![]() |
Skrzyp polny - eliksir dla skóry i włosów oraz ulga w Te dni - Wersja do druku +- Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC (https://dopal.org) +-- Dział: Na temat używek (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=7) +--- Dział: Zdrowie i detoks (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=10) +--- Wątek: Skrzyp polny - eliksir dla skóry i włosów oraz ulga w Te dni (/showthread.php?tid=3988) Strony:
1
2
|
Skrzyp polny - eliksir dla skóry i włosów oraz ulga w Te dni - kot_kreskowy - 29.06.2024 Dzień dobry ćpaczki robaczki, Przechadzając się ostatnio po łąkach i lasach, znalazłem miejscówkę gdzie dywanowo rośnie skrzyp. ![]() Oczywiście nie byłbym sobą gdybym nie sprawdził z czym to się je😁 Wyniki 'riserczu' były zaskakujące. Okazuje się bowiem, że ta roślina pamiętająca czasy prehistoryczne jest dla nas bardzo pożyteczna. Otóż ziele skrzypu zawiera: *Zwiazki krzemu *Krzemionkę (zawiera jej najwięcej wśród roślin leczniczych) *Alkaloidy (m.in. nikotyna) *Saponiny (ekwizetonina) *Flawonoidy (ekwizetryna i izokwercetyna) *Białka *Azot *Żelazo *Mangan *Kobalt *Sole potasu, wapnia, fosforu *Witaminę C *Kwasy organiczne - krzemowy, jabłkowy, szczawiowy, askorbinowy ![]() Dzieki takim składnikom posiada szerokie właściwości; *Moczopędne *Przyspiesza gojenie się ran *Działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie *Oczyszcza skórę skłonną do trądziku i czyraków *Pobudza przemianę materii *Ogranicza wypadanie włosów oraz je wzmacnia *Hamuje krwotoki wewnętrzne poprzez przyspieszone wytwarzanie tkanki łącznej *Obniża ciśnienie krwi oraz pomaga w walce z miażdżycą *Uzupełnia niedobory mikroelementów *Wpływa pozytywnie na stan kości oraz pomaga zahamować krwawienie , pprzez co jest polecany przy obfitych miesiączkach *Wspomaga pracę wątroby Skrzyp polny mozna stosować zarówno od wewnątrz w formie naparu/herbatki jak i z zewnątrz jako płukanka ze skrzypu na włosy, w formie okładów czy nawet jako suszony dodatek do dań. Osobiście piłem już herbatkę ze skrzypu. ![]() Ze względu na wysoką zawartość krzemionki, krzemu oraz składników mineralnych, musicie być gotowi na bardzo specyficzny i zarazem intensywny smak, który wzmaga się z każdym łykiem a mi osobiście kojarzy się z kamieniem, skałą, ma nieco metaliczny posmak. Bardziej pijalny staje się po przełamaniu go sokiem z malin. Pamiętaj! Najlepsze maliny to te zerwane samemu😎 ![]() Skrzyp jest szeroko stosowany w ziołolecznictwie oraz zajmuje szczególne miejsce w kosmetyce czyli różnego rodzaju kremach, okładach skóry czy włosów a będąc pomocny przy miesiączkowaniu, staje się wręcz przyjacielem każdej kobiety ☺️ Zachęcam każdego, nie tylko panie, do spróbowania przygody kulinarnej bądź kosmetycznej z tak obszernie rosnącą w naszym kraju rośliną. Kot RE: Skrzyp polny - eliksir dla skóry i włosów oraz ulga w Te dni - ZmiataZplanszy - 29.06.2024 Uczysz i bawisz, będę musiał sprawdzić to na sobie jak to działa ![]() RE: Skrzyp polny - eliksir dla skóry i włosów oraz ulga w Te dni - Lifeisbrutal - 29.06.2024 To prawda szczególnie skórę głowy dobrze oczyszcza, jest wiele szamponów na bazie skrzypu. RE: Skrzyp polny - eliksir dla skóry i włosów oraz ulga w Te dni - kot_kreskowy - 29.06.2024 Dotarłem do artykułów gdzie napisano, że robi się ze skrzypu płukankę i tym moczy się włosy by były mocne i nie wypadały. RE: Skrzyp polny - eliksir dla skóry i włosów oraz ulga w Te dni - frogbullshop - 30.06.2024 Nie tylko skrzyp polny ma dobre właściwości pokrzywę też polecam. Wywar z pokrzywy. Dobry na przeziębienia i nie tylko RE: Skrzyp polny - eliksir dla skóry i włosów oraz ulga w Te dni - kot_kreskowy - 30.06.2024 frogbullshop Widzę, że my z podobnej gliny😉 Wczoraj zrobiłem pokrzywę z gałązkami świerka, taki mix. Jest petarda👌 Tu masz wątek o pokrzywie jak coś 😁 https://dopal.org/showthread.php?tid=3696 Robię tu trochę za naczelnego wiedźmina, mieszkam w domku na bagnach i robię różne eliksiry mocy. A najlepsze jest to, że naprawdę tak jest ![]() Będę publikować więcej takich treści a conieco już zamieściłem. Jak interesuje Cię taka tematyka, zachecam do tej 👇lektury. https://dopal.org/showthread.php?tid=3799 To moja duma😎 RE: Skrzyp polny - eliksir dla skóry i włosów oraz ulga w Te dni - Sniffiarz97 - 30.06.2024 Taki skrzyp w torebkach też się nada? Niestety, jedynie co u mnie rośnie to chwasty i i zwykła trawa xD. Nie mam też wiedzy wiedźmińskiej i zawsze jak czytam te wszystkie poradniki to myślę że jest zdolny nawet wodę przegotować RE: Skrzyp polny - eliksir dla skóry i włosów oraz ulga w Te dni - kot_kreskowy - 30.06.2024 Sniffiarz97 Pewnie. Jednak nie lepiej miec satysfakcję że samemu się ogarnia wiedźmińskie sprawunki? No i lepszej jakości towar? Skrzyp serio rośnie w wielu miejscach, wystarczy się przejść po łąkach, nieużytkach czy polach. To bardzo powszechna roślina ![]() RE: Skrzyp polny - eliksir dla skóry i włosów oraz ulga w Te dni - Sniffiarz97 - 01.07.2024 Racja RE: Skrzyp polny - eliksir dla skóry i włosów oraz ulga w Te dni - kot_kreskowy - 02.07.2024 Zrobiłem i właśnie popijam herbatkę skrzypowo-świerkową. ![]() Powiem tak, świerk ma naprawdę intensywny smak w dodatku wchodzący w nuty cytrusowe jednak mimo swoich mocy i tak nie był zdolny całkowicie przełamać skalno-metalicznego smaku skrzypu... I to przy proporcjach 1/3 - skrzyp/świerk Ten mały kajtek skrzypowy ma tak intensywny jest że ulala Mimo to herbatka wyszła bardzo spoczko.👍 Polecam |