Jabol - przepis - Wersja do druku +- Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC (https://dopal.org) +-- Dział: Na temat używek (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=7) +--- Dział: Nauka i kuchnia (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=57) +--- Wątek: Jabol - przepis (/showthread.php?tid=3410) Strony:
1
2
|
Jabol - przepis - Twilight Sparkle - 14.02.2024 Przepis własnego autorstwa. Robiłam i wyszło pijalne. Nikt nie umarł i nikt nie dostał sraczki. Użyłam balona 5 litrów z mrówki oraz drożdży również zakupionych w sklepie z pracowitym owadem. Jabłka z targu od rolnika. Nie jestem ekspertem, przepis pewnie jest chujowy dla kogoś kto poważniej podchodzi do hobby jakim jest fermentacja ale chuj. Wyszło? Wyszło. NAJWAŻNIEJSZA SPRAWA TO CZYSTE ŁAPY I CZYSTY SPRZĘT!!! resztę naprawdę trudno spierdolić. Jabol deluxe czyli wino jabłkowe Przepis na pyszne wino z jabłek. Czego potrzebujesz: * Balon, najlepiej taki dosyć spory. Jak będzie za mały to będzie bajzel jak zacznie fermentować. Balon powinen być wypełniony tak mniej więcej do połowy. * Korek z rurką, żeby powietrze się nie dostawało do środka (w rurce ma być woda) jak powietrze będzie dostawać się do środka to wyjdzie ocet a nie alkohol. * Lejek * Wężyk do ściągnięcia gotowego produktu * Sokowirówka albo inne urządzenie żeby wycisnąć sok * Jabłka 10kg * Cukier 2kg * Woda 2,5 litra * Drożdże z pożywką (przeczytaj instrukcję na drożdżach, niektóre drożdże trzeba nastawić zanim zabierzesz się za robienie jabola) * Opcjonalnie pirosiarczan sodu do odkażenia sprzętu. (Roztwór do odkażenia powinien mieć 2-3%) 1 Przeczytaj instrukcję na drożdżach. Zrób matkę drożdżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Chodzi o to żeby rozmnożyć drożdże. 2 Wyszoruj jabłka i pozbądź się pestek. 3 Wyciśnij sok z jabłek. Jak wyjdzie gęsty to możesz poczekać aż się odstoi i ściągnąć sam sok z wierzchu. Możesz też użyć gotowego soku (ważne żeby był bez konserwantów bo drożdże ich nie lubią). 4 Przelej sok do balonu. Balon ma być dobrze wyparzony, czysty i sterylny. 5 Dodaj matkę drożdżową do soku. 6 Dodaj syrop cukrowy (zagotuj wodę, rozpuść cukier i OSTUDŹ. Nie dodawaj goracego). 7 Załóż korek z rurką. W RURCE MA BYĆ WODA. 8 Postaw balon w spokojnym ciepłym miejscu (25 stopni będzie idealnie, miejsce ma być ciepłe ale nie za ciepłe). Dobrze jak balon jest w jakimś koszyku żeby się nie wyziębiał o podłogę. Prędkość fermentacji zależy od tego jak ciepło masz w domu i ogólnie warunków dookoła. 9 Teraz mikstura będzie fermentowała. Pilnuj żeby woda nie wyparowała z rurki bo będziesz miał OCET. Przez rurkę będzie się uwalniał dwutlenek węgla. Wino będzie bulgotać. 10 z czasem bulgotanie będzie coraz rzadsze. Po 2, może 3 miesiącach wino jabolowe będzie zdatne do picia. Jeśli wyjdzie niemożebnie kwaśne to zawsze można zrobić więcej syropu i dosłodzić. RE: Jabol - przepis - Lifeisbrutal - 14.02.2024 @"Twilight Sparkle" Oj pani konik nie dość, że ćpun ze mnie to dzięki takim zacynym przepisą alkoholikiem się stane. XD Ale dziena spróbuję kiedyś 😎 RE: Jabol - przepis - Ferdzio Kiepski - 15.02.2024 Są w sklepach takie tanie butelki do fermentacji, w balonie to bym się bał jakby nie patrzeć RE: Jabol - przepis - Twilight Sparkle - 15.02.2024 Spokojnie wychodzi w balonie tylko trzeba maksymalnie do połowy napełnić żeby nie wykipiało. RE: Jabol - przepis - Ferdzio Kiepski - 15.02.2024 @"Twilight Sparkle" Może lepiej w kondonie? Mniejsze ryzyko wybuchu, a jak już się zdarzy to wiadomo jakich gumek nie kupować, czyli szczęście w nieszczęściu A jeszcze jakby te prezesy były smakowe, to dodałoby to smaku do naszej mieszanki RE: Jabol - przepis - Supernova - 23.08.2024 Na pewno spróbuję tego przepisu wydaje się prosty RE: Jabol - przepis - NieMaCiagu - 27.08.2024 prosciej bedzie ryzanke zrobic bo tylko ryz woda i drozdze RE: Jabol - przepis - daniel776 - 31.08.2024 zarzuć swoim przepisem jak masz RE: Jabol - przepis - Lifeisbrutal - 31.08.2024 (27.08.2024, 12:22)NieMaCiagu napisał(a): prosciej bedzie ryzanke zrobic bo tylko ryz woda i drozdze No właśnie daj przepis zawsze jakiś sposób żeby się najebać tanim kosztem. XD RE: Jabol - przepis - kej9 - 08.09.2024 Pięciopak czyli pięć litrów taniego mocnego wina, które może przygotować każdy w domu bez specjalistycznego sprzętu. Potrzebne będą następujące składniki: Składniki: pięciolitrowa plastikowa butla po wodzie mineralnej - 1 szt. cukier - 1 kg drożdże winne lub piekarnicze 1/10 kostki drożdży szklanka ryżu - 200 g woda - ok. 3 l słoiczek zaprawionych wiśni lub innych owoców - 300 ml Przygotowanie: Cukier i drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i wlewamy do butli, wsypujemy ryż i owoce. Należy uważać aby wszystko się zmieściło w butli. W zakrętce można wywiercić otwór i zamontować rurkę fermentacyjną ale można też dziurę zatkać watą. Odstawiamy nasz pakiet w ciepłem miejsce przy kaloryferze i za dwa tygodnie lub nawet szybciej mamy ok. 4,5 litrów fajnego taniego winka. Jeszcze tylko tydzień w piwnicy dla odklarowania i gotowe. |