Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC
Privnote - Wersja do druku

+- Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC (https://dopal.org)
+-- Dział: Na temat używek (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Dział: Bezpieczeństwo w sieci (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: Privnote (/showthread.php?tid=4500)

Strony: 1 2 3

Privnote - Inferno - 22.09.2024

Być może jak wchodziliście na privnote to natkneliście się na łudząco podobną stronę, podaje niżej w załączniku przykład:

[Obrazek: Screenshot-20240922-111405-Brave.jpg]

Mówię tutaj o tym dlatego, że zdziwiło mnie to więc chwileczkę pogrzebałem w internecie i natknąłem się na artykuł:

https://cryps.pl/hakerzy-postawili-falszywa-witryne-privnote-by-krasc-btc/

Cytat:Jeśli chodzi o wizualną stronę fałszywej witryny, jest ona wierną kopią legalnej Privnote.com. Co więcej występuje ona na drugim miejscu w organicznych wyszukiwaniach w Google. Dodatkowym elementem, który skutecznie wprowadza w błąd jest reklama Privnote, która w rzeczywistości prowadzi do strony Privnotes.com. Zazwyczaj pojawiała się ona na samym szczycie po wpisaniu hasła w wyszukiwarce.

Jak wskazuje współpracujący z KrebsOnSecurity badacz Allison Nixon, użytkownicy ani sami autorzy wiadomości nie będą w stanie wrócić do napisanej wiadomości, aby zweryfikować czy ich adres BTC nie został zmieniony. Z uwagi na specyfikę oprogramowania, które kasuje wiadomości, a które zręcznie podrobili hakerzy, staje się to niemożliwe po zamknięciu notatki.

Hakerzy postawili domenę z dopiskiem "s" i kradli BTC, gdzie ktoś wysyłał swój adres to strona go zamieniała na ich adres.

Może to faktycznie być jakiś scam podobny do tego w 2020r. Z artykułu podanego wyżej.
Jak ktoś ma jakieś info na ten temat to podrzucajcie linki.

Uważam, że Vendorzy powinni jak najbardziej się tego strzec bo mała nieuwaga a można stracić od groma pieniędzy.
Bo jeszcze my - jako użytkownicy i kupujący stracimy dane, to vendor podając już adres BTC do wpłat może stracić na tym nie tylko pieniądze ale jakże i klientów i swoją "prywatność".

Zawsze sprawdzajcie czy link strony na 100% jest zaufany i oryginalny.
Tutaj sprawa wygląda tak, że strona jest sponsorowana i wyświetla się na najwyższej pozycji - z tego też względu ktoś może przypadkowo nacisnąć a strona nie różni się niczym od oryginalnej.

Jedynie co ją wyróżnia to brak favicon, tego obrazka przy stronie. Gdyby był to odruchowo można w to wejść - choć i tak może się zdarzyć nawet bez tego.

Ja też poszperam i może się czegoś dowiem.

RE: Privnote - Kapitan - 22.09.2024

Też widziałem podróbkę strony privnote prawie tak wysłałem wiadomość do v ale zobaczyłem adres www i się skapnelem że to scam uważajcie

RE: Privnote - Mglus808 - 22.09.2024

Dlatego ja wolę temp, zero reklam, prosta nazwa nawet na bombie nie pomylisz i jakieś bardziej przejrzyste

RE: Privnote - Inferno - 22.09.2024

Ja używam privnote tylko z tego względu, że jest powiadomienie o odczytaniu i zniszczeniu wiadomości - innego znaczenia to dla mnie nie ma, czy temp.pm, privnote czy secure.

Jakoś tak się przyzwyczaiłem do tego Big Grin
Przynajmniej wiadomo, że info np. do vendora od nas doszło.

RE: Privnote - Mglus808 - 22.09.2024

Inferno to tylko dla własnego spokoju, u mnie wszystko zawsze dochodzi i nie sprawdzam nawet tego, czasami bywa że nawet nie odpisze vendor że wszystko ok a tak jest ok  Tongue nie ma co panikować

RE: Privnote - Lifeisbrutal - 22.09.2024

Ja tam zawsze zanim kliknę w privnote to patrzę czy to na pewno to

RE: Privnote - Chochlik - 22.09.2024

Jest masa tych podobnych stronek i trzeba uważać, raz mi sam esco zwrócił uwagę, że mu podesłałem buga. I nie chciał odpisać xD

RE: Privnote - Inferno - 22.09.2024

Najlepiej to pełny adres wpisywać w przeglądarkę i nie powinno być problemu bo w ten sposób wyszukując właśnie można tak trafić jak Ty Chochlik i ja też prawie Big Grin

RE: Privnote - Lifeisbrutal - 22.09.2024

Inferno Ta najlepsze wyjście wpisać privnote.com i od razu wchodzi na stronę. Zajmuje to kilka sekund więcej a jednak bezpieczeństwo zachowane.

RE: Privnote - Chochlik - 22.09.2024

(22.09.2024, 16:06)Inferno napisał(a): Najlepiej to pełny adres wpisywać w przeglądarkę i nie powinno być problemu bo w ten sposób wyszukując właśnie można tak trafić jak Ty Chochlik i ja też prawie Big Grin

No bo ciule sobie płacą za reklamę tych scamików i jak się wpisze w przeglądarkę samo "privnote" to scamy wyskakują na samej górze jako te sponsorowane. Oczywiście google nic z tym nie robi, a taka sama sytuacja jest z reklamami scamu na FB i Instagramie.