![]() |
|
Niebieski Lotos - ( zapomniana ) Euforia z natury... - Wersja do druku +- Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC (https://dopal.org) +-- Dział: Chemicznie (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=25) +--- Dział: Pozostałe środki (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=34) +--- Wątek: Niebieski Lotos - ( zapomniana ) Euforia z natury... (/showthread.php?tid=5759) |
Niebieski Lotos - ( zapomniana ) Euforia z natury... - DarkSonia - 12.06.2025 Czym jest niebieski lotos? Niebieski lotos (łac. Nymphaea Caerulea) to rzadka roślina wodna o uderzających niebieskich płatkach, która rośnie w błotnistych płytkich wodach rzeki Nil w Egipcie. Może być znany pod wieloma nazwami - niebieska lilia wodna, kwiat intuicji, egipski lotos lub święta niebieska lilia nilowa.
W starożytnym Egipcie niebieski lotos był czczony jako święta i lecznicza roślina o głębokim znaczeniu duchowym i symbolicznym. Dzięki swoim psychoaktywnym efektom odgrywał kluczową rolę w ceremoniach religijnych i rytuałach szamańskich.
Duchowe efekty niebieskiego lotosu, czyli co wiedzieli starożytni Egipcjanie?
Zatrzymamy się na chwilę w starożytnym Egipcie. Egipcjanie wierzyli, że zapach i spożycie niebieskiego lotosu może wywołać stany ekstazy, zapewnić połączenie ze światem boskim i otworzyć bramę do zaświatów. Dlatego też był on często używany w ceremoniach pogrzebowych, aby pomóc zmarłemu w podróży do zaświatów i duchowego odrodzenia.
Oprócz znaczenia duchowego, niebieski lotos był również popularny ze względu na swoje właściwości lecznicze. Starożytni lekarze używali go jako środka odtruwającego organizm lub uspokajającego umysł i ciało. Jego ekstrakty wchodziły w skład wielu eliksirów i były powszechnie stosowane w leczeniu bezsenności, bólu lub zatruć.
![]() Święty kwiat symbolizował również płodność i witalność seksualną, o czym świadczy wiele zachowanych fresków ze scenami miłosnymi. Podczas ceremonii elitarnego społeczeństwa wino wzbogacone ekstraktem z tego kwiatu było podawane w celu pobudzenia doznań erotycznych i zwiększenia podniecenia. Dodawano go również do perfum i olejków, aby pobudzić zmysły.
Znaczenie legendarnej rośliny w kulturze egipskiej potwierdza jej odkrycie w grobowcu słynnego faraona Tutanchamona, a nawet wzmianka o niej w Egipskiej Księdze Umarłych, jednym z najważniejszych historycznych artefaktów tej cywilizacji.
Z traktowania niebieskiego lotosu przez Egipcjan można wiele wywnioskować dla współczesności. Przyjrzyjmy się temu.
Blue Lotus: Efekty i korzyści
Niebieski lotos to wszechstronna roślina o szeregu korzyści i szerokim spektrum efektów, które często są porównywane do CBD lub kratomu. Obecnie niebieski lotos jest szczególnie znany ze swoich relaksujących, medytacyjnych i afrodyzjakalnych efektów:
Niekorzystne skutki uboczne, jakie może wywoływać niebieski lotos, obejmują m.in:
Jak działa niebieski lotos?
Dwie kluczowe substancje odpowiedzialne za psychoaktywne i potencjalnie lecznicze właściwości niebieskiego lotosu to apomorfina i nucyferyna:
Ponadto niebieski kwiat lotosu zawiera przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy, kwercetyna, kemferol i mirycetyna.
Przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki, które są szkodliwymi cząsteczkami mogącymi uszkadzać komórki i powodować choroby. Według badań zmniejsza to ryzyko stresu oksydacyjnego, który może prowadzić do chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, cukrzyca i niektóre nowotwory. Żadne badania nie potwierdziły jeszcze bezpośredniego związku między niebieskim lotosem a tymi chorobami.
Jednak ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające, niebieski lotos zyskuje coraz większą popularność w przemyśle kosmetycznym. Chociaż nie ma bezpośrednich dowodów naukowych na wpływ tej rośliny na zdrowie skóry, może ona potencjalnie poprawić elastyczność skóry, zrównoważyć produkcję sebum, co może pomóc w zapobieganiu trądzikowi lub pomóc złagodzić inne problemy skórne i stany zapalne.
![]() Herbaty, kwiaty i prerolle
W krajach Unii Europejskiej niebieski lotos nie jest oficjalnie zatwierdzony jako żywność lub suplement diety zgodnie z obowiązującymi przepisami. Z tego powodu nie jest przeznaczony do spożycia, palenia ani waporyzacji, ani samodzielnie, ani w mieszaninie z innymi substancjami. Sprzedawany jest wyłącznie do celów kolekcjonerskich.
Kolekcjonerzy szczególnie doceniają egzotyczny wygląd i historyczne znaczenie niebieskiego lotosu. Charakterystyczne dla tej rośliny kwiaty w kolorze od ciemnoniebieskiego do fioletowego wnoszą do kolekcji wyjątkową wartość estetyczną. Dla wielu ma ona również znaczenie jako symbol odrodzenia, duchowości i oświecenia starożytnej cywilizacji egipskiej.
Niebieski lotos jest dostępny na rynku dla kolekcjonerów w różnych formach, w tym suszonych kwiatów, mieszanek herbat lub poręcznych prerolli, w których suszone kwiaty niebieskiego lotosu są ręcznie lub maszynowo zawijane w papier, podobnie jak papierosy lub cygara.
Olejki eteryczne lub ekstrakty z niebieskiego lotosu są również doskonałym wyborem, ponieważ mogą dodać kolejny zmysłowy wymiar do kolekcji dzięki ich pięknemu zapachowi.
Wnioski
Niebieski lotos (Nymphaea caerulea) to rzadka roślina o bogatej historii, czczona w starożytnym Egipcie za swoje relaksujące, medytacyjne i afrodyzjakalne działanie. Zawiera apomorfinę, która wywołuje euforię i uczucie szczęścia, oraz nuciferynę, która ma działanie uspokajające i może promować witalność seksualną. Jest również uważany za naturalny środek relaksujący, który może łagodzić stres i pomagać w lepszym śnie. Według użytkowników, niebieski lotos promuje również głębszą medytację i świadome śnienie. W krajach europejskich sprzedawany jest wyłącznie w celach kolekcjonerskich, w postaci herbat, suszonych kwiatów, ekstraktów, olejków lub prerolli.No i teraz najciekawsze czyli: DAWKOWANIE 1.1.Herbata z Niebieskiego Lotosu Jak przygotować?
Efekty:
Dawkowanie:
Wskazówka: Dodaj miód lub cytrynę dla poprawy smaku.
2. Niebieski Lotos w winie (Metoda Egipska)
Jak przygotować?
Efekty:
Dawkowanie:
Uwaga: Nadmierne spożycie może powodować senność.
3. Ekstrakty i nalewki z Niebieskiego Lotosu
Sposób użycia:
Efekty:
Dawkowanie:
4. Palenie Niebieskiego Lotosu
Jak palić Niebieski Lotos?
Efekty:
Dawkowanie:
Wskazówka: Mieszaj z innymi ziołami, by złagodzić smak.
5. Waporyzacja Niebieskiego Lotosu (Vaporizer)
Jak waporyzować Niebieski Lotos?
Efekty:
Dawkowanie:
Ciekawa jestem, kto już odkrył idealne dla siebie właściwości niebieskiego lotosu? Szczerze nigdy go nie stosowałam, ani w formie herbatki ani w żadnej innej. Ciekawi mnie ta roślinka jak cholera, być może w niedługim czasie zamówię sobie coś "legalnego" i walnę reckę opisująca moje doświadczenia z tym specyfikiem. Mam nadzieję że artykuł sie spodobał, i że to dla niektórych będzie to ciekawostka warta spróbowania, chociażby jako alternatywa dla THC . ![]() ps. sorki jak się coś rozjechało, ale nie mam już siły tego 10x poprawiać, silnik forum jest nie do ogarnięcia czasami haha ![]() źródła: https://pl.wikipedia.org/ https://www.canatura.com/ https://www.novusfumus.nl/ RE: Niebieski Lotos - ( zapomniana ) Euforia z natury... - Dead Nightmares - 12.06.2025 gunwo, kopiuj wklej, czat dzipiti, bardziej sie postarac mozna RE: Niebieski Lotos - ( zapomniana ) Euforia z natury... - DarkSonia - 12.06.2025 No przecież sama tego nie wymyśliłam artur.,.. pozbierałam to do kupy , a jak Cie coś boli... to może zarzyj coś na odprężenie :* ( a potem zdziwko jak na forum ludzie nic nie dodają ciekawego ) podziękuj ładnie za coś o czym nie wiedziałeś, i uspokój się już. RE: Niebieski Lotos - ( zapomniana ) Euforia z natury... - Dead Nightmares - 12.06.2025 zazylem juz na odprezenie niebieskiego lotosa, nie dziala, powtorze znow, gunwo i nie dziala RE: Niebieski Lotos - ( zapomniana ) Euforia z natury... - DarkSonia - 12.06.2025 Najmersik co się dzieje? wszystko ok? RE: Niebieski Lotos - ( zapomniana ) Euforia z natury... - Dead Nightmares - 12.06.2025 no nie okej, jak ma byc okej? niebieski lotos nie dziala, wtopilem kase misiu kolorowy, oddasz mi? jestem bardzo sfrustrowany
RE: Niebieski Lotos - ( zapomniana ) Euforia z natury... - horsii - 12.06.2025 Piłem napar z tego, poczułem całe prawie że nic, sam nie bylem pewien czy cos sie dzieje czy sam sobie już cos upierdoliłem. To jest roślina dla ezoterycznych grazyn co czytają horoskop chyba, a nie dla prawdziwych narkomanów. RE: Niebieski Lotos - ( zapomniana ) Euforia z natury... - DarkSonia - 12.06.2025 horsii to może zamiast pić naparu, jebnij to dawką taką - jak zioło ... może o to chodzi ... ja sama może spróbuje... mignał mi niedawno filmik n yt gdzieś, gdzie koleś zachwycał się tą rosliną. RE: Niebieski Lotos - ( zapomniana ) Euforia z natury... - Metykatykot - 12.06.2025 Soniu mi by się nie chciało nawet kopiuj wklej do kupy to tak zebrać, nie mówiąc o tych kolorach, kropeczkach i innych rzeczach, które sprawiły, że cały wątek wygląda schludnie, ładnie i się po prostu dobrze czyta 🩷hejters gonna hejt🩷 Pomściłem Cię minusem. Jak dla mnie wątek zasługuje na nagrodę za włożoną pracę🥰 RE: Niebieski Lotos - ( zapomniana ) Euforia z natury... - DarkSonia - 12.06.2025 ![]() właśnie nie wygląda... bo jak to dodalam to silnik forum mi to rozpierdolil ... poprawiałam to chyba 6x i kurwa nic by to miało ręce i nogi. Już tam nie mieszam bo jeszcze będzie gorzej |