![]() |
Amigdalina – działanie przeciwnowotworowe i element terapii metabolicznej - Wersja do druku +- Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC (https://dopal.org) +-- Dział: Na temat używek (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=7) +--- Dział: Zdrowie i detoks (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=10) +--- Wątek: Amigdalina – działanie przeciwnowotworowe i element terapii metabolicznej (/showthread.php?tid=5440) |
Amigdalina – działanie przeciwnowotworowe i element terapii metabolicznej - Rweqerew333 - 21.03.2025 Źródło: https://www.doz.pl/czytelnia/a15795-Amigdalina__dzialanie_przeciwnowotworowe_i__element_terapii_metabolicznej._Dlaczego_nazywana_jest_witamina_B17 Amigdalina przyjęta w dużej dawce może spowodować ostre zatrucie organizmu. Ta substancja, nazywana też witaminą B17, jest pochodzenia roślinnego i od setek lat budzi kontrowersje. Od kilku dekad stanowi z kolei przedmiot badań naukowców zajmujących się chorobami natury nowotworowej. Jakie są założenia terapii metabolicznej i przeciwnowotworowej z wykorzystaniem amigdaliny i czy gorzkie migdały mogą być trujące? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule. Amigdalina, określana potocznie mianem „witaminy B17", jest składnikiem wielu roślin. Pełni w nich funkcję ochronną, odstraszając owady i inne zwierzęta roślinożerne. Przyjęcie doustne amigdaliny w dużych dawkach może spowodować poważne zatrucie, w ciężkich przypadkach prowadzące nawet do śmierci. Związek ten stał się popularny i budzi liczne kontrowersje, ze względu na potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Jednakże nadal brak jest odpowiednio przeprowadzonych badań, które byłyby wiarygodnym źródłem potwierdzającym takie działanie. Amigdalina – rola witaminy B17 w organizmie Amigdalina znana jest w świecie medycznym już od zamierzchłych czasów. Stosowali ją medycy w starożytnym Rzymie, Grecji i Egipcie. Również w tradycyjnej medycynie chińskiej uważana jest za substancję pomocną w zwalczaniu stanów zapalnych w organizmie, a jej gorzki smak jest niezbędnym elementem do ich wyleczenia. Czy amigdalina ma działanie przeciwnowotworowe? Pierwsze doniesienia o zastosowaniu amigdaliny w postaci leku przeciwnowotworowego pochodzą już z 1845 roku. Według jednej z hipotez amigdalina traktowana jest jako witamina, której niedobór wiąże się z zapoczątkowaniem procesu nowotworzenia. Z kolei inna teoria zakłada, że mechanizm działania amigdaliny związany jest z uwalnianiem cyjanków, które miałyby wykazywać działanie cytotoksyczne, czyli uszkadzające komórki nowotworowe. Prowadziłoby to do stymulowania reakcji aktywujących odpowiedź układu odpornościowego organizmu w kierunku niszczenia nieprawidłowych komórek nowotworowych. Zakłada się, że zarówno sama amigdalina, jak i produkty jej rozpadu, wykazują aktywność biologiczną. Liczne badania in vitro na liniach komórkowych wskazują na potencjalny wpływ amigdaliny na linie komórek nowotworowych. Zaobserwowano w eksperymentach badawczych, że zahamowana została proliferacja, czyli podziały komórek nowotworowych, a dodatkowo następował proces apoptozy, który polega na zainicjowaniu procesów usuwania własnych, uszkodzonych i patologicznych komórek z organizmu. Odnotowywano także obniżenie zdolności komórek nowotworowych do przerzutów na inne organy. Cytat:Jednakże w jedynym (przeprowadzonym dotychczas) badaniu klinicznym, okres remisji, czyli braku objawów chorobowych, zaobserwowano wyłącznie u 1 pacjenta, podczas gry grupa badana liczyła 175 osób. Natomiast u ponad połowy chorych stwierdzono pogłębienie stanu chorobowego. W przeprowadzonym badaniu nie tylko nie potwierdzono potencjalnego działania przeciwnowotworowego, a dodatkowo wykazano liczne przypadki zatruć toksycznym cyjanowodorem. Podawanie amigdaliny w bardzo dużych dawkach powodowało liczne działania niepożądane, zwłaszcza ze strony przewodu pokarmowego, takie jak: biegunka, nudności, wymioty, bóle brzucha, a także gorączkę, bóle i zawroty głowy, uszkodzenia komórek wątroby, zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego, śpiączkę, a nawet śmierć. Na czym polega terapia metaboliczna „witaminą B17"? Dwóch meksykańskich lekarzy: dr Ernest Contreras i dr Frances Contreras stworzyło teorię dotyczącą mechanizmu działania amigdaliny, która określana jest mianem terapii metabolicznej „witaminą B17". Według tych naukowców cyjanowodór uwalniany w wyniku procesu hydrolizy amigdaliny działa toksycznie na komórki rakowe, ponieważ są one pozbawione enzymu – rodanazy. Natomiast zgodnie z założeniem badaczy enzym ten występuję w zdrowych, fizjologicznie działających komórkach, które neutralizują niekorzystne, szkodliwe działanie cyjanowodoru, zanim zostanie on rozdystrybuowany w organizmie. Terapia metaboliczna przebiega w 3 fazach:
Cytat:Należy jednak zaznaczyć, że przedstawiona przez meksykańskich lekarzy metoda metaboliczna amigdaliną jest jedynie teorią, niemającą potwierdzenia w badaniach klinicznych przeprowadzonych na wiarygodnej grupie pacjentów. Amigdalina – źródła „witaminy B17". Czy należy ją suplementować? Bogatym źródłem amigdaliny są pokarmy pochodzenia roślinnego, zwłaszcza nasiona jabłek, gruszek, pestki moreli, wiśni, brzoskwiń, nektarynek, gorzkich migdałów oraz bzu czarnego. W mniejszych ilościach można ją znaleźć w nasionach ciecierzycy, fasoli i soczewicy. Produktem rozpadu amigdaliny jest cyjanowodór, który wykazuje działanie toksyczne. Natomiast sama amigdalina, nieulegająca procesom rozkładu nie posiada działania szkodliwego. Amigdalina podawana dożylnie w postaci iniekcji w znacznej mierze usuwana jest z moczem, a toksyczne cyjanki w ogóle nie są uwalniane. Amigdalina w organizmie metabolizowana jest przez florę bakteryjną jelit, zatem w zależności od rodzaju bytujących bakterii jej trawienie może być zróżnicowane. W związku z toksycznym działaniem produktów rozkładu amigdaliny należy ją stosować ze znaczną ostrożnością. Cytat:Przyjęcie doustne około 50 gorzkich migdałów przez osobę dorosłą może być przyczyną ostrego zatrucia cyjankami, w ciężkich przypadkach prowadzącym nawet do śmierci. Co istotne, u dzieci toksyczne działanie może wystąpić już po spożyciu ok. 10 gorzkich migdałów. Szacuje się, że średnia zawartość szkodliwego cyjanowodoru w 1 pestce wynosi 1 mg. Wykazano, że ryzyko zatrucia „witaminą B17” wyraźnie wzrasta przy jednoczesnym podawaniu witaminy C oraz przy niedoborze w organizmie witaminy B12. W Polsce leczenie amigdaliną nie należy do standardów terapii przeciwnowotworowej, a wręcz przeciwnie, wielu lekarzy, zwłaszcza onkologów ze względu na brak wiarygodnych potwierdzeń naukowych, nie zaleca stosowania „witaminy B17” przez pacjentów, ponieważ może to zagrażać ich zdrowiu, a nawet życiu. RE: Amigdalina – działanie przeciwnowotworowe i element terapii metabolicznej - Bogdan Boner - 05.04.2025 Uważaj z polecaniem takich rzeczy bo ludzie robili sobie tym krzywdę nie raz RE: Amigdalina – działanie przeciwnowotworowe i element terapii metabolicznej - Rweqerew333 - 05.04.2025 Stąd kilka razy w tekście powtórzone jest o niebezpieczeństwie. W tym nawet w pierwszym zdaniu. Czytałeś to w ogóle? Poza tym jesteśmy na forum gdzie multum polecajek różnych wynalazków a Ty mi mówisz, żebym uważał z polecaniem Amigdaliny? XD Gdzie ja nawet nic nie polecam. Tekst ma charakter informacyjny. |