![]() |
Tryptofan - Działanie, skutki, dawkowanie - Wersja do druku +- Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC (https://dopal.org) +-- Dział: Na temat używek (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=7) +--- Dział: Zdrowie i detoks (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=10) +--- Wątek: Tryptofan - Działanie, skutki, dawkowanie (/showthread.php?tid=100) |
RE: Tryptofan - Działanie, skutki, dawkowanie - M7G9O - 23.01.2025 Bogdan Boner 5-HTP to chyba prawie identycznie jak SSRI działa i dlatego mówisz o potencjalnym kuku, prawda? RE: Tryptofan - Działanie, skutki, dawkowanie - Lukas1985 - 23.01.2025 Echhh. Pewnie pisałem ale nie chcę mi się szukać. Ogólnie. 5-htp tylko uzupełnia serotoninę. Tryptofan - ulega wielu przemianom i w "trasie" tych przemian powstaje wiele metabolitów które same z siebie działają prozdrowotnie. Np kwas kinureninowy itd. Podając samo 5-htp narażamy się na fdysregulacje innych neuroprzekaźników: W obecności podwyższonego poziomu 5-HTP enzym AAAD jest zaangażowany przede wszystkim w produkcję serotoniny, kosztem produkcji katecholamin. Następnie suplementacja 5-HTP przy braku odpowiedniej L-DOPA lub L-tyrozyny spowoduje zmniejszenie stężenia katecholamin. Co więcej: L-tyrozyna może zmniejszać poziom serotoniny, 5-HTP i aminokwasów siarkowych L-dopa może zmniejszać poziom serotoniny, L-tryptofanu, L-tyrozyny i aminokwasów zawierających siarkę. L-tryptofan może zmniejszać poziom dopaminy Aminokwasy siarkowe mogą zmniejszać poziom dopaminy i serotoniny. - Ogólnie majstrowanie z prekursorami czy aminokwasami na dłuższą metę jest mocno ryzykowne. Jak sobie pocpacie, trochę do siebie dojdziecie i wrzucicie pojedyncza dawkę 5-htp to pewnie nic się nie stanie. RE: Tryptofan - Działanie, skutki, dawkowanie - Chochlik - 24.01.2025 Ja się nie znam na tym tryptofanie, ale wiem że ma go w składzie preparat, który przyjmuję na "testosteron" i powiedzieć mogę tyle, że zniknęły problemy z obniżonym libido od wenli. RE: Tryptofan - Działanie, skutki, dawkowanie - Bogdan Boner - 25.01.2025 (23.01.2025, 20:29)M7G9O napisał(a): Bogdan Boner No możesz zespołu serotoninowego dostać a to nie jest przyjemny stan. Jak chcesz bezpiecznienie sobie uregulować poziomy to sen, odpoczynek, dieta zdrowa jakieś banany na kiju itp. RE: Tryptofan - Działanie, skutki, dawkowanie - M7G9O - 25.01.2025 Bogdan Boner Chyba nie tylko nieprzyjemny, ale i niebezpieczny. RE: Tryptofan - Działanie, skutki, dawkowanie - Bogdan Boner - 25.01.2025 M7G9O w sumie tak. Nieprzyjemny to spore niedopowiedzenie przy stanie od którego się potencjalnie umiera. Dzieciaczki nie mieszajcie za mocno ze swoim "chromosomem szczenścia". RE: Tryptofan - Działanie, skutki, dawkowanie - Chochlik - 25.01.2025 5-HTP to chujostwo. Śmierć na z. sertot. to 1% szans. RE: Tryptofan - Działanie, skutki, dawkowanie - M7G9O - 25.01.2025 Chochlik Demonizują go w takim razie? Sam fakt, że przy zespole sero możesz mieć znacznie podniesioną temperaturę ciała. Ketony też podnoszą i już można się powinąć. RE: Tryptofan - Działanie, skutki, dawkowanie - Chochlik - 25.01.2025 M7G9O Mi się wydaje, że tak, bo często miałem i nigdy mi się nic nie stało, poza pewnym dyskomfortem podczas jego trwania. Zwłaszcza jak ketony wchodziły. RE: Tryptofan - Działanie, skutki, dawkowanie - M7G9O - 25.01.2025 Chochlik Imo to spacer po cienkim lodzie. Chociaż mało rozumiem z tego co Lukas napisał, to z końcówką się zgadzam. Majsterkowanie z prekursorami na dłuższą metę pewnie jest mocno ryzykowane. |