UK: Rozbito szajkę afrykańskich przemytników - Wersja do druku +- Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC (https://dopal.org) +-- Dział: Na temat używek (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=7) +--- Dział: Wiadomości (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=8) +--- Wątek: UK: Rozbito szajkę afrykańskich przemytników (/showthread.php?tid=4765) |
UK: Rozbito szajkę afrykańskich przemytników - horsii - 25.10.2024 Czterech mężczyzn zostało skazanych za przemyt marihuany o wartości 5,6 miliona dolarów ukrytej w workach z mąką Gari wysłanych z Ghany do Wielkiej Brytanii. Kontener transportowy z ogromną ilością narkotyków przybył do doków Tilbury w Essex 19 grudnia 2019 roku. Informacje uzyskane przez National Crime Agency (NCA) i Ghanaian Narcotics Control Commission sugerowały, że może on zawierać nielegalne substancje - co skłoniło funkcjonariuszy służb granicznych do przeprowadzenia przeszukania. Funkcjonariusze odkryli 2335 paczek konopi indyjskich - o wadze 1,5 tony - ukrytych w białych workach jutowych z mąką Gari. Uliczną wartość marihuany oszacowano na około 5,6 miliona dolarów. Funkcjonariusze NCA usunęli konopie indyjskie z worków i zastąpili je fałszywymi opakowaniami, umożliwiając kontenerowi przekroczenie granicy. Następnie przeprowadzili operację żądła, która powiązała czterech mężczyzn - Daniela Yeboah, lat 54, Kristoffena Baidoo, lat 48, Kwaku Bonsu, lat 52 i Edwarda Adjei, lat 48 - z przemytem. NCA śledziło kontener z narkotykami, który jechał ciężarówką do stoczni przemysłowej w północnym Londynie rankiem 13 stycznia 2020 r., gdzie spotkał go Yeboah, który podpisał dokument - dowód dostawy, używając fałszywego podpisu. Funkcjonariusze zaobserwowali następnie Bonsu, który robił zdjęcia kontenera i krążył po stoczni swoim samochodem - zanim zobaczył, jak Adjei podrzuca Baidoo na stocznię. Wkrótce po otwarciu kontenera, mężczyźni zdali sobie sprawę z braku narkotyków i uciekli ze stoczni osobnymi samochodami. Byli jednak ścigani przez funkcjonariuszy NCA i aresztowani później tego samego dnia - Yeboah i Adjei w Homerton, Baidoo w Stratford, a Bonsu w Edmonton. Podczas przeszukania mieszkania Baidoo odkryto 10-tonową prasę hydrauliczną, używaną do kompresji narkotyków. W międzyczasie analiza telefonu Baidoo ujawniła jego "spisek" mający na celu przyjęcie dostawy narkotyków na plac, który wynajął pod fałszywym nazwiskiem. Nagranie pobrane z kamery samochodowej w jego Toyocie Adjei ujawniło, że prowadził on rozmowy z Baidoo i Yeboah, podczas których powiedział: „Mój bracie, bądź trochę czujny. To wszystko jest trochę podejrzane”. W innej rozmowie Yeboah powiedział Adjei: „Nie sądzę, żeby było w nim jedzenie [narkotyki]” i „w środku było Gari, ale większość Gari zabrali. Ci ludzie to złodzieje”. Bonsu został powiązany z całą operacją po tym, jak okazało się, że jego konto bankowe dokonało wielu płatności na rzecz firmy spedycyjnej za kontener, który miał zostać dostarczony do londyńskiej stoczni przemysłowej. Wszyscy czterej mężczyźni zostali uznani za winnych importu marihuany po trzytygodniowym procesie w Southwark Crown Court w zeszłym miesiącu. Yeboah został skazany na pięć lat więzienia, a Adjei na cztery lata. Baidoo nie stawił się na rozprawie w zeszłym miesiącu, a Bonsu uciekł z jurysdykcji przed wydaniem wyroku. Obaj mężczyźni zostali skazani pod ich nieobecność - Baidoo otrzymał dziesięć lat, a Bonsu siedem lat. Starszy oficer śledczy NCA Saju Sasikumar powiedział: „Mężczyźni ci wykorzystali swoje międzynarodowe kontakty do importu ogromnej ilości marihuany do kraju. „Jej dalsza dostawa w Wielkiej Brytanii miałaby katastrofalny wpływ na nasze społeczności - podsycając przemoc i wyzysk poprzez handel narkotykami". „Dzisiejszy wynik pokazuje zaangażowanie NCA w zwalczanie zorganizowanych przestępców działających na szczycie łańcucha dostaw narkotyków i zapewnienie, że zostaną oni postawieni przed sądem”. źródło: ny post / https://nypost.com/2024/10/19/world-news/four-men-jailed-after-smuggling-millions-of-dollars-worth-in-cannabis-from-ghana-to-uk/ RE: UK: Rozbito szajkę afrykańskich przemytników - kot_kreskowy - 25.10.2024 Ja pierdole, Tym można w piecu chajcować całą zimę RE: UK: Rozbito szajkę afrykańskich przemytników - DarkSonia - 25.10.2024 mogli to chociaż wysłać w pomalowanych arbuzach ( jak w ostatnich newsach ) , albo chociaż w banany koks jak u nas do Polski transporty lecom to są niusy haha i jeszcze ten przypałowy przelew... nic do czarnoskórych nie mam no ale... albo to: "Jej dalsza dostawa w Wielkiej Brytanii miałaby katastrofalny wpływ na nasze społeczności - podsycając przemoc i wyzysk poprzez handel narkotykami" upierdolcie masło w sklepach zobaczycie jak staruszki ruszą na rzonD... KOCHAM to polityczne pierydolenie. RE: UK: Rozbito szajkę afrykańskich przemytników - Bogdan Boner - 26.10.2024 "to wszystko jest trochę podejrzane" XDDDDDD RE: UK: Rozbito szajkę afrykańskich przemytników - DGEloV - 27.10.2024 Jakoś maly wyrok za przemyt RE: UK: Rozbito szajkę afrykańskich przemytników - nonoanon - 30.10.2024 Ja myślę, że ta mąka sama w sobie była czymś klepana a zioło to podpucha ;d RE: UK: Rozbito szajkę afrykańskich przemytników - DarkSonia - 30.10.2024 a ja myślę, że tu chodzi o coś większego... RE: UK: Rozbito szajkę afrykańskich przemytników - DGEloV - 30.10.2024 DarkSonia Ja też |