Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC
Chlorodiazepoksyd (Elenium; Librium) - Wersja do druku

+- Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC (https://dopal.org)
+-- Dział: Chemicznie (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=25)
+--- Dział: Benzodiazepiny (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=51)
+--- Wątek: Chlorodiazepoksyd (Elenium; Librium) (/showthread.php?tid=5090)

Chlorodiazepoksyd (Elenium; Librium) - horsii - 26.12.2024

[Obrazek: image.png]

Chlorodiazepoksyd (chlorodiazepoxide; chlordiazepoxide)
preparaty: Elenium (Polska), Librium,
IUPAC: 7-Chloro-2-methylamino-5-phenyl-3H-1,4-benzodiazepine-4-oxide

Chlorodiazepoksyd to pierwsza benzodiazepinka jaka pojawiła się na rynku. Diazepam nie był pierwszy, pierwszy był chlorodiazepoksyd, diazepam wyszedł kilka lat później, diazepam jest uproszczoną strukturalnie, poprawioną wersją chlorodiazepoksydu, także mocniejsza.

Opracowany w późnych latach 50. Albo inaczej, odkryty przez przypadek w trakcie badań nad różnymi barwnikami i lakierami epoksydowymi. Zespół Sternbacha pracującego dla koncernu La Roche w 1957 testował sobie na zwierzętach aktywność różnych związkow z tej serii - wówczas chlorodiazepoksyd nosił nazwę metaminodiazepoksyd, a jego wewnętrzna nazwa kodowa brzmiała RO 5-0690 - czyli standard dla Roche, którego większosc nazw kodowych związkow zaczyna się na Ro-cośtam cośtam cyferki.

Okazało się że RO 5-0690 dobrze klepie i ku uciesze zarządu firmy i całej reszty, 3 lata później w 1960 na rynek wjechało Librium. Uciesze nie było końca, lek sprzedawał sie jak bułeczki. Nic dziwnego, benzodiazepiny są zajebiscie bezpieczne w porównaniu do barbituranów. Tego gówna można zjeść 100-krotność dawki i przeżyć czego nie można było powiedzieć o żadnych innych hipnotykach które poprzedzały grupę benzodiazepin. 

Jako ciekawostkę dodam, że te niesamowite wręcz bezpieczeństwo benzodiazepin wynika z tego, że nie są one bezposrednimi agonistami receptorów GABA A (jak barbiturany i wszystkie inne stare gówna) tylko są tzw. pozytywnymi modulatorami allosterycznymi (PAM), na chłopski to znaczy że zamiast wpływać na receptor, to zmieniają tylko jego wrażliwość na kwas GABA który już w nas pływa i jest jednym z neuroprzekaźników. A jak sie domyślacie, dla receptora GABA, kwas GABA jest wręcz stworzony. xD 

Zaledwie 3 lata pozniej, w 1963 wyszedł diazepam, totalny blockbuster, dalsze prace nad tą grupą, i dosłowny wylew benzodiazepin na rynek - klonazepam, flurazepam, flunitrazepam, nitrazepam, świętowania odkrycia tej nowej grupy lekó niemającej żadnych wad (tak im się wydawało) nie było końca, potem dojebali do diazepamu triazol, wyszedł xanax, oookuuuurrrwaaa o panie, i wszyscy pamiętamy co było dalej. Albo raczej właśnie nie pamiętamy xD. Obecnie chlorodiazepoksyd w medycynie jest bardzo rzadko używany, ponieważ na rynku są lepiej działające benzodiazepiny o bardziej przewidywalnym metaboliźmie i działaniu i takie tam. 

Preparat elenium dostępny jest w tabletkach 5, 10 i 25 mg, więc możecie sie domyślać jakie są dawki - duże, porównaniu do diazepamu. Czytałem, że 12,5 mg chlorodiazepoksydu odpowiada pi razy drzwi 5mg diazepamu. Rozkręca sie troche dłużej niż diazepam. Ma bardzo ciekawy metabolizm: 

[Obrazek: image.png]

wszystkie metabolity są aktywne, chociaż co do tej glukuronidowej pochodnej nie mam pewności.

cały ten miks potrafi krązyć w organiźmie do 200-300 godzin chociaż nie spodziewajcie się bomby 200-300 godzin. 

zeżarłem wczoraj 100 mg, porobiło mnie jak ok. 50-60 mg diazepamu, z podobnym czasem działania.

nie napiszę że chujowe, bo nie chujowe, ale to też nic wybitnego, ja z wielką chęcią to zarzuciłem bo jestem koneserem benzodiazepin i chciałem sobie wpisać do CV.

RE: Chlorodiazepoksyd (Elenium; Librium) - Inferno - 26.12.2024

Dla mnie całkiem ciekawe Benzo, brałem regularnie i wyciszało lęki i fobie społeczne. (elenium 20mg)

RE: Chlorodiazepoksyd (Elenium; Librium) - EmStO - 28.12.2024

prosza o namiar bardzo Big Grin 200/300h krazenia po organiMnie bedzie mi to pasowalo.

Taniej niz relanim to wychodzi ?
t wgl jest preparat aktevzny ?

RE: Chlorodiazepoksyd (Elenium; Librium) - horsii - 28.12.2024

Tak, to jest lek z apteki.
A czy bardziej by ci sie opłacało od diazepamu pod względem długiego czasu póltrwania metabolitów, oraz mocy, to nie wiem  - bo chlorodiazepoksyd jest słabszy od diazepamu, ponadto koniec końców oba sie metabolizują do diazepamu.
Wiedziałbyś te rzeczy i nie musiał o nie pytać, gdybyś przeczytał mój post nie będąc zajebany jak messerschmit Podobno kultowa 

Jeśli chodzi o cenę, to zależy od apteki, jest lekki rozstrzał w cenach, ale generalnie są podobne, oscylują jakoś w przedziale 20-30 zł. Możesz sobie zobaczyć na doz.pl czy innych stronach, jakie są ceny różnych opakowań, i 5mg, i 10 i 25.

RE: Chlorodiazepoksyd (Elenium; Librium) - Bogdan Boner - 28.12.2024

EmStO tobie to przydałby się namiar na dobrego lekarza.

RE: Chlorodiazepoksyd (Elenium; Librium) - horsii - 29.12.2024

Bogdan Boner Na lekarza? Żeby mu wypisał więcej benzo? xDD

Tak podsumowując te substancje, to chlorodiazepoksyd no dupy nie urywa. Fajna pozycja do wpisania sobie do narko CV, jeśli ktoś jest koneserem benzosów, czy ogólnie słabo znanych środków. 
w ogóle pomyliłem sie w poście powyższym - chlorodiazepoksyd nie metabolizuje sie do diazepamu, tylko do nordazepamu (głównego metabolitu diazepamu - nordazepam to po prostu 1-demetylo diazepam). Ale tak naprawdę to w kwestii efektów to niemalże wychodzi na to samo

RE: Chlorodiazepoksyd (Elenium; Librium) - Bogdan Boner - 30.12.2024

Myślałem że do lekarza chodzisz się leczyć czy coś ale chyba masz rację koniku. Jeszcze mu więcej benzo wypisze a temu panu to już chyba wystarczy.