![]() |
Z jakich "magicznych" roślin warto zrobić nalewkę? - Wersja do druku +- Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC (https://dopal.org) +-- Dział: Na temat używek (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=7) +--- Dział: Nauka i kuchnia (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=57) +--- Wątek: Z jakich "magicznych" roślin warto zrobić nalewkę? (/showthread.php?tid=2543) |
Z jakich "magicznych" roślin warto zrobić nalewkę? - Twilight Sparkle - 16.08.2023 byłby sens robienia nalewki np. na gałce? RE: Z jakich "magicznych" roślin warto zrobić nalewkę? - PIXA - 16.08.2023 Kolejne ciekawe pytanie ![]() To i ja pozwolę zadać też, z czego najlepiej zrobić nalewkę, która miałaby działanie uspokajające w jakimś stopniu? Oprócz nalewki z waleriany RE: Z jakich "magicznych" roślin warto zrobić nalewkę? - Amanita - 17.08.2023 PIXA nalewka z goździków pomimo wielu znanych właściwości działa również kojąco - pomaga zasnąć i uregulować pracę układu nerwowego. RE: Z jakich "magicznych" roślin warto zrobić nalewkę? - kot_kreskowy - 17.08.2023 @"Lady Giwera" Zapodaj przepis na te goździki. RE: Z jakich "magicznych" roślin warto zrobić nalewkę? - ProducentRC - 17.08.2023 kot_kreskowy ja znalazłem taki przepis 1l wódki 30 goździków Goździk wrzucamy do słoika, zalewamy wódką, mieszamy co jakiś czas podczas trzech dni kiedy goździki muszą być w wódce, (można dodać laskę cynamonu lub wanili) po trzech dniach przelewamy przez gazę i odcedzamy, przelewamy do docelowej butelki i odstawiamy na 3msc. Poczytałem o tej nalewce to serio ma bardzo ciekawe działanie zdrowotne i przy okazji nasenne RE: Z jakich "magicznych" roślin warto zrobić nalewkę? - kot_kreskowy - 17.08.2023 Dzieki ProducentRC Będzie robione. Tym bardziej że wódka może u mnie stać miesiacami. Klef też by tak mógł do cholery ![]() RE: Z jakich "magicznych" roślin warto zrobić nalewkę? - Amanita - 17.08.2023 kot_kreskowy ja nie robiłam bo u nas nie ma kto pic mocniejszych trunków. Niop, ale wrzucam do grzanego piwa - rewelacyjny smak . Jak tylko mama oddzwoni poproszę o przepis. Wiem, ze chwalą też jej anyżówkę. Nie wiem czy ta jest też wyciszająca, ale możliwe, ze po flaszce człowiek zaśnie ![]() ProducentRC dokładnie tak. Jeśli chodzi o goździki to zdecydowanie są naturalnym środkiem wyciszającym. Niekoniecznie muszą być stosowane w nalewce. Ja gotuje z dynią pokrojoną w kostkę - rewelacyjny napój i przekąska. Nie wiem czy Was to zainteresuje, ale tonik z goździków (do przemywania twarzy) ma działanie odmładzające. GOŹDZIKI TO NATURALNY ANTYOKSYDANT WIĘC WARTO WPROWADZIĆ DO DIETY SYMPATYKÓW RC ![]() kot_kreskowy heh dobre dobre z tym klefem ![]() RE: Z jakich "magicznych" roślin warto zrobić nalewkę? - kot_kreskowy - 17.08.2023 @"Lady Giwera" Najlepszym możliwym środkiem wyciszajacym jest pół kilo karpatki😎 RE: Z jakich "magicznych" roślin warto zrobić nalewkę? - Twilight Sparkle - 17.08.2023 W życiu nie wpadłabym na goździki xDDD dzięki za pomysł i przepis mordeczki, chyba nawet mam goździki gdzieś w szafce RE: Z jakich "magicznych" roślin warto zrobić nalewkę? - Amanita - 17.08.2023 kot_kreskowy heehehehe dobre, dobre. Smaki narobiłeś. Na wyciszenie karpatka ![]() ![]() |