Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC
Suplementy z siłowni, a RC. - Wersja do druku

+- Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC (https://dopal.org)
+-- Dział: Na temat używek (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Dział: Zdrowie i detoks (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Wątek: Suplementy z siłowni, a RC. (/showthread.php?tid=1360)

Strony: 1 2 3

Suplementy z siłowni, a RC. - Kajabuza - 18.11.2022

Zastanawiam się, jaki związek może mieć wysiłek na siłowni, z wysiłkiem organizmu podczas używania chemii, zwłaszcza takiej, po której się, jak to się potocznie mówi dużo "biega". Jednak jest to duży WYSIŁEK.
Wiem, że są różne odżywki, kreatyna, aminokwasy itd. itp. Jedne stosuje się przed drugie po trzecie w trakcie.
Myślicie, że jakieś typowo treningowe suplementy nadały, by się również przy używaniu RC, drugs itd., żeby w jakimkolwiek stopniu pomóc organizmowi przy TAKIM wysiłku, coś zniwelować czy po prostu "polepszyć stan rzeczy"? 
🤔

RE: Suplementy z siłowni, a RC. - Beeniepatu - 18.11.2022

Zasadniczo to ma sie to nijak. Sa to dwa rozne 'zmeczenia' organizmu. Jedno jest typowym wysilkiem fizycznym, polegajacym na zmeczeniu miesni i poddaniu ich regeneracji. Suplementacja jest ukierunkowana na budowe tkanki miesniowej. 
Przy cpaniu, organizm meczy sie bez wysilku fizycznego. Cierpi z powodu odwodnienia, niedostarczenia odpowiedniej ilosci pozywienia (makro i mikroskladnikow), oraz odzialywania substancji na procesy zachodzace w mozgu. Suplementacja wiec powinna byc taka, ktora raczej ukierunkowana jest na zmeczenie umyslowe, a nie fizyczne. To co wspolne, to uzupelnienianie wody, mikroelementow, i moze cos co pozwala lepiej i efektywniej odpoczywac.

RE: Suplementy z siłowni, a RC. - fiodor - 18.11.2022

Cos mi sie kojarzy, nie jestem pewny tego wcale, że kreatyna ma też pod jakimś względem dobre działanie także na mózg, poprawia działanie coś takiego... Pierwsze skojarzenie po przeczytaniu tematu. O aminokwasach chyba nie trzeba mówić...

RE: Suplementy z siłowni, a RC. - Kajabuza - 18.11.2022

Kumam. Ale przykładowo będąc na nogach, w ruchu kilkadziesiąt godzin, to mięśni używamy. Gdzieś tam one jednak pracują i się męczą. Później odstawiamy chemię i mięśnie są zmęczone, a niektóre aminokwasy bodajże, potreningowe pomagają uniknąć przykładowo zakwasów itd., itp. No jednak coś tam działają na te mięśnie. 🤔 Wiadomo jak się człowiek czuje czasami po kilkudniowym maratonie. 

RE: Suplementy z siłowni, a RC. - Yalasek - 18.11.2022

Dużo zależy od tego jak szybko potrafisz się zregenerować Smile po 3 dniach nie spania, przesypiam noc - dzień - noc - doprawiam drzrmkami, witaminy w trakcie w rożnych porach, a jedzenie wlatuje dopiero przed 1 snem, potem dobijanko, ale nie na raz, a w kawałkach co 2h czasem jednej, po takiej sesji idę biegać i trening silowy na 2 dzień, czuje się wspaniale ~~

Zakwasy to mikrouszkodzenia miesni.  Nie wiem co trzeba by robic po RC, zeby miec takie zakwasy. Zmeczenie jest raczej z powodu braku energii, niz samym umeczeniem miesnia. Potreningowki maja za zadanie jak najefektywniej wykorzystac czas regeneracji miesni. Tak by po naprawie, miesien byl troszke silniejszy/wiekszy - nadbudowywal sie. W mojej opinii, jak ktos jest zmeczony bo gonil dwie doby na speed'zie, to predzej powininen magnez lykac. A nie potreningowke. Bo to nie bedzie efektywne. Na pewno nie zaszkodzi, tylko wg mnie bez sensu.

RE: Suplementy z siłowni, a RC. - Szatan69 - 18.11.2022

Nie wiem ale po cpaniu staram sie te 2 dni dac odpocząć organizmowi przed wysiłkiem. Cpunski wysiłek to chyba inny jest organizm dostaje po pizdzie czasami nawet jak nic nie robisz pewnie mózg tez to jakos wylapuje i glupieje może czy cos.czasami jak sie wkurwie za mocno  to serce tak samo mi bije jak bym przebiegł jakis dystams.  Więc Cardio robie wkurwianiem sie Big Grin

RE: Suplementy z siłowni, a RC. - Kajabuza - 18.11.2022

Kardio na siłowni? Bieganie? Ciężary? Paaanie... Szlachta jak chce Kardio to wali 30mg MDPHP. 😎

A jak ma się kreatyna? Według moich informacji, tak łopatologicznie tłumacząc: bez kreatyny robiąc maks 20 pompek, z kreatyną zrobisz 21. Wiadomo o co kaman. To waląc stimy dyskotekowe, tzn dodające speeda itd., kreatyna powinna polepszyć naszą wydolność czy wydajność... Tym samym może zmniejszać duże zapotrzebowanie na poprawki. Czy to nie w tę stronę? 🤔

Kreatyna wspomaga synteze bialek miesniowych - wplywa na efektywnosc budowy miesni. Pozwala utrzymac i zwiekszyc sile. Poprawia wydolnosc ale miesnia do wykonania pracy. A nie wydolnosc organizmu o jakiej Ty mowisz

RE: Suplementy z siłowni, a RC. - Chochlik - 19.11.2022

Kreatyna ma działanie nootropowe, więc pewnie jakoś może wspomoc regenerację móżdżku. Ja polecam nowocześniejsza jej wersję, czyli krealkalyn. 

Ponadto lubię zarzucić BCAA i betaalaninę przed pływaniem, bo jest większa wydolność i szybciej się regenerują mięśnie.