Privnote - Wersja do druku +- Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC (https://dopal.org) +-- Dział: Na temat używek (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=7) +--- Dział: Bezpieczeństwo w sieci (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Privnote (/showthread.php?tid=4500) |
Privnote - Inferno - 22.09.2024 Być może jak wchodziliście na privnote to natkneliście się na łudząco podobną stronę, podaje niżej w załączniku przykład: Mówię tutaj o tym dlatego, że zdziwiło mnie to więc chwileczkę pogrzebałem w internecie i natknąłem się na artykuł: https://cryps.pl/hakerzy-postawili-falszywa-witryne-privnote-by-krasc-btc/ Cytat:Jeśli chodzi o wizualną stronę fałszywej witryny, jest ona wierną kopią legalnej Privnote.com. Co więcej występuje ona na drugim miejscu w organicznych wyszukiwaniach w Google. Dodatkowym elementem, który skutecznie wprowadza w błąd jest reklama Privnote, która w rzeczywistości prowadzi do strony Privnotes.com. Zazwyczaj pojawiała się ona na samym szczycie po wpisaniu hasła w wyszukiwarce. Hakerzy postawili domenę z dopiskiem "s" i kradli BTC, gdzie ktoś wysyłał swój adres to strona go zamieniała na ich adres. Może to faktycznie być jakiś scam podobny do tego w 2020r. Z artykułu podanego wyżej. Jak ktoś ma jakieś info na ten temat to podrzucajcie linki. Uważam, że Vendorzy powinni jak najbardziej się tego strzec bo mała nieuwaga a można stracić od groma pieniędzy. Bo jeszcze my - jako użytkownicy i kupujący stracimy dane, to vendor podając już adres BTC do wpłat może stracić na tym nie tylko pieniądze ale jakże i klientów i swoją "prywatność". Zawsze sprawdzajcie czy link strony na 100% jest zaufany i oryginalny. Tutaj sprawa wygląda tak, że strona jest sponsorowana i wyświetla się na najwyższej pozycji - z tego też względu ktoś może przypadkowo nacisnąć a strona nie różni się niczym od oryginalnej. Jedynie co ją wyróżnia to brak favicon, tego obrazka przy stronie. Gdyby był to odruchowo można w to wejść - choć i tak może się zdarzyć nawet bez tego. Ja też poszperam i może się czegoś dowiem. RE: Privnote - Kapitan - 22.09.2024 Też widziałem podróbkę strony privnote prawie tak wysłałem wiadomość do v ale zobaczyłem adres www i się skapnelem że to scam uważajcie RE: Privnote - Mglus808 - 22.09.2024 Dlatego ja wolę temp, zero reklam, prosta nazwa nawet na bombie nie pomylisz i jakieś bardziej przejrzyste RE: Privnote - Inferno - 22.09.2024 Ja używam privnote tylko z tego względu, że jest powiadomienie o odczytaniu i zniszczeniu wiadomości - innego znaczenia to dla mnie nie ma, czy temp.pm, privnote czy secure. Jakoś tak się przyzwyczaiłem do tego Przynajmniej wiadomo, że info np. do vendora od nas doszło. RE: Privnote - Mglus808 - 22.09.2024 Inferno to tylko dla własnego spokoju, u mnie wszystko zawsze dochodzi i nie sprawdzam nawet tego, czasami bywa że nawet nie odpisze vendor że wszystko ok a tak jest ok nie ma co panikować RE: Privnote - Lifeisbrutal - 22.09.2024 Ja tam zawsze zanim kliknę w privnote to patrzę czy to na pewno to RE: Privnote - Chochlik - 22.09.2024 Jest masa tych podobnych stronek i trzeba uważać, raz mi sam esco zwrócił uwagę, że mu podesłałem buga. I nie chciał odpisać xD RE: Privnote - Inferno - 22.09.2024 Najlepiej to pełny adres wpisywać w przeglądarkę i nie powinno być problemu bo w ten sposób wyszukując właśnie można tak trafić jak Ty Chochlik i ja też prawie RE: Privnote - Lifeisbrutal - 22.09.2024 Inferno Ta najlepsze wyjście wpisać privnote.com i od razu wchodzi na stronę. Zajmuje to kilka sekund więcej a jednak bezpieczeństwo zachowane. RE: Privnote - Chochlik - 22.09.2024 (22.09.2024, 16:06)Inferno napisał(a): Najlepiej to pełny adres wpisywać w przeglądarkę i nie powinno być problemu bo w ten sposób wyszukując właśnie można tak trafić jak Ty Chochlik i ja też prawie No bo ciule sobie płacą za reklamę tych scamików i jak się wpisze w przeglądarkę samo "privnote" to scamy wyskakują na samej górze jako te sponsorowane. Oczywiście google nic z tym nie robi, a taka sama sytuacja jest z reklamami scamu na FB i Instagramie. |