Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC
Stop marnowaniu jedzenia ! - Wersja do druku

+- Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC (https://dopal.org)
+-- Dział: Hydepark (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=45)
+--- Dział: Luźne tematy (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=47)
+--- Wątek: Stop marnowaniu jedzenia ! (/showthread.php?tid=2452)

Strony: 1 2 3

RE: Stop marnowaniu jedzenia ! - Beeniepatu - 30.07.2023

Ser Pleśniowy wszystko fajnie. Zwierzeta jednak nie moga wszystkiego jesc co ludzie 😎  To tak dla porzadku, ze nie mozna tak podchodzic do sprawy. Nie zjadles to dasz zwierzakowi - i sumienie czyste 😎

RE: Stop marnowaniu jedzenia ! - majk RC kson - 30.07.2023

Wiecie, że te karmy luxusowe i drogie mają czasami więcej wypełniacza (zboża) niż te najtańsze z marketu?

RE: Stop marnowaniu jedzenia ! - Epsiakos - 30.07.2023

Zwierzęta ogólnie nie powinny jeść ludzkiego jedzenia, większość ras chociażby psów ma problem z trawieniem dużej ilości soli która jest w naszych produktach co powoduje często choroby nerek u nich a z tego co wiem to podobnie jest u kociaków , czyli jak Beeniepatu napisał - nie mogą jeść wszystkiego.
Co do karmy, zależy co uznajemy za "luksusowa" i ogólnie karmę powinno się indywidualnie dobierać już pod psa, bo sucha karma jest uzupełnieniem jego diety i pomaga również na zęby, ogólnie powinno sie jak u ludzi mieć zróżnicowana dietę i np częściej sporządzać psu Barfa (samemu wychodzi raz że taniej, dwa mamy pewność co nasz przyjaciel spożywa).
My możemy praktycznie wszystko zjeść, nie znaczy że będzie to zdrowe ale spójrzcie chociaż na 85% kebabów z "baraniny" czyli tzw kule mocy, to jest najgorsze gówno Smile jakby kebab był z baraniny to byśmy za niego o wiele więcej płacili niż 25-30zl za dużego a to samo się no tyczy burgerów craftowych gdzie często mówią nam że wołowina jest rasy angus a nagle 200g burgera z dodatkami jest za uwaga 33zl Wink

RE: Stop marnowaniu jedzenia ! - Mfexor - 30.07.2023

Epsiakos Ty to wiesz ja to wiem ale wielu ludzi na wsiach jest nadal zacofanych i te psy czy koty dostają odpadki z obiadu bo dawniej się tak robiło i żyły. Tłumaczenia często nic nie dają że wtedy były inne czasy trzeba było sobie radzić

RE: Stop marnowaniu jedzenia ! - Epsiakos - 30.07.2023

Mfexor wiem doskonale, tak samo jak dla wielu rodzin na wsiach pies dalej mieszka w budzie a nie w domu Wink
Ale kończymy offtop bo topic był o tym jak można zaoszczędzić trochę na żarciu dla nas :p jak będziecie chcieli to podzielę się tym co wiem nt opieki nad czworonogami (mój pies je lepiej niż ja xD)

RE: Stop marnowaniu jedzenia ! - Ser Pleśniowy - 31.07.2023

(30.07.2023, 08:19)Beeniepatu napisał(a): Ser Pleśniowy wszystko fajnie. Zwierzeta jednak nie moga wszystkiego jesc co ludzie 😎  To tak dla porzadku, ze nie mozna tak podchodzic do sprawy. Nie zjadles to dasz zwierzakowi - i sumienie czyste 😎

no tak ale taka mysz już zje i nic jej nie będzie czy też nie może ? ;d

RE: Stop marnowaniu jedzenia ! - Epsiakos - 31.07.2023

Myszy/szczury akurat wtedy się zaczną zlatywać i rodzi się problem innej kategorii xd

RE: Stop marnowaniu jedzenia ! - Beeniepatu - 31.07.2023

(31.07.2023, 08:05)Ser Pleśniowy napisał(a): no tak ale taka mysz już zje i nic jej nie będzie czy też nie może ? ;d

Glupie pytanie. Jak wyrzucisz cos, czego w/w stworzenia nie trawia, a zjedza, to chyba logiczne jest, ze im bedzie. Widze, ze podstawowe braki w wiedzy ogolnej oraz logoicznym mysleniu sie wyeksponowaly u Pana/Pani 😎 Zreszta to chyba nie pierwszy raz - jesli moja pamiec mnie nie zawodzi 😎

RE: Stop marnowaniu jedzenia ! - Mfexor - 31.07.2023

(31.07.2023, 08:05)Ser Pleśniowy napisał(a): no tak ale taka mysz już zje i nic jej nie będzie czy też nie może ? ;d

Tutaj piszesz już o zwierzętach bezdomnych pewnie to takie zwierzęta radzą sobie jak potrafią nie mają innego wyboru. Natomiast jeśli my mamy zwierzęta pod opieką i jest to nasza świadoma decyzja to jest to nasz zasrany obowiązek zapewnić im jak najlepsze warunki bytowania począwszy od jedzenia do schronienia

RE: Stop marnowaniu jedzenia ! - Ser Pleśniowy - 31.07.2023

o co wam chodzi jak co nie wiem to pytam co nie ja pier%#%#ole co za typy no mysz a może inne zwierze zje jak nie mogę to zostawiam dla następnego głodnego poprostu rozumiecie