Jak i dlaczego Telegram chyli sie ku upadkowi - Wersja do druku +- Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC (https://dopal.org) +-- Dział: Na temat używek (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=7) +--- Dział: Bezpieczeństwo w sieci (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Jak i dlaczego Telegram chyli sie ku upadkowi (/showthread.php?tid=4824) |
Jak i dlaczego Telegram chyli sie ku upadkowi - Hoxed - 04.11.2024 Siema, jedna z najwiekszych cpusnko, wyjebkowiczowo, hakjersa polskich spolecznosci wlasnie przenosi sie na inne komunikatory. spowodowane jest to powaznymi lukami w bezpieczenstwie aplikacji, wersja na androida,linuxa oraz windowsa gerneruje dziwne pliki i zapisuje je w pamieci masowej komputera w odpowiednio pod dany system sciezce do folderu do tego przeznaczonego. Ponadto telegram nigdy nie byl aplikacja ktora miala by zapewnic jakie kolwiek bezpieczenstwo w wymianie wiadomosci, zwykle chaty jeden na jeden, oraz prywatne jak i publiczne grupy nigdy nie byly szyfrowane. Jedynym gwarantem "jakiegos" szyfrowania jest secret chat. Czy tez "SC" MTProto - czyli protokol szyfrujacy jakiego uzywa telegram przez kryptologow uznawany jest za "niepewny", sam czat sekretny na telegramie jest w chuj dziwny i okropnie mnie wkurwial przez prawie 2 lata siedzenia na polskich grupkach na tg. Odpisalem na sc moze dwa razy w zyciu mimo ze ludzie pisali do mnie na sc jendak zeby moc przeczytac secreet chat jedynymi opcjami bylo. odpalic apke na smartfony, ew w chuj niestabilny i odpalony na komputerze z i5 11500k, gtx 3060 8 GB, dysku na m2 i 16 gb ramu i okrutnie lagowal. Osoba z ktora chcemy zaczac sc musi byc takze online. Wiec jaka kruwa bezpieczna aplikacja? do tej pory telegram dawal zludne poczucie bezpieczenstwa, ale wyroznialo go to ze nie chcial i nie wspolpracowal z sluzbami krajow ktore poprosily telegram o dane ktore ma na serwerach odnosnie konkretnych sledzctw. CEO aplikacji Pavel Valeryevich Durov - tworca i ceo telegrama, zostal zatrzymany we francji 25 sie 2024 zwiazek mialo to z nieudostepnianiem przez telegram danych o ktore zabiegaja sluzby. Co jest zlamaniem prawa w wiekszosci krajow gdzie Telegram byl lub dalej jest popularny. Nasz bochater jednak wplacil poreczenie majatkowe i opuscil Francuski areszt sledzczy. Od jego wyjscia z wiezienia sluzby roznych krajow wydaly zapytania o udostpenienie danych jakie zbiera telegram w 50 sprawach, Do tej pory Telegram udostepnil ofjiclanie 13 z nich. Czemu sluzby mialy parcie na telegram i czemu mimo tego ze aplikacja nie posiada dalej domyslnie dla kazdego chatu i grup szyfrowania end to end byla tak okropnie popularna? Polski telegram to w chuj ciekawe miejsce, dostalem sie tam przypadkiem kolega kolegi mial sprawe o zdoxowanie takiego typa, nawkrecali mi ze to pedofil ze mi zaplaca takie tam, a okazalo sie ze chodzi o jakas grupke i typ to normalny jest ten co mial przy dzieciach majstrowac i nie jest pdf. A nawet nie bierze narkotykow. XD. Tak zaczela sie moja przygoda z natrafieniem na 1 duza offtopowa grupe na tg. Pierwsze co zrzucalo sie i dalej rzuca po przybyciu na tg to polska spolecznosc jest okropnie toksyczna. Trzeba uwazac zeby nie zostac wyjebanym na kwity jak sie robilo jakie kolwiek interesy po za Illegalem ktory mial legitne escrow. ale cos za cos bo marza posrednika to byl kosmos. Jesli chodzi o cpunska spolecznosc na tg oraz "Wielkich Husslerow" bo sa to dwa srodowiska z jednego uniwersum, Jednak innaczej miala sie spolecznosc najdziwniejsza i towarzystwo osob z ktorymi zawsze musisz uwazac jak piszesz to oszusci, czy jak kto woli wyjeby na wyzej wymienionym Illegalu siedzialo sporo wyjebek. Mieli takze stricte swoja grupe ktora byla ogromna bo Polish Team liczyl coa kolo 7 czy 8 k osob oraz posiadalo wlasna bramke i generator fake aukcji allegro oraz olx. pobierajac za to prowizje w postacji 15% jesli kogos "wyjebales' oraz otrzymywales pieniadze w crypto automatycznie. Podczas gdy ofiara placila np blikiem. Wiekszosc osob miala wypierdolone w jaki kolwiek "opsec" jeslu chodzi o konfiguracje apki oraz komputerka by byla w miare bezpieczna bo bylo to mozliwe przy korzystaniu z wlasnego vpn + proxy. oraz pamietaniu o bhp czatowania az obcymi. Cala sielanka na telegramie skonczyla sie niedawno kiedy to w nocy zostaly skasowane wszystkie duze polskie grupy na telegramie ktore zarabialy pieniadze na jakim kolwiek nielegalu. oraz wlasciciela grup dostali bany na pisanie do nowych nie zapisanych kontaktow. Oraz stracili premium, wiekszosc spierdolila i chuj wie gdzie jest, mowie o wlascicielach powazniejszych grupek. Masa osob sie ewakuowala z tg i slusznie, jesli mialbym polecic cos innego to np Signal. Gdyz signal szyfruje wszystko, jedyne dane ktore moze udostepnic sluzba przez sposob swojego szyfrowania oraz konstrukcje apki to data kiedy byliscie online oraz data wyslania i odczytania wiadosci ktorej tworcy nie mg odszyfrowac. Jedynymi osobami ktore to moga zrobic to wysylajacy i odbiorca. RE: Jak i dlaczego Telegram chyli sie ku upadkowi - DGEloV - 04.11.2024 W sumie koleś nie był winny a go posadziil RE: Jak i dlaczego Telegram chyli sie ku upadkowi - Dzejdzej123 - 04.11.2024 Jak dla mnie jedyne dobre łącza to signal session temp.pm i protonmail serdecznie polecam dużo słyszałem o telegramie parę razy kosztowalem jakiegoś moonr9cka czy cali i przeważnie były legit tylko cena kosmos spotkałem tez takich co tydzień pobiegali na telegramie i dziś biegają w kółeczko przy strażnikach zależy jak leży i jak kto dba o bhp ale większość tych telegramowiczów to nerdy nie znajace psów i życia spotykają się z nieznajomymi itp tu trzeba mieć oczy do okoła głowy i jak to mówią nie chochlą a łyżeczką mi tam nie siada ten telegram już wolę tutaj pożytecznie podzielić się swoją opinią i wiedzą i też bardziej legitnie ze wszystkim RE: Jak i dlaczego Telegram chyli sie ku upadkowi - Mglus808 - 04.11.2024 Mordko ja do grup żadnych nie należałem, kilka fajnych kanałów miałem które były Legit 100%, niestety niektórych zabrało ale niektórzy dalej jeszcze są. Może dużego wyboru nie ma ale mm jest pyszna bardzo. Grupki już dawno przeniosły się głównie na dwie inne aplikacje. A to że telegram służył głównie do prezentowania oferty a pisało się na innych aplikacjach to był fakt hehe i te kontakty dalej zostały bez zmian no chyba że kogoś zabrało. Secret na tg używało się sporadycznie, rzadko lub wcale, może u jakiś mniejszych pośredników. Mnie wcale nie dziwi że ta historia się tak skończyła bo już za duży spam robili z tg na innych portalach społecznościowych co dawało duża popularność wśród najmłodszych a to ciągnie za sobie zawsze duży szum medialny. W wielkim skrócie telegraficznym coś tam zostało jeszcze z tego tg. Mój ulubiony kanał na to liczy 6k ludzi obecnie i żadnej wyjebko tam nie uświadczysz |