Prazepam - Wersja do druku +- Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC (https://dopal.org) +-- Dział: Chemicznie (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=25) +--- Dział: Benzodiazepiny (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=51) +--- Wątek: Prazepam (/showthread.php?tid=5186) Strony:
1
2
|
Prazepam - Inferno - 16.01.2025 Prazepam jest lekiem benzodiazepinowym o działaniu anksjolitycznym (przeciwlękowym), posiada także właściwości przeciwdrgawkowe, miorelaksacyjne, słabe działanie nasenne. Lek ten wolno wchłania się z przewodu pokarmowego osiągając maksymalne stężenie we krwi dopiero po około 6 godzinach, jego działanie utrzymuje się do 24 godzin. Dość dobrze tolerowany w podeszłym wieku. Działania niepożądane:
Ciekawe benzo, stosowałem jak pracowałem we Francji, brałem od lekarza Polaka w aptece. Działa dość podobnie do bromazepamu, zmniejsza lęki, lepiej się śpi i pomaga w chorobie alkoholowej, zmniejszając skutki picia wódki Nie widziałem żeby u nas w Polsce było to jako popularne benzo ale wyczytałem, że istnieje możliwość otrzymania recepty na to. Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym lekiem w Polsce i może coś powiedzieć to piszcie Pozdro, Infuś
Źródło: wikipedia.org RE: Prazepam - Czeslawo - 16.01.2025 Inferno Ten lek nie jest zarejestrowany w wykazie leków dopuszczonych do obrotu w Polsce. Czytałem opinie, że to substancja podobna trochę do broma lub też do diazepamu, może coś pomiędzy ? RE: Prazepam - Inferno - 16.01.2025 Właśnie czytałem i miałem o tym napisać ale jak dłużej pogrzebałem to były info że jednak można dostać więc już pewien do końca nie byłem. Ciekawe dlaczego właśnie to benzo nie jest dopuszczone w Polsce do obrotu bo jest naprawdę ciekawe w działaniu. Może ktoś zna jakieś strony gdzie można to dostać? RE: Prazepam - kot_kreskowy - 16.01.2025 (16.01.2025, 15:35)Inferno napisał(a): Działania niepożądane: Lista atrakcji po pigółce XD Zawsze marzyłem o depresji i bólu głowy xd No i dawno niczego nue obrzygałem Kusząca propozycja XDDDD RE: Prazepam - Inferno - 16.01.2025 XD Nie no to przy większości leków jest podane a niekoniecznie muszą być takie efekty, ja nie miałem a jak rzygałem to chyba po alko RE: Prazepam - Czeslawo - 16.01.2025 kot_kreskowy Inferno Nie ma co czytać na niepożądane przy benzo (Piszę to z przymrużeniem oka ), "wpieprzą" tam wszystko, aby w razie pozwu pacjenta mieć podkładkę do nie wypłacenia odszkodowania – stara praktyka zaczerpnięta z USA. Zwykły Ibuprofen ma więcej niepożądanych: zgaga, bóle brzucha, nudności, wymioty, wzdęcia z oddawaniem gazów, biegunka, zaparcia i niewielkie krwawienia z przewodu pokarmowego, mogące prowadzić w wyjątkowych przypadkach do niedokrwistości, Niezbyt często: ból głowy, senność, zawroty głowy, bezsenność, pobudzenie, rozdrażnienie lub zmęczenie, zaburzenia widzenia, owrzodzenia przewodu pokarmowego, potencjalnie z krwawieniem i perforacją, owrzodzenia błony śluzowej jamy ustnej, zaostrzenie wrzodziejącego zapalenia jelita grubego oraz choroba Leśniowskiego i Crohna, zapalenie błony śluzowej żołądka, reakcje nadwrażliwości z wysypką skórną i świądem, jak również napady duszności (możliwe wystąpienie w połączeniu ze spadkiem ciśnienia tętniczego), RE: Prazepam - Inferno - 16.01.2025 Czeslawo fakt, tak robią właśnie i przy większości leków tak jest, trafna uwaga RE: Prazepam - qazplm1233 - 16.01.2025 Edit : racja kiedyś chyba było dopuszczone , jak czeslawo nie jest dopuszczony RE: Prazepam - Dewotka - 17.01.2025 Prazepam brzmi jakby to sprzedawali w Czechosłowacji za kumuny RE: Prazepam - Lifeisbrutal - 17.01.2025 Już samo opakowanie dziwnie wygląda a co dopiero szereg działań niepożądanych. XD |