Legal/nielegal w Holandii - Wersja do druku +- Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC (https://dopal.org) +-- Dział: Na temat używek (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=7) +--- Dział: Prawo a używki (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Legal/nielegal w Holandii (/showthread.php?tid=3275) |
Legal/nielegal w Holandii - horsii - 26.01.2024 Zdawało mi się, że był gdzieś wątek poświęcony obecnym przepisom obowiązującym w NL, ale okazuje się że go nie ma, więc zakładam Czy wie ktoś coś o jakichś nowych, nadchodzących zmianach przepisach? Niby chwile temu byl delegal, ale z tego co wiem na 2024 czy tam 2025 rok przygotowywana (od dlugiego czasu już, jakoś od 2021/22) jest ustawa mająca wprowadzić u nich tzw. prawo analogowe, czyli to co u nas. Jednocześnie na stronie jednego duzego holenderskiego sprzedawcy widnieje zakładka z produktami które "niedługo mają być zbanowane" i widnieją tam takie rzeczy jak a-PiHP, 2-Me-AP-237 i ADB-BUTINACA, co sugeruje że może być szykowana jakaś ustawa zabraniająca pojedyczych substancji a nie całych grup. Czy może to być w zastępstwie hucznie zapowiadanego blanket bana w Holandii? Zapraszam do dyskusji. RE: Legal/nielegal w Holandii - DissoEnjoyer - 26.01.2024 Może jest jakiś NL-vendor, który chętnie by się wypowiedział kontaktem mailowym na ten temat? Nie wiem jak z kontaktem ze sprzedawcami w takich sprawach, ale podejrzewam, że są zorientowani Osobiście - kontaktu takiego nie posiadam, a szczerze - żałowałbym tylko dragów z grupy dysocjantów. RE: Legal/nielegal w Holandii - horsii - 27.01.2024 Jeśli nastepna ustawa przejdzie w NL, to zbanowane zostaną wszystkie pochodne 2-PEA, kannabinoidy indolowe, indazolowe itd. (na podobnej zasadzie jak u nas zapisane w ustawie) i pochodne fentanylu, etazenu (opioidy benzimidazolowe) lista substancji które pójdą się jebać (jest to lista przybliżona, orientacyjna, banowane są cale grupy). Amfetaminy 2-FA 2-FEA 2-FMA 3-FA 3-FEA 3-FMA 3-MMA 4-CA 4-CMA 4-FMA Pochodne fenmetrazyny 3-CPM 3-FPM 4-MPM Fenidaty 3,4-CTMP 4F-EPH 4F-MPH HDEP-28 Ethylfenidaat isopropylfenidaat HDMP-28 Katynony 2-MMC 2-CMC 3-FMC 3-CEC 2-CEC 3,4-DMMC 4-MEC 4-EMC α-PHP a-PiHP Butylone (βk-MBDB) Ethcathinone (ETH-CAT) Ephylone (βk-EBDP, N-Ethylpentylone) Ethylone (βk-MDEA) Hexedrone Methylone (βk-MDMA) NEP (N-Ethylpentedrone) Pentedrone Pentylone (βk-MBDP) Pyrrolidinofenonen 4-Cl-PVP 5-DBFPV α-D2PV α-PBP α-PCyP α-PiHP α-PPP MDPBP MDPHP MDPHpP (MDPEP) MDPPP MF-PVP PV-8 (α-PHpP) PV-9 (α-POP) Pyrovalerone Fenetylaminy DOI DOAM DOBU DOEF DOET DON DOPR Empatogeny: 5-APB 5-APDB 5-MAPB 6-APB 6-APDB MDAL (MDAA) MMDA MDPH Methylone (βk-MDMA) PEA (Phenethylamine) DMMDA DMMDA-2 TeMA Fenetylaminy psychodelicze: Allylescaline Escaline Lophophine Methallylescaline Proscaline TMA TMA-2 TMA-3 TMA-4 TMA-5 TMA-6 2C-B-AR 2C-C 2C-D 2C-E 2C-H 2C-P 2C-N 2C-O-4 2C-T-4 2C-T-8 2C-T-9 2C-T-13 2C-T-15 2C-T-17 2C-T-21 2C-B-FLY 3C-E 3C-P βk-2C-B Bromo-DragonFLY Pozostałe fenetylaminy: ALEPH (DOT) ALEPH-2 ALEPH-4 ALEPH-6 ALEPH-7 ARIADNE ASB B BEATRICE BIS-TOM BOB BOD BOH BOHD BOM 4-Br-3,5-DMA 2-Br-4,5-MDA 4-D β-D DESOXY 2,4-DMA 2,5-DMA 3,4-DMA DMCPA DME DMMDA DMMDA-2 DMPEA Dimethocaine E EEE EEM EME EMM ETHYL-J ETHYL-K F-2 F-22 FLEA G-3 G-4 G-5 GANESHA G-N HOT-2 HOT-7 HOT-17 IDNNA IM IP IRIS J MADAM-6 MDAL MDBU MDBZ MDCPM MDDM MDE MDHOET MDIP MDMC MDMEO MDMEOET MDMP MDOH MDPEA MDPH MDPL MDPR MPA ME MEDA MEE MEM MEPEA Mephedrene (5-MMPA) META-DOB META-DOB Methyl-J Methyl-MA Methyl-MMDA-2 MMDA MMDA-2 MMDA-3a MMDA3b MME MP MPM ORTHO-DOT P PE PEA PROPYLNYL Propylhexedrine Prolintane SB TA 3-TASB 4-TASB 5-TASB TB 3-TE 4-TE 2-TIM 3-TIM 4-TIM 3-TM 4-TM 3-TME 4-TME 5-TME 2T-MMDA-3a 4T-MMDA-2 TMPEA 2-TOET 5-TOET 2-TOM 5-TOM TOMSO TP TRIS 3-TSB 4-TSB 3-T-TRIS 4-T-TRIS Kannabinoidy 5C-AKB48 5F-AB-PINACA 5F-ADB 5F-AKB48 5F-PB-22 AB-CHMINACA AB-FUBINACA AB-PINACA ADB-BUTINACA 5BR-ADB-BUTINACA AKB48 (APINACA) AM-2201 APICA (2NE1) BB-22 EG-018 JWH-073 MAM-2201 MMB-CHMINACA NM-2201 STS-135 THJ-018 THJ-2201 UR-144 Pochodne fentanylu, benzimidazolu oraz inne opioidy 2-methyl-AP-237 brorfine Etodesnitazene (Etazene) Etonitazene Etonitazepipene RE: Legal/nielegal w Holandii - Twilight Sparkle - 27.01.2024 Delegalu ceca to nawet nie szkoda xD RE: Legal/nielegal w Holandii - horsii - 28.01.2024 No ceca niekoniecznie, ale generalnie lecą wszystkie pochodne 2-PEA, czyli wszystkie katynony, amfetaminy, fenmetrazyny, fenterminy (jesli jakieś są xD). Większość rzeczy która zniknie ma jakis potencjał. Dziwne jest że nie dojebali się do tryptamin i lizergamidów (póki co) i, co jeszcze dziwniejsze, do benzodiazepin. Jak polecą te benzosy co teraz mamy, to będzie już stypa na całego. Co wymyślą? Thieno-diazepam? Deschlorobrotizolam? RE: Legal/nielegal w Holandii - DissoEnjoyer - 28.01.2024 Tyle dobrze, że arylki żadnej nie ruszyli RE: Legal/nielegal w Holandii - kot_kreskowy - 28.01.2024 Ale kurwa lista Ja nawet nie wiedziałem, że takie substancje istnieją. Na szczęście nasi V mają w dupie bany i lata wszystko co się da. Mało tego, nawet dzieje się renesans😎 RE: Legal/nielegal w Holandii - Elvis Kreśle - 28.01.2024 Jak dobrze być Polakiem na Polskim Forum 😎 Szkoda trochę Zapka będzie 😔 Sklep do zamknięcia praktycznie, bo nie sprzedają zbanowanych używek, ale przy okazji likwidacji zalegającego towcu pewnie jakieś dobre okazję będą cenowe. RE: Legal/nielegal w Holandii - horsii - 29.01.2024 Nie będzie do zamknięcia. To za dobry biznes. Zastanawia mnie bardziej co będzie sprzedawane w zastępstwie. Poza aminoreksami to nic mi nie przychodzi do głowy - coś co jest w miare sprawdzone. Poza tym, mimo tego że pochodne 2-PEA to lwia część asortymentów, to to nie wszystko. Co z tryptaminami, arylkami, lizergamidami, benzodiazepinami? Do tego sa pochodne tramadolu jakieś, jestem pewien że po tym banie w NL wielu vendorów zaczęłoby stockować rożne pojebane wynalazki które do tej pory widziało sie tylko u niemców bo u nich trzeba naprawde kombinować żeby cos było legal. Moze w końcu ktoś zacznie myśleć i projektować nowe związki, a nie robić 10-ty chujowy analog analogu czegoś z 2009. Fajnie byłoby zobaczyć jakies np. izomery BTQ niebędące pochodną 2-PEA. Jeden z hurtowników z NL pół roku temu chwalił się, że odkryli jakis rozsądny SNDRI o umiarkowanym czasie dzialania, który nie podpada pod żadną ustawę ale od tamtej pory cisza. RE: Legal/nielegal w Holandii - Czeslawo - 29.01.2024 horsii O Matko Święta z córką i teściową, co za lista strachu... |