Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC
Wolność wypowiedzi w opiniach. - Wersja do druku

+- Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC (https://dopal.org)
+-- Dział: Na temat używek (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Dział: Ogólne dyskusje o RC (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Wątek: Wolność wypowiedzi w opiniach. (/showthread.php?tid=5052)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7

Wolność wypowiedzi w opiniach. - kot_kreskowy - 16.12.2024

Czy na tym forum jeszcze można napisać negatywną recenzję/opinię nt otrzymanego odczynnika?

Po ostatniej mojej średniej opinii sortu, śmiem twierdzić, że jednak nie.
Byłem pierwszym, który napisał że z sortem było coś nie tak, to najpierw naskoczono na mnie,  próbowano zrobić ze mnie debila, by na koniec szydzić ze mnie.
Jakakolwiek zmiana tonu wypowiedzi w stosunku do mnie zmieniła się dopiero po tym jak Lifeisbrutal potwierdził u siebie te same dolegliwości.

Żeby była jasność, nie chodzi mi teraz aby dojechać ten sort, nie atakuję w żaden sposób towaru czy Vendora, staram się zwrócić uwagę na pewien problem.

Ja już dawno wiedziałem, że Lajfik ma ten sam problem z poparzeniami, rozmawiamy o tym na PW, jednocześnie gdybym ja o tym nie wspomniał to myślicie że Lajf napisałby o tym problemie? 
Otóż nie. Nie napisałby, bo się boi waszej reakcji, nie chce robić afery.
Czarę mej goryczy przelała wiadomość od DarkSonia 
[Obrazek: Screenshot-20241216-185639.jpg]

Sorry Sonia, ale wywołam Cię do tablicy.

Do czego zmierzam?
Ludzie boją się napisać czegokolwiek negatywnego nt sortów od Escobar bo wiedzą, że zostaną zmieszani z gównem.

Czy na tym polega ta wolność słowa?
A może wolność słowa kończy się tam gdzie zaczynają się czyjeś interesy?

Jak to ma się do informacji zwrotnej jaką jest opinia?
Czy user już nie mam prawa napisać tego co czuję, co uważam, czego doświadcza?
Bo jeśli to ma być FORUM POZYTYWNYCH OPINII i nic w tej kwestii się nie zmieni to ja w takim razie wychodzę z tego cyrku bo niczym nie różnimy się od żelgiusza i jego kurwidołka.

Ludzie muszą mieć możliwość swobodnej wypowiedzi.
Popartej oczywiście testami etc, ale nie można każdego atakować bo ktoś ma odmienne zdanie, czy tak jak ja - odmienne wyniki testów.

Póki co, brak tu miejsca na swobodną wypowiedź bo każda opinia niebędąca w zgodzie z głównym nurtem jest zmieszana z błotem.
A to już są cechy autorytarne.

RE: Wolność wypowiedzi w opiniach. - Rweqerew333 - 17.12.2024

Zgadzam sie ale chyba dawno w monarze nie byłeś Big Grin

RE: Wolność wypowiedzi w opiniach. - ZmiataZplanszy - 17.12.2024

To nie dopek. Nie ma robienia akcji za złą opinie Smile
Sam z ciekawości przed świętami 5ne zamówię tego i wydam swoją opinię czy miałem podobnie jak wy 5tka

RE: Wolność wypowiedzi w opiniach. - hulerkfow23 - 17.12.2024

Nie zgodzę się, to nie są cechy autorytarne, to stety czy niestety nadal wolność słowa. To, że można kogoś zmieszać z błotem to wolność słowa właśnie i jej negatywny aspekt. 

Cechą autorytarna jest między innymi cenzura. Tutaj nie ma cenzury (poza ta obligatoryjna, gdy podajesz jakies wrazliwe dane), są po prostu ludzie, którzy będą bronić vendora za wszelką cenę i mają do tego prawo i mają prawo odpowiedzieć słowem za słowo. Nawet jeśli nie do końca się to wydaje fair.

Tak samo można zmieszać z błotem kogoś kto promuje nieuczciwych vendorow. Możesz to zrobić bo jest tu wolność słowa. 

Jeden aspekt to pozytywna część wolności słowa, a drugi negatywny. Moim zdaniem to najlepiej pisać uczciwie o swoich odczuciach czy poglądach i po prostu nie przejmować się informacja zwrotna bo ludzie mają prawo odpowiedzieć nawet w sposób nieadekwatny czy nawet się mylić, wymyślać czy "hejtowac" bo właśnie to jest elementem wolności.

RE: Wolność wypowiedzi w opiniach. - Epsiakos - 17.12.2024

Cenzura zbyt barwnych wyrazow gwary podworkowej Podobno kultowa
Nie wiem co tam sie zadzialo, ale do momentu wypowiedzi Mańka bylo ok. Dana grupa ludzi podzielila sie swoimi doznaniami itp. bo tam nikt nie neguje niczego, wiec jak Huler pisal wolnosc slowa zostala nie naruszona bo zeby mozna bylo mowic o jej naruszeniu, to ja albo Maniek bysmy musieli usunac nie pochlebne opinie badz edytowac wasze posty Podobno kultowa

RE: Wolność wypowiedzi w opiniach. - Maniek - 17.12.2024

Myślę, że Hulerk idealnie to wszystko podsumował. W zasadzie nic dodać, nic ująć. A jeśli ktoś ma obawy pisać prawdę, bo boi się reakcji innego użytkownika to według mnie nie powinien siedzieć na żadnym forum, bo istotą każdego forum jest właśnie dyskusja w której każdy może mieć swoje, często odmienne zdanie i pogląd na daną sprawę. Zatem nie rozumiem zarzutów, jakoby ktoś komuś zabierał prawo do wypowiedzi? Kto i komu zabiera? Każdy ma prawo do wyrażania własnych opinii, ale nie każdy musi się z tą czy inną opinią zgadzać.

RE: Wolność wypowiedzi w opiniach. - DarkSonia - 17.12.2024

no to ... napisałam prawdę... czary mary - hokus pokus czekamy na odzew.  Heart
co się tam kurwa NIE UDAŁO?

ciekawe co sie wydarzy:
1. Ban na nagrody
2. pierdolenie o dupie marynie, że przeciez wiekszość jest zadowolona
3. przeniesiony post
4. usunięty post
5. jakies kurwa zadość uczynienie...
6. jakie kurwa zadość uczynienie? jesteśmy piepszonymi królikamy doświadczalnymi, którzy powinni  całowac każdego kto ci grama podesśe na testy...
7. zgadnijcie o jakiej substancji piszę, i dlaczego...

RE: Wolność wypowiedzi w opiniach. - kot_kreskowy - 17.12.2024

Nie napisałem nigdzie że jest tu cenzura, źle się wyraziłem, to co miałem na myśli idealnie ubrał w slowa hulerkfow23 
Vendor, jego sorty są bronione za wszelką cenę co niestety powoduje że ludzie nie chcą wyrażać swoich negatywch uwag.

RE: Wolność wypowiedzi w opiniach. - kurvvisko - 17.12.2024

Też nie rozumiem tej nagonki na opinie niebędące pochwałami.  Na mnie akurat zadziałał ten sort dobrze, ale w życiu by mi nie przyszło do głowy jechać po kimś, kto napisał odmienną opinię. Przecież różne rzeczy się mogą zdarzyć.

RE: Wolność wypowiedzi w opiniach. - dzwudziesty - 17.12.2024

kot_kreskowy  brachu nic do Ciebie nie mam, ale właśnie przez zakładanie takiego tematu powstaje kolejna "afera"