![]() |
|
Narodowy dzień pamięci o Polakach - 11.07.1943 - Wersja do druku +- Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC (https://dopal.org) +-- Dział: Redakcja (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=61) +--- Dział: Pytanie dnia (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=63) +--- Wątek: Narodowy dzień pamięci o Polakach - 11.07.1943 (/showthread.php?tid=5843) |
Narodowy dzień pamięci o Polakach - 11.07.1943 - Epsiakos - 11.07.2025 ![]() W drodze wyjatku zamiast pytania dnia, będzie dzień pamięci ofiar "krwawej niedzieli" czyli Rzezi Wołyńskiej, dokonanej na ludności cywilnej przez ukrainskie "upa". Życie toczy się dalej, lecz my pamiętamy . RE: Narodowy dzień pamięci o Polakach - 11.07.1943 - Chochlik - 11.07.2025 Ja powiem krótko - wielka tragedia między bratnimi narodami, niestety obie strony miały tu swój udział i nie można wybielać Polaków w II RP. Inna sprawa, to skąd przybrało to tak masową skalę. No cóż, niestety najsilniejsza siłą niepodleglosciowa na Ukrainie w czasie drugiej wojny okazała się skrajnie prawicowa organizacja Stepana Bandery. A jak coś jest skrajne, to wiadomo jak się kończy. Teraz idą czasy, gdzie partie skrajnie prawicowe znowu łapią wiatr w żagle - jak to się skończy, nie mam najmniejszych złudzeń. Ludzie zapomnieli, z czym się wiążą takie poglądy polityczne, bo mieliśmy 80 lat świętego spokoju w Europie (podejrzane, że były to lata rządów socjaldemokracji na zachodzie xD). Komunizm zebrał swoje żniwo i zniechęcił całe pokolenia krajów post sowieckich do lewicy, a to idealne podłoże dla rozwoju partii skrajnie prawicowych. Także ja tylko powiem, trzymajcie się mocno, bo nawet już za kilkanaście lat w Europie może mocno telepać. Żegnam. RE: Narodowy dzień pamięci o Polakach - 11.07.1943 - kej9 - 11.07.2025 RE: Narodowy dzień pamięci o Polakach - 11.07.1943 - Chochlik - 11.07.2025 kej9 Politycy dobrze wiedzą jak manipulować nastrojami społecznymi. Ukraińcy w dwudziestoleciu spotykali się przede wszystkim z pogardą i upokorzeniem, a jak się to kończy? No widać na załączonym obrazku. A teraz rok 2025 - o czym mówi połowa Polski? Że druga połowa tzw "elity" i "inteligenci" gardzą nimi z każdej strony. I oni są wściekli. Kiedy to Andrzej Duda wyskoczył ze stwierdzeniem, że za zdradę powinien być stryczek? Dwa dni temu? Łączycie kropeczki? Tak się bawi skrajna prawica, ziomeczky. RE: Narodowy dzień pamięci o Polakach - 11.07.1943 - kurvvisko - 11.07.2025 Mam nadzieję, że tam, gdzie są dusze tych ludzi, że już nie cierpią. Jedyne co mogę powiedzieć, to to, że jest to skurwiałe jak można komuś sprać mózg, żeby dopuścić się takich zbrodni. Gardzę politykami, bo to oni głównie za to odpowiadają. RE: Narodowy dzień pamięci o Polakach - 11.07.1943 - smakosz - 12.07.2025 (11.07.2025, 16:57)Chochlik napisał(a): Ja powiem krótko - wielka tragedia między bratnimi narodami, niestety obie strony miały tu swój udział i nie można wybielać Polaków w II RP. co ty pierdolisz chłopie to nie była żadna tragedia między narodami ( nie jesteśmy i nie byliśmy bratnimi narodami ) tylko to było ludobójstwo dokonane na bezbronnej ludności cywilnej. Ludobójstwo w takim okrutnym i sadystycznym stylu że sam Kuba rozpruwacz by sie zawstydził. Nic nie usprawiedliwia takiego sadyzmu więc daruj sobie gadki że ukraińcy byli upokarzani bo nikt nigdy wcześniej nie widział takiego okrucieństwa dokonanego na kobietach ( nawet kobietach w ciąży) dzieciach i starcach i tylko zwyrodnialec jest w stanie to usprawiedliwiać. Bez odbioru bo rozmowa z takimi osobami które probują w jakiś sposob usprawiedliwić tego rodzaju czyny nie ma żadnego sensu bo Polacy okrucieństw o takiej skali nigdy nie robili. Akcja wisła w ramach odwetu była bardzo humanitarna choć ukraińcy na to nie zasłużyli
RE: Narodowy dzień pamięci o Polakach - 11.07.1943 - Chochlik - 13.07.2025 smakosz Akcja Wisła to nie była jedyna akcja odwetowa prowadzona na Ukraińcach. Polacy i Rusini (późniejsi Ukraińcy) setki lat żyli w zgodzie, dopóki do gry nie weszli Moskale, także daruj sobie te prorosyjskie teksty o nienawiści między naszymi Polską i Ukrainą. RE: Narodowy dzień pamięci o Polakach - 11.07.1943 - Czeslawo - 14.07.2025 Epsiakos Szacunek za podjęcie inicjatywy. Są rzeczy ważniejsze i ważniejsze. Wołyń to zbrodnia na narodzie polskim dokonana przez Ukraińców, uznana za szczególnie okrutną. Co robili Ukraińcy? Zabijali swoich sąsiadów siekierami, widłami, kobiety w ciąży okaleczali, rozpruwali brzuchy, a płody przybijali do drzew, tak samo małe dzieci. W ten sposób zabito od 100 do 120 tysięcy ludzi. Czyste barbarzyństwo. Ktoś nie zna historii? To sobie doczytajcie. Część mojej rodziny mieszkała w tych rejonach i żyjący do dziś bliscy są żywymi świadkami tej zbrodni. RE: Narodowy dzień pamięci o Polakach - 11.07.1943 - Szatan69 - 24.07.2025 Chuje mojemu sp. dziadkowi cała rodzinę wybili jak miał 12 lat. Uratował się bo był gdzie indziej na wakacjach u ciotek. Mogło nie być mnie na tym świecie gdy tam był z całą rodziną 😪 |