Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC
Lęki jak sobie z tym radzicie? - Wersja do druku

+- Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC (https://dopal.org)
+-- Dział: Na temat używek (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Dział: Zdrowie i detoks (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Wątek: Lęki jak sobie z tym radzicie? (/showthread.php?tid=6786)

Lęki jak sobie z tym radzicie? - HariboWPP - 21.06.2026

Otóż założyłem też temat żeby podpytać się was jak radzicie sobie z lękami? Czy wspomagacie się doraźnie substancjami, czy macie jakieś inne sposoby na to? Mam osobę, która sobie z tym nie radzi i nie wiem jak jej kurwa pomóc.

RE: Lęki jak sobie z tym radzicie? - Konwalia2568 - 21.06.2026

Najlepiej zaczac od zlokalizowania źródła lęku, co konkretnie go wywołuje. Bo ciężko zwalczać lęki co się rozkładają w podświadomości. Trzeba sobie uświadomić jak bardzo te lęki są małe i że tak na prawdę boimy się czegoś, co ostatecznie nie jest aż tak złe.

RE: Lęki jak sobie z tym radzicie? - doxyou - 21.06.2026

Od biedy może zacząć od Pregabaliny, niektórym pomaga. Ja biorę na ból neuropatyczny, ale odczuwam też bardzo delikatne działanie anksjolityczne. Nietoksyczna narządowo, uzależnia dużo mniej niż benzodiazepiny. W moim przypadku, odstawienie na Cold Turkey z dawek 600-1000mg/d przez 5 miesięcy obeszło się bez praktycznie żadnych ekscesów, kilka dni obniżonego nastroju.

Jeśli benzo, to raczej długodziałające, żeby nie wjebał się w redosowanie co chwilę (bo jest fajnie), a co za tym idzie ciężkie uzależnienie.
Klonazepam działa stabilnie przeciwlękowo przez cały dzień.
Lorazepam też można rozważyć, ale nawet w rozsądnych dawkach potrafi wyciąć Ci z pamięci pół dnia.
Diazepam... Trochę bardziej rozlewający, średnio się nadaje do brania "na dzień".

Odstawienie benzo oczywiście na diazepamie i redukcji dawek.

RE: Lęki jak sobie z tym radzicie? - HariboWPP - 21.06.2026

Benzo to ostatnia droga, która byłaby brana pod uwagę. Wystarczy piekła jej po wenlafaksynie miała pierdolca w głowie. Escitil teraz przyjmuje, ale to za mało.

RE: Lęki jak sobie z tym radzicie? - KiszczaK - 21.06.2026

Benzo i ptrgaba. A jak nie to alko, taka sytuacja.

RE: Lęki jak sobie z tym radzicie? - doxyou - 21.06.2026

( 7 godzin(y) temu)HariboWPP napisał(a): Benzo to ostatnia droga, która byłaby brana pod uwagę. Wystarczy piekła jej po wenlafaksynie miała pierdolca w głowie. Escitil teraz przyjmuje, ale to za mało.

CAŁYM SERCEM JEBIĘ JAKIEKOLWIEK ANTYDEPRESANTY - BEZ UZASADNIENIA

RE: Lęki jak sobie z tym radzicie? - kej9 - 21.06.2026

1,4bdo Podobno kultowa kurwa nic mnie tak nie nakreca

RE: Lęki jak sobie z tym radzicie? - GlasshanD - 21.06.2026

U mjie lęków że z halogenem szukac ale gdy już jakis zaczepiał to parzyłem  melisę  z dwóch saszetek i 1 mięty  + dzoj z haszykiem  ew.z ziołem  i odpowiedni mindset po takim zestawie naprawczym  żaden nie  wynurzał  się juz z nory przez jakis czas albo na zawsze zależy jaki to byl zawodnik jak głęboko zakłócał sygnał Podobno kultowa

RE: Lęki jak sobie z tym radzicie? - HariboWPP - 21.06.2026

A jakieś naturalne metody? Suple, zioła- oprócz marihuany?