![]() |
|
Kupowanie od złodzieja taniej to bardziej zaradność czy przestępstwo? 24/11/25 - Wersja do druku +- Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC (https://dopal.org) +-- Dział: Redakcja (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=61) +--- Dział: Pytanie dnia (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=63) +--- Wątek: Kupowanie od złodzieja taniej to bardziej zaradność czy przestępstwo? 24/11/25 (/showthread.php?tid=6142) |
Kupowanie od złodzieja taniej to bardziej zaradność czy przestępstwo? 24/11/25 - Dead Nightmares - 24.11.2025
RE: Kupowanie od złodzieja taniej to bardziej zaradność czy przestępstwo? 24/11/25 - Epsiakos - 24.11.2025 O ile się nie myl, to można być posądzonym o paserke w takiej sytuacji RE: Kupowanie od złodzieja taniej to bardziej zaradność czy przestępstwo? 24/11/25 - DarkSonia - 24.11.2025 Wszystko zależy... 1. Czy to "cygan" (bez urazy), czy ziomek, którego znasz lata. 2. Jak jesteś wychowany...społeczniak czy może luzniejsze podejście do życia. 3. Twoja syt. Życiowa, stan ducha... inaczej się podchodzi do pewnych spraw jak jesteś pod kreską, inaczej jak jesteś na fali lub czy w momencie, kiedy życie zaczyna się układać. RE: Kupowanie od złodzieja taniej to bardziej zaradność czy przestępstwo? 24/11/25 - Konrad Curze - 24.11.2025 Warto byłoby doprecyzować, czy w przypadku skupowania produktów moglibyśmy być ukarani za to, czy mamy 100% pewności iż ów złodziej jest nie do wytropienia, ale również na 100% wiemy, że wszystkie jego dobra na sprzedaż są ukradzione? RE: Kupowanie od złodzieja taniej to bardziej zaradność czy przestępstwo? 24/11/25 - Dead Nightmares - 24.11.2025 Konrad Curze kondziuuuu skurczybyku znow za duzo kminisz, po prostu kupujesz od zlodzieja taniej niz w sklepie i tyle chodzi o to, zeby odpowiedziec na to nie sugerujac sie glownie prawem, tylko wlasnym zdaniem DarkSonia dobrze zaczela ale pogdybala sobie, a finalnie odpowiedzi na pytanie konkretnej nie dala alez ona ma luz... pozdruFFkabede musial dodac czasem jakis opis ze szczegolami, ale w sumie nie wiem czy mozna, Maniek mozna? bo jeszcze pare tego typu pytan bede mial w ktorych troche trzeba bedzie sie zastanowic RE: Kupowanie od złodzieja taniej to bardziej zaradność czy przestępstwo? 24/11/25 - Sniffiarz97 - 24.11.2025 A państwo samo w sobie nie jest złodziejem, wkładanie do czegokolwiek wszelakich podatków (VAT) ? NIE popieram kradzieży, broń Boże ale jak w telewizji widzę te zachłanne mordy w ładnym garniturku to mnie krew zalewa RE: Kupowanie od złodzieja taniej to bardziej zaradność czy przestępstwo? 24/11/25 - Fidel - 24.11.2025 Nie wiem czy to zalicza się do złodzieja ale ja np. kupuje ryby od osoby która łapie je na siatkę , czyli kłusownik. Bardzo smaczne i tanie rybki , jak bym miał je kupić w jakimś sklepie to bym zapłacił 3 razy tyle, wiec oczywistym jest że kupowanie od złodzieja to zaradność bo resztę mogę wydać na alkohol a rybka lubi pływać
RE: Kupowanie od złodzieja taniej to bardziej zaradność czy przestępstwo? 24/11/25 - Konrad Curze - 24.11.2025 W takim razie wszystko zależy od rodzaju przedmiotu kupowanego i podmiotu, który został okradziony. Sądzę, że większość forumowiczów zgodziłąby się, że kradzież od korporacji a od pojedyńczego przedsiębiorcy / osoby prywatnej nie jest równoważna etycznie (nawet jeśli produkt złupiony miałby tę samą wartość). Dlatego wszelkiego typu złodziejstwo, które dotyka gigantów na rynku praktycznie w żadnym stopniu mi nie zgrzyta. Szczególnym przypadkiem byłyby podmioty gospodarcze, które mogłyby być wzorem dla innych dużych firm (objawiałoby się to szacunkiem dla pracownika i klientów, etyczności ich usługi / produktu i najlepiej nie podlegające finansowo takim instytucjom jak Black Rock etc. - ale takich nie ma). Co do przedmiotów to miałbym duże opory przed nabywaniem dzieł sztuki i wszelkich innych artefaktów - powinny być dobrem publicznym i badane przez specjalistów a nie kurzyć się w mojej prywatnej kolekcji. Pewnie dałoby się bardziej szczegółowo do tego podejść, ale na mój gust jest za dużo "tozależyzmów". RE: Kupowanie od złodzieja taniej to bardziej zaradność czy przestępstwo? 24/11/25 - Forsik1910 - 24.11.2025 Zaradność ale teraz krasc sie poprostu nie oplaca zalezy co itp ale nie oplaca sie krasc teraz. RE: Kupowanie od złodzieja taniej to bardziej zaradność czy przestępstwo? 24/11/25 - kurvvisko - 24.11.2025 Kiedyś bym powiedział, że to chujowe skurwysyństwo. Teraz już chyba się skłaniam ku temu, że w chuju bym miał skąd on to ma. |