![]() |
|
Co robić, gdy psiarnia będzie chciała nas przeszukać z zamkniętą paczką od vendora? - Wersja do druku +- Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC (https://dopal.org) +-- Dział: Na temat używek (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=7) +--- Dział: Bezpieczeństwo fizyczne (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=13) +--- Wątek: Co robić, gdy psiarnia będzie chciała nas przeszukać z zamkniętą paczką od vendora? (/showthread.php?tid=5937) |
Co robić, gdy psiarnia będzie chciała nas przeszukać z zamkniętą paczką od vendora? - Konrad Curze - 12.08.2025 Czołem, jak w temacie - zastanawiam się, czy dałoby się jakoś wyplątać z takiej hipotetycznej sytuacji. Teoretycznie paczka jest zamknięta, z danymi na inną osobę, ale mimo to ciężko mi sobie wyobrazić jakieś racjonalne wytłumaczenie odebrania iluś gramów smakołyków. Może ktoś już ma takie doświadczenia i chciałby się podzielić (i czy udało się wyplątać)? Albo zna bieglej prawo i mógłby powiedzieć jak można byłoby się zasłaniać literą prawa? RE: Co robić, gdy psiarnia będzie chciała nas przeszukać z zamkniętą paczką od vendora? - Zbigniew123 - 12.08.2025 Nie jestem ekspertem, ale większy przypał ma tutaj nadawca paczki. Można się tłumaczyć że np. "przyszedł jakiś kod to poszedłem odebrać", oczywiście nie przyznawać się do zamawiania paczki. Zawsze vendor mógł się pomylić i wysłać kod do jakiegoś randoma. Wiem, nie brzmi to przekonująco, ale chyba nie mamy tu zbyt dużego pola manewru. Ciekawy temat, czy ktoś znalazł się już w takiej sytuacji? RE: Co robić, gdy psiarnia będzie chciała nas przeszukać z zamkniętą paczką od vendora? - Chochlik - 12.08.2025 Prawdopodobieństwo takiej sytuacji jest bliskie zeru. RE: Co robić, gdy psiarnia będzie chciała nas przeszukać z zamkniętą paczką od vendora? - Lifeisbrutal - 12.08.2025 Zawsze jest jakieś małe prawdopodobieństwo. RE: Co robić, gdy psiarnia będzie chciała nas przeszukać z zamkniętą paczką od vendora? - Kapitan - 12.08.2025 Odbierałem paczkę nawet jak psy na chodniki stali nie stresuj się to po pierwsze RE: Co robić, gdy psiarnia będzie chciała nas przeszukać z zamkniętą paczką od vendora? - Blade12 - 12.08.2025 Oni nawet nie mają prawa paczki otworzyć muszą mieć podejrzenia że tam prochy są RE: Co robić, gdy psiarnia będzie chciała nas przeszukać z zamkniętą paczką od vendora? - Chochlik - 12.08.2025 Kapitan No w sumie też tak raz odbierałem jak sobie stali. Oni chyba w ogóle nie przeprowadzają takich akcji pod paczkomatami, im się nie opłaca zatrzymywać ćpunów. RE: Co robić, gdy psiarnia będzie chciała nas przeszukać z zamkniętą paczką od vendora? - Konrad Curze - 12.08.2025 W sensie nie raz odbierałem paczkę ze smakołykami i zdaję sobie sprawę, że ryzyko jest praktycznie zerowe. Wciąż sądzę, że tego typu wątek może być przydatnym uzupełnieniem wątków poświęconym bezpieczeństwu fizycznemu. Bazując na odpowiedzi Blade12 , zastanawia mnie czy trzymanie twoaru w zamkniętej paczce (z etykietą etc.) byłoby sposobem na zmniejszenie przypału. RE: Co robić, gdy psiarnia będzie chciała nas przeszukać z zamkniętą paczką od vendora? - Chochlik - 12.08.2025 Konrad Curze Mi się wydaje że jakby przyszło co do czego i mieli podejrzenie, to otworzą paczkę. RE: Co robić, gdy psiarnia będzie chciała nas przeszukać z zamkniętą paczką od vendora? - Czeslawo - 12.08.2025 W sytuacji kontroli policji zachowaj spokój, nie przyznawaj się do niczego i odmawiaj przeszukania bez nakazu sądowego, korzystając z prawa do milczenia oraz obecności adwokata. Pamiętaj, że najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest skonsultowanie się z prawnikiem. Jeśli policja naciska na Ciebie i nie respektuje Twojego prawa do adwokata oraz nie posiada nakazu, możesz włączyć telefon, nagrać sytuację (rozpocząć relację) i udostępnić nagranie znajomym, aby pokazać bezprawne działania policji. Zyskujesz to, że w razie zatrzymania inne osoby mają video i mimo chęci zatarcia śladu nagrania przez policję, posiadają je, Twoi znajomi w bezpiecznym miejscu – na ich telefonach/profilach. Na nagraniu musisz powiedzieć, że odbierałeś paczkę, która nie jest na Ciebie zarejestrowana przez przewoźnika, nie znasz jej zawartości i z tego powodu nie możesz się do niej przyznać. Jeśli policja wbrew prawu nakazuje Ci otwarcie paczki, a Ty nie masz informacji o jej zawartości, informujesz, że jej zawartość nie może być Ci przypisana, podkreślając, że jest duże prawdopodobieństwo pomyłki ("to nie moja paczka, nie przyznaję się do niej”). Taka postawa może zniechęcić policję, ponieważ często sami nie znają dokładnie prawa i mogą się kierować jedynie własnym wyczuciem. Znając swoje prawa, masz dużą szansę na odstąpienie od przeszukania lub na uzyskanie mocnych dowodów, które mogą być korzystne w sądzie. Pamiętaj, że jako obywatelem, nie masz obowiązku odpowiadania na pytania i możesz odmówić podpisania czegokolwiek. Dodatkowo dobrym pomysłem jest noszenie przy sobie wizytówki adwokata/kancelarii. W przypadku kontroli możesz powiedzieć policji, że masz prawnika i pokazać wizytówkę, co może zniechęcić psy do działań bez podstaw prawnych. Nawet jeśli nie skontaktują się z adwokatem od razu, policja nie będzie mogła szybko zweryfikować, czy jesteś jej klientem, co daje Ci czas na spokojne działanie. Jeśli dojedzie do kontaktu z adwokatem lub jego przybycia, zyskujesz dodatkową ochronę i solidne wsparcie prawne, mimo, że nie byłeś ich klientem – to się nim stajesz, kancelarie z góry nikogo nie odrzucają, bo stracili bu coś najważniejszego – opinię i zaufanie – a to ich przepustka do ich działalności i zarobków. ![]() Posiadanie wizytówki i podanie, że masz prawo skonsultować się z prawnikiem, to skuteczny sposób dający duże podstawy do wymiksowania się z przypału. Co może Ciebie i innych zaciekawić schemat jest przetestowany w kilku przepadkach – skuteczność bardzo wysoka. Z fartem i do przodu.
|