CZOSNEK - 9 jego prozdrowotnych właściwości - Wersja do druku +- Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC (https://dopal.org) +-- Dział: Na temat używek (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=7) +--- Dział: Zdrowie i detoks (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=10) +--- Wątek: CZOSNEK - 9 jego prozdrowotnych właściwości (/showthread.php?tid=3786) |
CZOSNEK - 9 jego prozdrowotnych właściwości - Diabeuu666 - 15.05.2024 Tak naprawde tych wlasciwosci jest o wiele wiecej bo gdzies nawet ktos sie wypowiadal ze jedzenie dziennie 1 surowego żabku czosnku chroni organizm przez 100 roznymi pasozytami, grzybami, infekcjami itp ozywiscie razem wziete nie ze 100 z kazdej grupy hehe Czosnek rozprzestrzenił się wcześnie, poprzez szlaki handlowe. W efekcie stała się popularnym przysmakiem w całej Europie, Azji i Afryce. Badacze dawnych kultur odkryli ślady czosnku nawet w grobowcu Tutenchamona! Do naszych czasów zachowały się jego gliniane modele [2]. Pozwala to jednak szacować, że warzywo to znane było w starożytnym Egipcie już 3000 lat p.n.e. Czosnek zyskał popularność także w Indiach, jednak tylko wśród Hindusów należących do niższych kast [2]. Ponieważ uważany był za silny stymulant, a nawet afrodyzjak był on niedozwolony w diecie hinduskich mnichów. Ponieważ przypisywano mu (słusznie) właściwości lecznicze oraz wydłużające życie stał się ważną przyprawą ajurwedyjską. Na zachodzie starożytni Grecy i Rzymianie używali czosnku jako przyprawy. Podobnie jak Hindusi uważali go za środek pobudzający. Dlatego też stanowił element wojskowej diety i był spożywany przed bitwą, jak i przez sportowców przed zawodami. W tym okresie swoją popularność czosnek zdobył wśród społeczności żydowskiej. Przypisywano mu właściwości magiczne i przeciwdziałające zarazom. Dzięki tym właściwościom stał się podstawowym składnikiem w tradycyjnej kuchni żydowskiej. Co ciekawe, Talmud zachęca do spożywania tego warzywa podczas Szabatu [2]. Szabatowa noc zaś sprzyja małżeńskim uniesieniom miłosnym, co po konsumpcji czosnku może być nieco uciążliwe dla obu stron. Na szczęście nieprzyjemnemu zapachowi z ust można w łatwy sposób nieco zaradzić, jedząc świeże jabłko. 1. Właściwości przeciwzapalne Czosnek zawiera związki przeciwzapalne, które pomagają układowi odpornościowemu zwalczać patogeny [5] [6]. Cała roślina zawiera związek zwany alliiną. Największa jej ilość zgromadzona jest w ząbkach. Kiedy czosnek jest miażdżony lub żuty, związek ten zamienia się w allicynę, główny składnik aktywny czosnku [7]. Allicyna zawiera siarkę. Nadaje ona czosnkowi charakterystyczny zapach i smak [8]. Jednak allicyna jest niestabilna i szybko przekształca się w inne związki siarkowe, nadające czosnkowi właściwości lecznicze [5]. Wśród tych substancji najbardziej znane są disiarczek diallilu oraz s-allilocysteina [9]. Wykazano, że związki te wzmacniają reakcję niektórych rodzajów białych krwinek i stymulują je do zwalczania wirusów, w tym tych powodujących przeziębienie i grypę. 2. Czosnek przeciw przeziębieniu Czosnek, jak i sporządzane z niego ekstrakty i suplementy, mają potwierdzone działanie przeciwzapalne i immunostymulujące. To korzystne działanie potwierdza wiele badań w tym duże, 12-tygodniowe, przeprowadzone na grupie 46 ochotników. Uczestnikom podawano codziennie suplement, zawierający ekstrakt z czosnku. Okres badania przypadał na miesiące jesienno-zimowe, w których częstotliwość zachorowania na infekcje dróg oddechowych jest wyższa niż w innych porach roku. W grupie przyjmującej suplement czosnku zmniejszyła się liczba przeziębień o 63% w porównaniu z placebo [11]. Ponadto średnia długość trwania objawów przeziębienia również zmniejszyła się o 70%, z 5 dni w grupie placebo do zaledwie 1,5 dnia w grupie przyjmującej preparat czosnku. Inna praca potwierdza, że przyjmowanie czosnku skraca czas trwania przeziębienia i grypy. Badanym podawano ekstrakt z czarnego czosnku w dawce 2,56 gramów dziennie. Zaobserwowano, że osoby przyjmujące preparat chorowały o 61% czasu krócej niż osoby niestosujące czosnku [10]. Czy zatem, czując drapanie w gardle i nadchodzące przeziębienie, natychmiast przygotowywać kanapki z czosnkiem? Oczywiście warto spróbować, choć nie ma stuprocentowej gwarancji, ponieważ w niektórych pracach [12] naukowcy twierdzą, że nie ma jednoznacznych dowodów na lecznicze działanie tego warzywa. To, co jest jednak pewne, to że spożywanie czosnku i jego wyciągów nie jest szkodliwe dla zdrowia. Zachęcające wyniki prac obserwacyjnych mogą skłaniać konsumentów do jego regularnego spożycia w okresie wzmożonych infekcji. Pozbawieni powonienia w wyniku zakażenia dróg oddechowych smakosze mogą z czystym sumieniem pałaszować to aromatyczne warzywo. 3. Czosnek w walce z nadciśnieniem. Choroby sercowo-naczyniowe, w tym zawały serca i udary, są największymi przyczynami śmierci na świecie. Nadciśnienie tętnicze jest jednym z najważniejszych czynników ryzyka wystąpienia tych groźnych chorób. Badania na grupach ochotników wykazały, że suplementy czosnku mają znaczący wpływ na obniżenie ciśnienia krwi u osób z wysokim ciśnieniem krwi [13] [14] W jednym badaniu obserwacyjnym ochotnikom podawano codziennie 600–1 500 mg ekstraktu z czarnego czosnku. Preparat ten był tak samo skuteczny w obniżaniu ciśnienia krwi, jak popularny lek Atenolol, w okresie 24 tygodni trwania badania. Badacze wskazują, że dawki suplementów muszą być dość wysokie, aby przyniosły pożądane efekty. Osoby, które wolą stosować świeżą postać warzywa, powinny spożywać ekwiwalent 4-5 ząbków dla analogicznego efektu przeciw nadciśnieniowego. 4. Czosnek a poziom cholesterolu Czosnek może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i LDL. To zaś może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób serca. W przypadku osób z wysokim poziomem cholesterolu, ekstrakty czosnku wydają się zmniejszać poziom cholesterolu całkowitego lub LDL o około 10–15%. Biorąc pod uwagę wpływ czosnku na konkretne frakcje cholesterolu, wykazano, że dzięki spożyciu tego warzywa i jego ekstraktów możliwe jest obniżenie LDL („złego”) cholesterolu. Cholesterol HDL („dobry”) pozostawał bez istotnej zmiany [18] [19] [20]. Wysokie poziomy trójglicerydów są kolejnym znanym czynnikiem ryzyka chorób serca. Czosnek w świetle aktualnych badań nie ma potwierdzonego wpływu na poziom trójglicerydów [16], [17] Na podstawie przytoczonych badań, wydaje się, że suplementy czosnku obniżają poziom cholesterolu całkowitego i LDL, szczególnie u osób z wysokim poziomem cholesterolu. Spożycie czosnku i jego ekstraktów prawdopodobnie nie ma wpływu na poziom cholesterolu HDL i trójglicerydów. 5. Czosnek w prewencji choroby Alzheimera i demencji Czosnek to dobre źródło przeciwutleniaczy, które mogą pomóc w zapobieganiu chorobie Alzheimera i demencji. Uszkodzenia oksydacyjne wywołane przez wolne rodniki przyczyniają się do procesu starzenia wszystkich komórek, w tym mózgowych. Czosnek zawiera przeciwutleniacze, które wspierają mechanizmy obronne organizmu przed uszkodzeniami oksydacyjnymi [21]. Wykazano, że wysokie dawki suplementów czosnku, jak i wysokie spożycie jego świeżej formy, zwiększają aktywność enzymów przeciwutleniających. W wyniku tego znacznie zmniejszają stres oksydacyjny [22]. Połączony wpływ czosnku i jego ekstraktów na obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi, a także właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, mogą zmniejszyć ryzyko typowych chorób mózgu, takich jak choroba Alzheimera i demencja 6. Czosnek na długowieczność? Takie ujęcie może być lekko na wyrost. Potencjalny wpływ czosnku na długowieczność u ludzi jest w zasadzie niemożliwy do udowodnienia. Ale biorąc pod uwagę korzystny wpływ na ważne czynniki ryzyka, takie jak normalizacja ciśnienia krwi, działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne i przeciwutleniające można pokusić się o hipotezę, że czosnek może pomóc żyć dłużej. Fakt, że może pomagać zwalczać choroby zakaźne, jest również ważnym czynnikiem, ponieważ są to częste przyczyny zgonów. Jest to szczególnie istotne u osób starszych lub z niewystarczająco sprawnym układem odpornościowym. Czosnek ma korzystny wpływ na przeciwdziałanie częstym przyczynom chorób przewlekłych. Pomaga również w łagodzeniu stanów ostrych, przez co hipotetycznie może również pomóc w wydłużeniu życia. 7. Suplementy czosnku mogą poprawić wyniki sportowe? Czosnek był jedną z najwcześniejszych substancji stosowanych w celu zwiększenia wydajności. Był tradycyjnie używany w starożytnych kulturach dla zmniejszenia zmęczenia i poprawy wydolności pracy robotników. Jako pierwszy naturalny środek dopingujący był stosowany przez olimpijczyków w starożytnej Grecji. Badania na zwierzętach wykazały, że czosnek poprawia efektywność wykonywania ćwiczeń. Analizy z udziałem ochotników niestety dają rozbieżne rezultaty. Wśród osób z chorobami serca, które przyjmowały olej czosnkowy przez 6 tygodni, zredukowano o 12% wartość szczytowego tętna. Osoby te miały także lepszą wydolność fizyczną w porównaniu z grupą kontrolną [26]. Z drugiej strony, badanie przeprowadzone na grupie kolarzy wyczynowych nie wykazało żadnych korzyści dla wydajności zawodników [27]. Mieszane wyniki nie powinny jednak zniechęcać amatorów sportu przed zaniechaniem spożycia czosnku, ponieważ ma on potwierdzone działanie redukujące uczucie zmęczenia wywołanego wysiłkiem fizycznym. 8. Detoksykacja Jedzenie czosnku może pomóc w detoksykacji metali ciężkich z organizmu. Wykazano, że w dużych dawkach związki siarki obecne w czosnku chronią przed uszkodzeniem narządów spowodowanym toksycznością metali ciężkich. Czterotygodniowe badanie przeprowadzone na pracownikach fabryki akumulatorów samochodowych (nadmierna ekspozycja na ołów) wykazało, że czosnek obniżył poziom ołowiu we krwi o 19%. Podawanie czosnku zmniejszyło również wiele klinicznych objawów toksyczności, w tym bóle głowy i wahania ciśnienia krwi [29]. Co ciekawe, u badanych, którzy otrzymywali trzy porcje czosnku dziennie, objawy zatrucia ołowiem były zredukowane szybciej niż w grupie otrzymującej lek D-penicylaminę, stosowaną przy tego typu intoksykacji. 9. Czosnek dla zdrowia kości Nie przeprowadzono jak dotąd żadnych badań na ludziach w celu oceny wpływu czosnku na utratę masy kostnej. Jednak badania na gryzoniach wykazały, że może on zminimalizować utratę kości poprzez zwiększenie poziomu estrogenu u samic [30] [31] [32]. Jedno z badań przeprowadzonych na kobietach w okresie okołomenopauzalnym wykazało, że codzienne spożycie suchego ekstraktu czosnku (odpowiadającemu 2 gramom surowego warzywa) znacznie zmniejszyła marker niedoboru estrogenu [33]. Sugeruje to, że zarówno świeży produkt, jak i suplement, może mieć korzystny wpływ na zdrowie kości u kobiet. Pokarmy, takie jak czosnek i cebula, mogą również mieć korzystny wpływ w przeciwdziałaniu rozwojowi choroby zwyrodnieniowej stawów [34]. Wartości odżywcze Jeden ząbek surowego czosnku waży przeważnie 3 gramy. Porcja ta dostarcza: Mangan: 2% dziennej wartości (RDI) Witamina B6: 2% (RDI) Witamina C: 1% (RDI) Selen: 1% (RDI) Błonnik: 0,06 grama Ponadto dostarcza niewielkich ilości wapnia, miedzi, potasu, fosforu, żelaza i witaminy B1 Porcja ta dostarcza 4,5 kcal, z czego 0,2 grama to białka i 1 gram węglowodany. Czosnek jest niskokaloryczny, a ponadto to produkt o wysokiej gęstości odżywczej. Jednak wielkość spożycia limituje możliwość pokrycia zapotrzebowania na składniki odżywcze. Składniki odżywcze Zawartość w 100 g produktu Wartość energetyczna 152 kcal Białko ogółem 6,4 g Tłuszcz 0,5 g Węglowodany ogółem 32,6 g Błonnik pokarmowy 4,1 g Kwasy tłuszczowe nasycone 0,09 g Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,01 g Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,25 g Sód 17 mg Potas 400 mg Wapń 41 mg Fosfor 153 mg Magnez 25 mg Żelazo 1,7 mg Cynk 1 mg Miedź 0,26 mg Mangan 0,46 mg Jod 2,7 µg Tiamina 0,2 mg Ryboflawina 0,11 mg Niacyna 0,7 mg Witamina B6 0,13 mg Foliany 5 µg Witamina C 31 mg ŻRÓDŁÓ https://dietetycy.org.pl/czosnek/ RE: CZOSNEK - 9 jego prozdrowotnych właściwości - monio - 15.05.2024 Tak czosnek ma moc lubię czosnek wcinać poprostu tak tylko później ten zapach z buzi na kilometr lub na całe pomieszczenie RE: CZOSNEK - 9 jego prozdrowotnych właściwości - kurvvisko - 15.05.2024 Lubię i powiem więcej, lubię też mleko z czosnkiem, więc jak tylko mnie coś łapie to robię sobie takiego drina. RE: CZOSNEK - 9 jego prozdrowotnych właściwości - Diabeuu666 - 15.05.2024 Cytryna i miód do tego jeszcze i jest ogień mi czesto pomaga w przeziebieniu taki mix RE: CZOSNEK - 9 jego prozdrowotnych właściwości - Lifeisbrutal - 16.05.2024 Czosnek dobry na przeziębienie a dokładnie to sposób raczej znany każdemu. Bierzemy kubek, szklankę co tam chcesz: 1. Wlewamy trochę ciepłego mleka 2. Trochę masła 3. Trochę miodu 4. I czosnek Oczywiście wszystko w odpowiednich proporcjach. RE: CZOSNEK - 9 jego prozdrowotnych właściwości - Diabeuu666 - 16.05.2024 CZosnek jest mega dobry antyokydantem i obniza tez cisnienie krwi RE: CZOSNEK - 9 jego prozdrowotnych właściwości - Twilight Sparkle - 17.05.2024 Aż sobie chyba zaraz zrobię masełko czosnkowe i będę śmierdzieć ;---D RE: CZOSNEK - 9 jego prozdrowotnych właściwości - Bogdan Boner - 29.07.2024 Jak wpierdalacie garściami czosnek to warto sprawdzić czy nie ma przypadkiem interakcji z odczynnikami które wpierdalacie. Czosnek blokuje pewne enzymy. Pierwszy przykład z brzegu - podbija i to całkiem konkretnie działanie DXM. Reszta interakcji to głównie leki niewywołujące żadnej pizdy ale warto uważać ze wszystkim co zmniejsza krzepliwość. |