Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC
Odstawianie opioidów - sposób (prawie)bezbolesny. - Wersja do druku

+- Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC (https://dopal.org)
+-- Dział: Na temat używek (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Dział: Zdrowie i detoks (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Wątek: Odstawianie opioidów - sposób (prawie)bezbolesny. (/showthread.php?tid=6533)

Odstawianie opioidów - sposób (prawie)bezbolesny. - Gothb - 15.03.2026

Jako, że od wielu lat jestem uzależniony i jadłem każde dostępne w polsce opio na taczki, to czuję, że mam kompetencje aby ewentualnie komuś pomóc.

Przejdę odrazu do rzeczy, jak skręt opioidowy wygląda - każdy wie. A więc, co będzie potrzebne:
  • PREGABALINA!! (bardzo pilne, pregabalina zbija trzy czwarte objawów odstawiennych, a na dodatek uspokoi nieco układ współczulny i zmniejszy lęk).
  • Klonidyna: to jest top 2 substancja na detoks opiodowy i alkoholowy (zresztą jednym z przeznaczeń klonidyny, tj. iporelu jest właśnie pomoc w odstawianiu alkoholu). Niektórym może być trudno to wyciągnąć od lekarza, bo to silny lek którym mozna sobie zrobic krzywde, ale bez tego też da radę.
  • Elektrolity: na skręcie jesteśmy odwodnieni 24/7, więc uzupełniać płyny. A już najlepiej to pić mleko, nie dość, że najbardziej nawadnia to i troche kalorii przyjmiecie.
  • ŚRODKI PRZECIWBÓLOWE: ibuprofen, maść typu dexak, tzn maść z deksketoprofenem.

• Stoperan - po pierwsze, oczywiste, na biegunkę. Natomiast nie każdy wie, że loperamid (substancja aktywna w stoperanie) również jest opioidem, tyle, że nie przekracza bariery krew mózg (choć czytałen o ludziach biorących garscie tabletek i opisujących jakąś fazę..)
    Stoperan ma działanie obwodowe tak ogólnie, ale zapewniam, że kasa nie pójdzie w błoto.
  • Suszarka. Tak, suszarka. Brzmi smiesznie dopóki nie budzisz się zlany potem jednocześnie telepiąc się z zimna. Warto trzymac suszarke przy lozku.

Heart BENZODIAZEPINY Heart

Benzodiazepiny są niesamowicie pomocne na detoksie, szczegolnie alprazolam, bromazepam i diazepam. Chodzi nam głównie o dzialanie przeciwlękowe, ale jeśli wystąpi skutek uboczny w postaci umilenia sobie tortur, no to cóż  Big Grin Tylko uwaga żeby znowu nie zamienić uzaleznienia z opio na benzo, opioidy przynajmniej Cie nie zabiją jak bedziesz chcial odstawić. 

UWAGI
długość skręta zależy od opioidu jaki był zażywany. Po kodeinie miałem niesamowicie długiego skręta, zaś po metadonie ludzie piszą o kilkutygodniowych skrętach.. 

Przygotujcie się na ekstremalną depresję, ekstremalne bóle, bezsenność również może się pojawić, tutaj wystarczą 3 tabletki apapu noc lub 2 luminastilu, oba bez recepty. Przygotujcie się też, że być może będziecie musieli zmieniać koszulkę co 20 minut, bo będzie przepocona.

Ostatnia sprawa - w tym poście opisałem metodę "Cold turkey", innym razem opiszę lepszy sposób czyli po prostu redukcja dawek. Osoby które stosują Cold turkey mają o wiele większe szanse na powrót do nałogu w porównaniu do tych co redukowali. 

Jeśli nurtuje kogoś jakieś pytanie, to zapraszam do sekcji komentarzy. W każdym razie, powodzenia wam życzę, wystarczy przecierpieć 4 dni a potem to wszystko to tylko w głowie. Pozdro  Heart

RE: Odstawianie opioidów - sposób (prawie)bezbolesny. - TYTUS - 16.03.2026

Ja to jestem w głębokim szoku, że takie katusze trzeba cierpieć po opio 😬
Znaczy, wiedziałem że jest ciężko ale nie myślałem że aż kurwa tak...
Utwierdza mnie to tylko w przekonaniu że opio, benzo, kanna nie tykać pod żadnym pozorem.

RE: Odstawianie opioidów - sposób (prawie)bezbolesny. - Bortak42 - 16.03.2026

Też z tym się polecam zapoznać co do odstawiania opioidów: https://dopal.org/showthread.php?tid=6361

RE: Odstawianie opioidów - sposób (prawie)bezbolesny. - wwojtuss - 17.03.2026

>opio benzo nie tykac 

pamietaj ze takie pojebane odstawienne pojawiaja sie po regularnym faszerowaniu sie chuj wie jakimi dawkami xD jak zjesz 5mg klonazepamu w miesiacu to nie bedziesz umieral

i skoro juz wymienione opio, benzo i kanna, to czemu alkoholu od razu nie dorzuciles? i alkohol i benzo dzialaja na GABA, wiec zespol odstawienny jest niemalze identyczny, tylko ze alkohol na dodatek zahacza o noradrenaline, serotonine, dopamine i bodajze NMDA nawet xD

RE: Odstawianie opioidów - sposób (prawie)bezbolesny. - sagitta - 17.03.2026

Znam pare osób co próbowały rzucić opio. Jest to cholernie trudne co nie oznacza, że niemożliewe