![]() |
Konopie indyjskie najpopularniejszym narkotykiem w Europie w 2024 - Wersja do druku +- Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC (https://dopal.org) +-- Dział: Na temat używek (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=7) +--- Dział: Wiadomości (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=8) +--- Wątek: Konopie indyjskie najpopularniejszym narkotykiem w Europie w 2024 (/showthread.php?tid=5424) Strony:
1
2
|
Konopie indyjskie najpopularniejszym narkotykiem w Europie w 2024 - horsii - 18.03.2025 Konopie indyjskie stały się najpopularniejszym narkotykiem wśród użytkowników w krajach UE w 2024 roku. Świadczą o tym dane z europejskiego badania internetowego. Łącznie 61 732 respondentów z 24 krajów UE i 11 państw spoza Unii w wieku 18 lat i starszych, którzy używają narkotyków, wzięło udział w badaniu między majem a lipcem 2024 roku. Analiza odpowiedzi ujawniła następujące kluczowe ustalenia dotyczące zażywania narkotyków w ciągu ostatnich 12 miesięcy. Konopie indyjskie były najczęściej używanym narkotykiem: 59% respondentów zgłosiło ich używanie w ciągu ostatnich 12 miesięcy. Na drugim miejscu znalazło się MDMA/ecstasy używane przez 30% respondentów, a na trzecim kokaina używana przez 29% respondentów. Porównywalna liczba respondentów zgłosiła używanie grzybów halucynogennych/trufli (18%), amfetaminy (17%) i nowych substancji psychoaktywnych (16%) w ciągu ostatnich 12 miesięcy, a następnie ketaminy (14%) i półsyntetycznych kannabinoidów (14%). Mniej niż 3% respondentów zgłosiło poddanie się leczeniu w celu opanowania lub zaprzestania używania określonego narkotyku w ciągu ostatnich 12 miesięcy. Narkotykiem, w przypadku którego największy odsetek respondentów poddał się leczeniu, były konopie indyjskie (2,6%), a następnie kokaina (1,6%), heroina i inne opioidy (1,4%). ![]() Używanie wielu substancji, używanie dwóch lub więcej substancji w tym samym czasie, zostało zgłoszone dla wszystkich narkotyków. Kokaina w proszku była narkotykiem najczęściej używanym w połączeniu z co najmniej jedną inną substancją. Tylko 4% respondentów wskazało, że ostatnio używało go bez innych substancji, w tym tytoniu i alkoholu. Z drugiej strony konopie indyjskie były narkotykiem o najniższym odsetku zażywania wielu substancji. Jedna trzecia respondentów odpowiedziała, że ostatni raz używała konopi indyjskich bez innych substancji. Ponad 75% respondentów, którzy używali MDMA/ecstasy, ketaminy lub kokainy w proszku, zgłosiło, że używali narkotyku, aby się „naćpać”/dla zabawy. Ten sam powód podała ponad połowa respondentów, którzy używali nowych substancji psychoaktywnych, konopi indyjskich, amfetaminy, cracku lub metamfetaminy. Ponad 60% osób, które używały konopi indyjskich lub heroiny, wskazało, że używały tych narkotyków w celu złagodzenia stresu lub zrelaksowania się. Ponadto 51% osób, które używały amfetaminy i 44% osób, które używały metamfetaminy, zgłosiło również, że używały narkotyku, aby nie zasnąć. Najczęstszym miejscem zażywania narkotyków w ciągu ostatnich 12 miesięcy był dom.Było to szczególnie prawdziwe w przypadku osób używających heroiny lub marihuany (92%).Z drugiej strony, preferowanym miejscem zażywania MDMA były festiwale muzyczne lub imprezy (79%), podczas gdy kokaina w proszku była najczęściej zażywana w barach lub klubach (68%). źródło; aipsin // https://aipsin.com/news/520/ RE: Konopie indyjskie najpopularniejszym narkotykiem w Europie w 2024 - DarkSonia - 21.03.2025 1. nie wiem czemu posługujesz się rosyjską stroną, która ogarnia spozycie narkotków w krajach UE. ( hm ... ) 2. EUDA mówi deczko inaczej... o ... narkotykach... głównie ... kokainie, która zalewa UE "Kokaina i syntetyczne substancje pobudzające zyskały na ważności Dostępność kokainy wyższa niż kiedykolwiek wcześniej
W 2021 r. państwa członkowskie UE skonfiskowały rekordową ilość 303 ton kokainy. Przemyt znacznych ilości kokainy przez główne europejskie porty morskie w intermodalnych komercyjnych kontenerach transportowych jest istotnym czynnikiem warunkującym wysoką dostępność tego narkotyku w Europie. Wpływ wysokiej dostępności kokainy znajduje odzwierciedlenie w obawach o wzrost zarówno problemów zdrowotnych, jak i poziomu przestępczości, w tym przestępstw z użyciem przemocy związanych zdziałalnością na rynku narkotykowym. Duże konfiskaty odzwierciedlają również intensywniejsze wysiłki podejmowane przez organy ścigania w celu zakłócenia przemytu przez główne porty europejskie. Pojawiają się jednak również sygnały, że grupy przemytników coraz częściej szukają alternatywnych strategii w celu zmniejszenia ryzyka wykrycia. Istnieją dowody wskazujące na przykład, że ich celem są potencjalnie wrażliwe mniejsze porty w Unii Europejskiej i krajach sąsiednich. Obecnie w Europie istnieje również dobrze rozwinięty przemysł wtórnej produkcji kokainy, który ułatwia stosowanie innowacyjnych metod przemytu, co może utrudniać wykrywanie kokainy ukrytej w ładunkach handlowych." źróło: EUDA. RE: Konopie indyjskie najpopularniejszym narkotykiem w Europie w 2024 - horsii - 21.03.2025 Wkleiłaś fragment raportu za rok 2023. Mój news odnosi sie do najnowszego raportu za 2024. Korzystam z rosyjskiej strony, bo są tam o wiele ciekawsze "newsy branżowe" niż "w zbąszynku zatrzymano mężczyznę który miał przy sobie 20g klefa". Co z tego, że jest rosyjska? Wszystko się zgadza. RE: Konopie indyjskie najpopularniejszym narkotykiem w Europie w 2024 - DarkSonia - 21.03.2025 ale jest... ROSYJSKA... która robi raport.. o EUROPIE... nie uważasz że to jest takie trochę, popierdolone? już nie mówię o wiarygdności? a minusijesz mnie za co? że zwróciłam Ci uwagę na... małą rozbieżność wiarygodności? ja raczej w obecnych czasach nic co rosyjskie nie dała bym pod... cokolwiek związane, z wiarygodnością, jak dla nich nawet atak na ukraine był... UKRAIŃSKI. RE: Konopie indyjskie najpopularniejszym narkotykiem w Europie w 2024 - rocky90 - 21.03.2025 DarkSonia bo atak akurat był że strony banderowców,wejdź na głupiego tiktoka i zapytaj ich co zrobili z kilkoma tysiącami rosyjskojęzycznych na terenach obecnej południowej Ukrainy? Odpowiedzi nie dostaniesz a z marszu bana za prawdę.Wyrżnęli kilka tys ludzi którzy żyli tam od pokoleń i jak Putin miał nie reagować?Z terroryzmem trzeba walczyć,tam był zamach stanu siła wtargnęli do urzędu wyborczego paląc i mordując ludzi.Tak banderą i jego przyjaciele przejęli tam władze ale o tym się nie mówi.Jeszcze te ich symbole na mundurach i symbol up .. na piersi ich prezydenta nie mówi Ci nic z kogo oni walczą? Putin ruszył bo każdy by ruszył, z terroryzmem trzeba walczyć a oni jak się wojenka skończy to zjada tu do nas nam podziękować...W Buczy to też ich robota.. RE: Konopie indyjskie najpopularniejszym narkotykiem w Europie w 2024 - DarkSonia - 21.03.2025 rocky90 to, kto rozpoczał tę wojnę - nie wiem ani ja, ani Ty ani tym bardziej dziennikarz TVP1 / Polsatu / biełsatu czy hujosatu a moja wypowiedź związana z samym atakiem była bardziej takim sarkazmem, anijeżeli określeniem tego jak jest - bo tego po prostu nie wiem. najpierw chodzi o "jakiś atak", potem o "dawne terytoria cesarstwa", dziś się dowiadujemy że testują sobie nową broń, albo że świat się ma bać i być w stanie "o ja pierdolę co teraz będzie", az do momentu, gdzie nagle państwa zaczynają się kłócić o surowce na terenie Ukrainy, gdzie wcześniej pomagali/wspierali i wgl, wszystko było zajebiście DLA DOBRA ŚWIATA, i biednych poszkodowanych ukraińców. ( lol Afganistan / Iran / Libia przypadek i te nieszczęsne surowce hm ... ) Najpierw Putin jest najeźdzcą, potem to w sumie ukraina sama sprowokowała, a może berlin sobie wymyślił te wojnę? a może zbiegło się to dziwnie w czasie kiedy zaczęto Chinom robić embargo na wszystko itd itd... teorii na ten super "początek" jest od zajebania, i raczej nie chce mi się o tym gadac bo i po co, Bo ani się nic nie dowiemy jako użytkownicy końcowi, a tylko najebiemy postów które w sumie niczego nowego w tej sprawie nie wniosą. i nie w tym tkwi problem o czym jest news... bo może mi się nie podobać np jakakolwiek propaganda ze strony rosja kontra europa, i tak traktuje każdy wpis związany właśnie bezpośrednio z takimi "rozkminami" czy magicznymi badaniami chuj wie skąd i po co... przy obecnej sytuacji geopolitycznej mam takie nastawienie i tego nie zmienię. Póki co widzimy zamykanie TON narkotyków syntetycznych typu mefedron, klefedron ( wystarczy spojrzeć na newsy na dopalu )... a to co się przemyca to już głowa boli bo koks to jest problem chociażby wielkiej brytanii, hiszpanii czy samego zachodu, który powoli zaczyna nawet dotykać Polskę ( wystarczy chociażby poczytać obecne newsy aby samemu dojść do tego co jest tak na prawdę problemem, zwł kiedy to właśnie konopie się w eu legalizuje ... to raczej tego typu raporty były by w tym kontekście po prostu bez sensu, brakuje tylko statystyk zgonów z przedawkakowania mj ... napisanych przez rosjan ) nic do Horsiego nie mam, po prostu tego typu wpisy sa dla mnie mało wiarygodne, a do tego typu podejścia przy obecnej sytuacji geo jak już wspomniałam mam prawo ... a o samej wojnie mi się rozprawiac nie chce i nie dlatego, że nie mam żadnej wiedzy ( w sumie nikt z nas jej nie ma tak na prawdę ) ale raczej w kontekście szacuku do kogokolwiek, kto broni swojego narodu czy tego chce czy jest do tego zmuszany, ale jest tam i słucha tego pierdolenia polityków, którzy przy kawie decydują ilu jeszcze ma ludzi zginąć. peace. RE: Konopie indyjskie najpopularniejszym narkotykiem w Europie w 2024 - Rweqerew333 - 21.03.2025 Ale offtop się zrobił. Nie dziwi mnie wynik tych badań. Maryśka jest bardzo popularna i uznawana za bezpieczny narkotyk. Poza tym jest solidnie promowana przez raperów, którzy często są idolami nastolatków, stąd Ci nawet młodsi użytkownicy coraz częściej po nią sięgają. U mnie było podobnie. Gdybym nie słuchał rapu możliwe, że nie zacząłbym palić w tak młodym wieku (miałem 15 lat). RE: Konopie indyjskie najpopularniejszym narkotykiem w Europie w 2024 - M7G9O - 21.03.2025 W końcu afera jakaś! ![]() Ale mnie wynik też nie dziwi i zgadzam się z Rweqerew333 w 100%. Dzieciaki palą trawę, bo Kali albo TPS w każdym numerze nawijają o tym, jakie to zajebiste. RE: Konopie indyjskie najpopularniejszym narkotykiem w Europie w 2024 - Rweqerew333 - 21.03.2025 Ja akurat nasłuchałem się Hemp Gru od podstawówki a potem w gimnazjum O.S.T.R ![]() RE: Konopie indyjskie najpopularniejszym narkotykiem w Europie w 2024 - M7G9O - 21.03.2025 Rweqerew333 Jak ja wchodziłem w "okres buntu", to słuchało się Bas Tajpan ![]() Kurwa ile wspomnień mi się teraz odblokowało... |