze medycznej - kot_kreskowy - 21.02.2024 Efylon to podstępny ninja atakujący z dachu podczas snu. Nigdy nie wiesz kiedy ci kataną łeb upierdoli Faktycznie od chuja wiecej od reszty stawki, jednak gdy to przeliczyłem to wyszło mi , że w calej krwi miał 250mg substancji. Przyjmując że przeciętny czlowiek ma 5 litrow krwi to tyle wlasnie wychodzi po przeliczeniu - 250mg/5000ml O ile tak to w ogóle mozna przeliczać... RE: Śmieszne/interesujące zgony po RC w literaturze medycznej - horsii - 21.02.2024 Myślę, że nie mozna. I wątpie żeby dystrybucja tego wszedzie była taka sama. Z obliczaniem raczej nie pomogę, ale ja to w ogole myśle że ta liczba jest jakaś podejrzanie okrągła - może im sie skala tam skończyła w trakcie pomiarów xD To wtedy to tu nie ma z czego liczyc. Przypis 305 to jest [305] J.L. Costa, K.F. Cunha, R. Lanaro, R.L. Cunha, D. Walther, M.H. Baumann,Analytical quantification, intoxication case series, and pharmacologicalmechanism of action for N-ethylnorpentylone (N-ethylpentylone or ephylone), Drug Test. Anal. 11 (3) (2018 Sep) 461e471. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7316160/ - tylko że w tym nie ma takiego przypadku opisanego ktory by pasował do tego gościa. Nie wiem kurwa skad oni go wzięli. Może ja jestem slepy no ale nie widze tam takiego. RE: Śmieszne/interesujące zgony po RC w literaturze medycznej - Martin - 21.02.2024 Tych fentanylów to jest cała gama szkoda że fajniejszych substancji tyle odmian już nie ma. RE: Śmieszne/interesujące zgony po RC w literaturze medycznej - W4M4H - 21.02.2024 (16.12.2022, 10:46)SztywnyMisza napisał(a): Ten gościu co zjadl 20g klefa mi leb rozjebal ciekawe co mu siedzialo w glowie przez ta godzine zanim zmarl xD Jak ktoś z nas będzie chory nieuleczalnie i będzie miał umrzeć musi to zrobić haha. Ciekawą banie musiał mieć RE: Śmieszne/interesujące zgony po RC w literaturze medycznej - horsii - 21.02.2024 Taka bania co żadna. Takich rzeczy się nie pamięta. Wam takim zawodnikom ketonowym nie zerwalo nigdy na kilkanascie czy ileś minut filmu po jakiejs absurdalnie duzej wrzutce z cmc/mmc itd.? RE: Śmieszne/interesujące zgony po RC w literaturze medycznej - LOBO - 21.02.2024 Jemu po prostu dlugo sie ladowala, jak koledze co 7 zarzucil...i bidny myslal, ze nie klepie, to dorzucil kilkanascie/dziesiat ;-) ...a ten z gunshot wound, to cpal i chlal na odwage, by pociagnac za dzyndzla RE: Śmieszne/interesujące zgony po RC w literaturze medycznej - kot_kreskowy - 25.02.2024 500mg 3mmc + 400mg 5apb + ćwiartka wódki = ZGON (w mniej niż 4 godziny ) Jakby ktokolwiek jeszcze miał wątpliwości, że narkotyki z alkoholem to zły pomysł... "3MMC był najczęściej wykrywanym w materiale biologicznym katynonem od 2013 roku. W pracy [H8] przedstawiłem stężenia 3-MMC i 5-APB wykazane we krwi mężczyzny, który uległ śmiertelnemu zatruciu tymi związkami. Uzyskane wyniki oraz ustalenia pozwoliły na powiązanie stężeń z przyjętymi dawkami. 5-APB należy do grupy benzofuranów i aryloalkiloamin, a budową jest zbliżony do 3,4-metylenodioksyamfetaminy (MDA). 20-latek zakupił przez Internet ‘dopalacze’, które przyjął wraz z alkoholem. Ze względu na pobudzenie psychoruchowe, które wystąpiło po kilkunastu minutach, został przewieziony do szpitala, gdzie zmarł w czasie krótszym niż 4 godziny od użycia ‘dopalaczy’. Do badań nadesłano krew zmarłego i pięć opakowań ‘dopalaczy’, zawierających oddzielnie biały proszek i kryształki. Przeprowadzone badania ujawniły w kryształkach 3-MMC w stężeniach 85-93%, a w proszkach 5-APB w stężeniach 99% i 100%. We krwi wykazano obie NSP w stężeniach odpowiednio 1,6 i 5,6 µg/ml, a ponadto diazepam, nordiazepam, midazolam i śladowe ilości 7-aminoklonazepamu. Dodatkowo u mężczyzny stwierdzonoalkohol w stężeniu 1,4‰. Dzięki znajomości masy proszków i kryształów w zabezpieczonych opakowaniach (w tym tych oryginalnie zamkniętych) można było domniemywać, że mężczyzna przyjął około 500 mg 3-MMC i 400 mg 5-APB. Stanowiło to kilka typowych dawek, które wynoszą przeciętnie 75-175 mg dla 3-MMC i 50-100 mg dla 5-APB. Mężczyzna przyjął NSP wraz z 80 g alkoholu (250 ml wódki). Takie ilości substancji skutkowały szeregiem zaburzeń (zaobserwowanych w szpitalu), zarówno neurologicznych (pobudzenie, drgawki) jak i sercowo-naczyniowych (nadciśnienie, tachykardia, arytmia). Wystąpiły także hipertermia i bradykardia. Przyczyną zgonu była ostra zapaść krążeniowa, która nastąpiła po zatrzymaniu akcji serca wywołanym przyjęciem znacznej ilości NSP wraz z alkoholem. Wykazane pochodne benzodiazepiny były podane pacjentowi w szpitalu, natomiast 7-aminoklonazepam pochodził z odległego przyjęcia klonazepamu i nie miał znaczenia toksykologicznego. Praca ta była, podobnie jak powyżej omówione, pierwszą opublikowaną w czasopiśmie o zasięgu światowym, w której przedstawiono stężenia we krwi zarówno 3-MMC, jak i 5-APB. Opisany przypadek umożliwił powiązanie przyjętych dawek obu substancji ze stężeniami, które wystąpiły po 4 godzinach od przyjęcia oraz efektami jakie wywołały. W pracy omówiono także problematykę rozdzielenia i identyfikacji izomerów (3- i 4-MMC oraz 5- i 6-APB)." Źródło; ANALIZA TOKSYKOLOGICZNA NOWYCH SUBSTANCJI PSYCHOAKTYWNYCH (NSP) I OCENA ICH TOKSYCZNEGO DZIAŁANIA NA ORGANIZM LUDZKI https://farmacja.cm.uj.edu.pl/cm/uploads/2018/12/Autoreferat-P.-Adamowicz.pdf Z tego samego źródła - zgon po mefedronie "Śmiertelne zatrucie mefedronem opisałem w pracy [H1]. Był to pierwszy w Polsce przypadek zatrucia tą substancją, który został opublikowany w czasopiśmie o zasięgu światowym. W kurtce zmarłego mężczyzny ujawniono kilka woreczków foliowych zawierających biały proszek. W wyniku testów przeprowadzonych przez policję stwierdzono w nich obecność 2C-B. Do Instytutu nadesłano krew i płyn z gałki ocznej pobrane ze zwłok mężczyzny celem potwierdzenia w nich obecności 2C-B. Przeprowadzone badania nie potwierdziły obecności tego związku w materiale biologicznym, nawet w ilościach śladowych. Dopiero kilka miesięcy później udało się uzyskać zabezpieczone woreczki z proszkami, a przeprowadzone badania ujawniły w nich obecność mefedronu w stężeniu 80,4-87,3%. Mefedron wykazano także we krwi i płynie z gałki ocznej, w stężeniach odpowiednio 5,5 i 7,1 µg/ml. Do czasu publikacji tej pracy opisano wcześniej zaledwie dwa przypadki, w których przyczyną zgonu było zatrucie mefedronem. Wyznaczone w tych przypadkach stężenia we krwi wynosiły 3,3 i 22 µg/ml. Przeprowadzone przeze mnie badania wskazywały, że mężczyzna przyjął wysoką dawkę mefedronu, co skutkowało wysokim stężeniem tego związku we krwi, a w konsekwencji zgonem (w wyniku przeprowadzonej autopsji stwierdzono uszkodzenie pnia mózgu)." |