Czy można się naćpać bez narkotyków? - Wersja do druku +- Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC (https://dopal.org) +-- Dział: Na temat używek (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=7) +--- Dział: Dyskusje na luzie (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=16) +--- Wątek: Czy można się naćpać bez narkotyków? (/showthread.php?tid=1961) Strony:
1
2
|
Czy można się naćpać bez narkotyków? - C84S - 24.02.2023 Czy można się naćpać bez narkotyków?
Przez lata musiałem polegać na ayahuasce i magicznych grzybach, ale teraz spróbowałem kakao, orgazmów i lodowych kąpieli.
Przez około trzy lata regularnie brałem psychodeliki . Używałem różnych środków, w tym ayahuaski , ibogi i grzybów i uważałem się za błogosławionego, że wszystkie moje doświadczenia były pozytywne. Ale po trzech latach zacząłem mieć trudne emocjonalnie wyjazdy, które były wyczerpujące i trudne do wyzdrowienia. Podobno jest to całkiem normalne. „W przypadku niektórych osób wielokrotne stosowanie psychodelików może zmienić funkcję kluczowych węzłów i sieci w mózgu, powodując u nich doświadczenia tripowe, które są nietypowe w porównaniu z tymi, które mieli w przeszłości” – powiedział James Giordano, profesor neurologii i biochemii na Uniwersytecie Georgetown. Centrum Medyczne. „Jeśli zdarza się to regularnie, może to być popularny sygnał z twojego ciała i mózgu, aby zrobić sobie przerwę od psychodelików na jakiś czas, aby rozluźnić węzły mózgowe i funkcje sieciowe oraz powrócić do poziomu normalności”. Dwa lata temu postanowiłem zrobić sobie przerwę od psychodelików i innych używek. Od tego czasu znalazłem inne kreatywne sposoby doświadczania odmiennych i podwyższonych stanów świadomości. Oto kilka rzeczy, które próbowałem uzyskać na haju bez narkotyków , jak zadziałały na mnie i dlaczego działają tak, jak działają. Kakao Wiele osób myśli o kakao tylko jako o tym, co znajduje się w tabliczce czekolady, ale jest to również część duchowych ceremonii sięgających czasów starożytnych Olmeków, Majów i Azteków . Wielu ich potomków i ludzi z wielu innych kultur używa go dzisiaj do podnoszenia swojej świadomości. W ciągu dwóch lat bez narkotyków uczestniczyłem w kilku ceremoniach kakao w Los Angeles i robiłem własne napoje kakaowe z past i proszków zakupionych w Internecie. Moimi ulubionymi są Keith's Cacao , Ora Cacao i Zeal Superfoods Organic Cacao Powder. Uważam, że kakao poprawia nastrój, dodaje energii, a czasem nawet podkręca serce. Podczas jednej ceremonii musiałem dużo płakać; podczas innego rozważałem Biblię. Wszystkie sprawiły, że poczułem się bardziej otwarta na ludzi i nawiązałam nowe znajomości. Picie kakao rano sprawia, że czuję się szczęśliwszy i bardziej kreatywny przez cały dzień. Kakao zawiera substancję zwaną fenyloetyloaminą, która jest środkiem pobudzającym i może również uwalniać dopaminę, prowadząc do uczucia „życzliwości, przyjaźni, więzi, wspólnoty i połączenia”, według Giordano. „W starej literaturze psychedelicznej z lat 60. celem psychodelików było wywołanie tego społecznego uczucia miłości i pokoju”. Tak więc, chociaż nie wywołuje halucynacji ani nic podobnego, kakao może być sposobem na uzyskanie trochę zabawy i połączenia, które zapewniają psychodeliki – i to przy niewielkim ryzyku. Staram się go unikać tylko na noc, ponieważ zawiera trochę kofeiny . TABAKA Rapé to rodzaj tytoniu, który wdmuchuje się do nosa za pomocą instrumentu z dwiema rurkami, z których jedną wdmuchuje się ty lub ktoś inny, a drugą dostarcza ją do nosa. Tradycyjnie stosowany w rdzennych kulturach Ameryki Południowej , uważa się , że pomaga poczuć się ostrzejszym umysłowo i nawiązać kontakt z ciałem. Ze wszystkich rzeczy, których próbowałem, rapé był najbliższy uczucia, jakbym zażywał psychodeliki. Daje poczucie spokoju, obecności, skupienia i optymizmu – poczucie, że wszystko będzie dobrze. Ostre efekty trwają tylko kilka minut, ale czasami czuję je przez wiele godzin. Pewnego szczególnego wieczoru użyłam rapé na regenerującej lekcji jogi i podczas zajęć płakałam całym ciałem, gdy zdałam sobie sprawę, jak bardzo potrzebuję kochać siebie. Kolejnej nocy mój chłopak i ja związaliśmy się i odbyliśmy dziwaczną rozmowę o seksie i duchowości. „Rapé jest psychoaktywną substancją chemiczną, a wszystko psychoaktywne z pewnością może wpływać na funkcje poznawcze, uczucia i percepcję oraz zmieniać umysł” – mówi Giordano. Podobnie jak kakao, rapé nie powoduje halucynacji, ale może mieć inne efekty typowe dla doznań psychodelicznych, takie jak wzrost energii, odprężenie i jasność myśli. Efekty te w rzeczywistości wynikają z nikotyny w rapé, która może być mieczem obosiecznym: chociaż nie uzależnia tak jak papierosy, rapé może uzależniać, gdy jest używany w dużych ilościach, mówi Giordano. Dlatego lepiej jest używać go okazjonalnie niż codziennie. Oddech Oddech to praktyka oddychania w określony, skoncentrowany sposób, aby zmienić lub poprawić stan umysłu. Kilka powszechnych form pracy z oddechem to dwuczęściowy wdech (nadmuchanie brzucha, a następnie klatki piersiowej), po którym następuje mocny wydech lub po prostu szybkie, głębokie wdechy i wydechy przez usta. Pracowałem z oddechem w grupach i sesjach jeden na jednego i pomogło mi to przetworzyć emocje, z którymi pomagały mi psychodeliki. Oddychanie sprawia, że czuję, że mam przed sobą świetlaną przyszłość. Czuję się bardziej odważna i zainspirowana do robienia rzeczy, takich jak podróżowanie lub ponowne nawiązywanie kontaktów z ludźmi, z którymi nie rozmawiałam od jakiegoś czasu – uczucie, które zwykle trwa godzinę lub dwie. Można to wytłumaczyć faktem, że praca z oddechem jest w istocie celową hiperwentylacją, która wprowadza mózg w stan hiperoksygenacji, powiedział Giordano. „Kiedy hiperwentylujesz, następuje zmiana stężenia dwutlenku węgla, a ludzie nie tylko odczuwają omdlenia i zawroty głowy, ale także mają zmianę poziomu świadomości”. Oddech jest ogólnie bezpieczny, ale powinien być wykonywany w obecności osoby towarzyszącej, ponieważ nadmierna hiperwentylacja może powodować działania niepożądane, takie jak zawroty głowy lub mrowienie. Osobiście nie doświadczyłem żadnych negatywnych skutków ubocznych i zazwyczaj stwierdzam, że praca z oddechem daje mi nowy wgląd i uwolnienie emocjonalne. Orgazmy szyjki macicy Mniej więcej rok temu słuchałam wykładu psychologa i seksuologa dr. Jenny Martin , która stwierdziła, że orgazmy szyjkowe uwalniają DMT. Chociaż nie ma na to żadnych badań, Martin wyjaśnił mi w osobnej rozmowie, że anegdotyczne opisy takich orgazmów często przypominają opisy tripów po DMT, z „tym poczuciem rozpadu ego i śmierci ego”. Ponadto DMT wykryto w ludzkim łożysku , wzmacniając spekulacje, że szyjka macicy może wytwarzać DMT. Według Martina, aby uzyskać orgazm szyjny wytwarzający DMT, musisz wyciszyć swój umysł, czuć się bezpiecznie i dużo grać w grę wstępną. „Jeśli właśnie korzystałeś ze smartfona przed seksem, nie możesz pstryknąć palcami i zacząć penetrować szyjkę macicy i spodziewać się orgazmu szyjkowego” – mówi. Po włączeniu zmysłowej muzyki, masowaniu się i zapewnieniu sobie dużej ilości stymulacji łechtaczki, zgodnie z zaleceniami Martina, kilka razy użyłam wibratora z różowego kwarcu, aby spróbować osiągnąć orgazm szyjny. Za każdym razem odczuwałam przyjemność, ale nic, co prowadziłoby do orgazmu. W końcu zniecierpliwiłem się i dotknąłam łechtaczki, żeby dojść. Chociaż nie doświadczyłem czystego orgazmu szyjnego, połączony orgazm szyjno-łechtaczkowy był przyjemny; Czułam skurcze orgazmu silniejsze i głębsze w miednicy niż zwykle. Prawie zawsze czuję się odświeżona i spokojna po aktywności seksualnej, ale nie mogę powiedzieć, że osiągnąłam stan psychodeliczny. Mimo to próbuję dalej. cdn... RE: Czy można się naćpać bez narkotyków? - Lifeisbrutal - 24.02.2023 Jest bardzo wiele sposób żeby się naćpać w inny sposób "pozostałe środki " czy jakoś tak tam będzie coś o domowych RE: Czy można się naćpać bez narkotyków? - voice.of.voiceless - 24.02.2023 jeśli chodzi o DMT, to polecam przeczytać tekst nt tej substancji i śmierci https://dopal.org/showthread.php?tid=1027&highlight=misterium RE: Czy można się naćpać bez narkotyków? - Twilight Sparkle - 24.02.2023 A co ze świadomymi snami? To jest bardzo ciekawy stan i też bez żadnych narkotyków. RE: Czy można się naćpać bez narkotyków? - MarekToZiomal - 24.02.2023 Tabaka bardziej uzależniająca RE: Czy można się naćpać bez narkotyków? - Aladina - 25.02.2023 Zainteresował mnie temat Orgazmy szyjki macicy - trzeba się bliżej temu przyjrzeć RE: Czy można się naćpać bez narkotyków? - C84S - 26.02.2023 cd.... Różne rodzaje kąpieli W zeszłym roku zostałem zaproszony na imprezę psilocybinowej firmy Psilouette , która odbyła się w centrum spa. Gościom zaproponowano żelki psilocybinowe, ale ponieważ nie miałem na to ochoty, dali mi olej CBD. Po zażyciu udałem się do pokoju z sauną, łaźnią lodową i głośnikami. Ustawiłem listę odtwarzania, którą jeden z moich liderów ayahuaski puszczał podczas ceremonii i naprzemiennie korzystałem z kąpieli lodowej i sauny. Brodzenie w lodowej kąpieli podczas odtwarzania utworu „ The Water Blessing Song ” Nalini Blossom było magiczne. Czułem się, jakby duch ayahuaski powrócił, by mnie odwiedzić i pomóc mi doświadczyć mojej dzikiej esencji, gdy kołysałem się w rytm muzyki i opierałem się niskiej temperaturze. Kontynuowałem taniec, kierując się do sauny z głębokim poczuciem siły i uznania dla mojego ciała. Innym razem zmieszałem w wannie kroplę ayahuaski przeznaczoną do mikrodozowania. Czułem się, jakby duch ayahuaski ponownie zamieszkał w moim ciele. Zacząłem bekać, wychodząc z wanny, forma „wydalenia”, której doświadczyłem podczas przyjmowania ayahuaski, i poczułem przepływ wglądu przeze mnie podczas późniejszej rozmowy z przyjacielem przy obiedzie. Według Giordano jest mało prawdopodobne, aby ktokolwiek mógł wchłonąć ayahuaskę w wodzie do kąpieli, chyba że jest to ogromna ilość, co nie ma miejsca. Bardziej prawdopodobne jest to, że podczas obu tych doświadczeń część mojego mózgu, która była wcześniej włączona podczas ayahuaski/ceremonii, została reaktywowana przez ayahuaskę/muzykę i obecność substancji. Jest to podobne do uwarunkowania psów Pawłowa , wyjaśnia Giordano: „Reakcja, jaką miałeś na wywołane lekami psychodeliki związane z muzyką, powoduje podobną reakcję na muzykę. Twoja refleksja nad samym doświadczeniem może wystarczyć, aby wywołać poznawcze lub percepcyjne odbicie”. Kąpiel lodowa również mogła odegrać pewną rolę, mówi: „Dla niektórych osób kąpiele lodowe mogą uwalniać endogenne opioidy i oczywiście mogą sprawić, że poczujesz się całkiem dobrze”. Urządzenie do terapii częstotliwościami OK, teraz to jest bardzo nowa era, ale istnieje maszyna zwana cewką Qi , która może emitować częstotliwości ayahuaski, DMT i innych substancji. Jasnowidz Justyna Kaye ostrzegła mnie o istnieniu tej technologii i uprzejmie pozwoliła mi wypróbować jej własną maszynę Qi Coil. Ta rzecz wygląda jak iPad, na którym wybierasz żądane częstotliwości i przyczepiasz ją do skały, którą trzymasz, aby odbierać częstotliwości. Na dachu eleganckiego klubu w Hollywood wybrałem ustawienie ayahuaski i trzymałem urządzenie. Szybko ogarnęło mnie uczucie euforii – bardziej przypominało to MDMA niż ayahuaskę. Chociaż sama nie trzymała kamienia, Kaye, która siedziała obok mnie, powiedziała, że doświadczyła tego samego efektu po prostu będąc blisko. Wydawało mi się, że mogę spojrzeć na sytuacje w moim życiu bardziej obiektywnie, bez przeszkadzania mojemu ego. Wykorzystując ten sposób myślenia i intuicyjne zdolności Kaye, odbyliśmy rozmowę, badając kilka zmian, które musiałem wprowadzić w swoim życiu. Przez resztę wieczoru, a nawet podczas jazdy powrotnej Uberem, spostrzeżenia nadal mnie prześladowały. Chociaż Giordano słyszał historie o ludziach doświadczających stanów psychodelicznych za pomocą maszyn częstotliwości, nie wie, czy zostało to wiarygodnie zbadane. Według wynalazcy urządzenia, Davida Wonga, „naśladuje ono działanie psychodelików poprzez stymulację ścieżek neuronowych mózgu za pomocą kombinacji terapii dźwiękowej i fal magnetycznych”. Te dźwięki i fale „aktywują określone części mózgu związane z doświadczeniami psychodelicznymi” – mówi. Nie wiem, czy tego właśnie doświadczyłem, ale przynajmniej coś przeżyłem. Wciąż mam nadzieję, że pewnego dnia powrócę do psychodelików i doświadczę korzyści dla zdrowia psychicznego i fizycznego, jakie przyniosły mi w przeszłości. Ale w międzyczasie wiem, że mam dostęp do wielu metod leczenia i eksploracji, dostępnych wyłącznie za pomocą metod innych niż psychodeliczne. Rzeczy takie jak praca z oddechem, rapé, a nawet Qi Coil mogą stać się intensywne, aż do naśladowania psychodelicznej ceremonii. Ponieważ wszystkie psychodeliki są ryzykowne , te często bezpieczniejsze opcje są potężnymi alternatywami, z których prawdopodobnie będę nadal korzystał, niezależnie od tego, czy ponownie użyję psychodelików. Znacie jakieś inne sposoby by się naćpać wyłącznie za pomocą metod innych niż psychodeliczne?
RE: Czy można się naćpać bez narkotyków? - DissoEnjoyer - 26.02.2023 Czeski profesor - Stanisław Grof - wymyślił technikę oddychania holotropowego. Polega ona na głębokim oddychaniu, w akompaniamencie głośnej muzyki, która stopniowo spowalnia. Każdy ma podczas sesji (nawet 3 godzinnej) opiekuna, stojącego obok leżącego "pacjenta". Oczy oczywiście zamknięte. Głębokie wdechy i wydechy, mają ułatwić dostęp do skrywanych emocji, traum, oraz w efekcie zrzucać balast emocjonalny. W czasie sesji, tłumione emocje uzewnętrzniają się, wtedy pacjenci płaczą, trzęsą się, w efekcie powrotu do przebytych traum (dlatego nie należy wykonywać sesji w warunkach domowych). Po sesji użytkownik czuje się odświeżony, mówi się też o pogłębieniu duchowości oraz ogólnej poprawie samopoczucia. Jest oczywiście sporo naukowej krytyki wobec tej metody: Zarzuca się tutaj m.in hiperwentylacje, ogólne osłabienie i zawroty głowy. Zarzutów jest masa, technika nie wypróbowana osobiście, ale bardzo ciekawy temat. Sesja w komorze deprywacji sensorycznej - (tu już osobiście wypróbowałem) - polega na umyciu się, i wejściu do komory, gdzie znajduje się woda ze specjalną solą, która sprawia, że uczestnik unosi się na wodzie. Sesja trwa ok. godziny - najpierw puszczana jest muzyka, a uczestnik ma kontrole nad oświetleniem. W kompletnej ciemności, w odcięciu od bodźców, nasz mózg powoli przechodzi w fale podobne do snu. Więc jakby zasypiamy, ale nie śpimy (choć można zasnąć w takiej komorze xd)! Najpierw wiercimy sie , szukamy miejsca w tej komorze, po chwili potrafimy pozostać w bezruchu, i oczyścić myśli. Człowiek wycisza się, następnie pojawia się stan hipnagogiczny, podobny do obrazów, które widzimy zaraz przed zaśnięciem (ja widziałem ludzi z pracy w galerii xdd) .Mózg spowalnia fale do fal theta dające stan kompletnego, najgłębszego relaksu. Bardzo polecam wypróbować, tylko uważajcie ! Chorzy na różne choroby, osoby bojące się ciemności mogą nie wytrzymać takiej sesji. Osobiście czułem wielki odpoczynek po sesji, uczucie odświeżenia, oraz lepsze samopoczucie. Ceny różne, w zależności od lokalu Jest tego więcej, jak coś sobie przypomnę, to ponownie udzielę się w wątku RE: Czy można się naćpać bez narkotyków? - Lifeisbrutal - 26.02.2023 Gałka muszkatołowa też działa, niestety nie na każdego.Spróbowałem kiedyś i efekty były takie średnie zależy ile się tego zażyje.Ile dokładnie wtedy poszło ciężko mi teraz określić RE: Czy można się naćpać bez narkotyków? - SztywnyMisza - 26.02.2023 Lifeisbrutal nie wydaje mi się żeby tak było '' że działa tylko na niektórych'' po prostu za mała dawkę przyjąłeś chyba żeby zadziałało |