![]() |
|
Pożywny bigos - Wersja do druku +- Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC (https://dopal.org) +-- Dział: Hydepark (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=45) +--- Dział: Luźne tematy (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=47) +--- Wątek: Pożywny bigos (/showthread.php?tid=4767) |
Pożywny bigos - Szatan69 - 25.10.2024 Tradycyjny bigos z kiszonej i białej kapusty z grzybami i śliwkami Składniki: 1,5 kg kiszonej kapusty 1/2 średniej główki białej kapusty 0,8 kg mięsa z łopatki 0,5 kg żeberek z kością 20 dag boczku wędzonego w kawałku 2 laski kiełbasy (podwawelskiej lub toruńskiej) 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 średnia cebula 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina 10-12 suszonych śliwek 2 garści suszonych leśnych grzybów 10 listków laurowych 10 ziarenek ziela angielskiego 20 ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Suszone grzyby namoczyć w wodzie przez minimum 2 godziny. Kiszoną kapustę należy odpowiednio przygotować, zaczynając od pokrojenia jej na kilkucentymetrowe części (jeśli włókna są długie). Następnie trzeba ją wypłukać, przelewając ją wodą i odcedzając na sitku. Kiszoną kapustę wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy do pierwszego wrzenia. Odcedzamy i wkładamy z powrotem do garnka. Dodajemy drobno poszatkowaną białą kapustę, zalewamy ponownie całość wodą. Gotujemy przez ok.30-40 minut od pierwszego wrzenia. Po tym czasie do garnka wrzucamy mięso z łopatki i żeberka (w całości), nadal gotując. W tym czasie boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy ta się zeszkli, dodać także pokrojoną w kostkę kiełbasę. Trzymać na patelni, aż kiełbasa lekko się podsmaży. Gdy w dużym garnku mięso stanie się miękkie (mniej więcej po godzinie), wyjmujemy je i pozostawiamy do ostygnięcia. Kapustę wciąż gotujemy na małym ogniu (od tego momentu mniej więcej 2 godziny), dokładając do niej namoczone uprzednio suszone grzyby (wodę z odsączonych grzybów pozostawiamy na boku), pokrojone na mniejsze części suszone śliwki i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Wystudzone mięso kroimy na desce w kostkę, usuwając wszystkie chrząstki i kości i wrzucamy do cały czas gotującej się kapusty. Zawartość garnka doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodając też czerwone wino. Gotujemy przez kilka minut, aby z wina odparował alkohol i dodajemy usmażoną wcześniej kiełbasę z boczkiem i cebulą. Pod koniec gotowania bigosu dodajemy przecier pomidorowy i majeranek. Zawartość garnka dokładnie mieszamy, sprawdzając ostatecznie, czy bigos nie wymaga jeszcze doprawienia pieprzem lub solą. Voila - tradycyjny polski bigos gotowy!
RE: Pożywny bigos - Bogdan Boner - 26.10.2024 Nigdy nie dawałem suszonych śliwek do bigosu. Muszę kiedyś spróbować. Przepis wygląda naprawdę zacnie. RE: Pożywny bigos - Szatan69 - 28.10.2024 Bigos vez suszonych śliwek i grzybów?😯 RE: Pożywny bigos - Leśny_koteł - 28.10.2024 Szatan69 Weź to może przeczytaj jeszcze raz. Ale tym razem uważnie
RE: Pożywny bigos - Bogdan Boner - 28.10.2024 Kocie a pan jakie grzyby dodaje? Pewnie muchomory xD |