Czy chciałbyś być bardzo bogaty? 09/09/24 - Wersja do druku +- Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC (https://dopal.org) +-- Dział: Redakcja (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=61) +--- Dział: Pytanie dnia (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=63) +--- Wątek: Czy chciałbyś być bardzo bogaty? 09/09/24 (/showthread.php?tid=4431) Strony:
1
2
|
RE: Czy chciałbyś być bardzo bogaty? 09/09/24 - LOBO - 09.09.2024 Jestem juz, ale chce wiecej i wiecej...musze zaspokoic swoja chciwosc...Louis De Funes "Skapiec" to ja... RE: Czy chciałbyś być bardzo bogaty? 09/09/24 - DarkSonia - 09.09.2024 (09.09.2024, 08:37)Epsiakos napisał(a): Nie, bo w miarę jedzenia apetyt rośnie wprost proporcjonalnie. no ale... byłbys bogaty, a w razie czego - jeszcze bogatszy... a potem bogatszy od bogatszego czy coś w tym złego? pomijając połowę świata która się na Ciebie gapi z racji majątku, to nie widzę w tym nic złego RE: Czy chciałbyś być bardzo bogaty? 09/09/24 - kot_kreskowy - 09.09.2024 (09.09.2024, 11:43)Bogdan Boner napisał(a): Oczywiście, każdy chce xD No właśnie nie każdy. Ja na pewno nie chcę być bogaty z kilku powodów. Dla mnie ważnymi wartościami są wiara, dobroć, skromność, lojalność, praca... Pieniądze są w życiu istotne, ale nie są one moim celem, nigdy zresztą nie były. Starcza mi, że tak powiem od pierwszego do pierwszego, żyje, brudny czy obdarty nie chodzę, jestem w jakimś tam stopniu zadowolony z życia więc nadmiar to zbytek. Nie czuję potrzeby posiadania ponad stan. RE: Czy chciałbyś być bardzo bogaty? 09/09/24 - DarkSonia - 09.09.2024 tzn że lubisz pracować? a nie chciał byś np tego czasu poświęcić własnie budowaniu lepszego świata? podrużOM? spełnianiu marzeń swoich czy tam innych skoro taki dobry jesteś? bogactwo przy wierze/skromności i dobroci było by tylko dopełnieniem twojego jestectwa na tej planecie RE: Czy chciałbyś być bardzo bogaty? 09/09/24 - kot_kreskowy - 09.09.2024 Tak, bardzo lubię pracować i nie jestem w stanie usiedzieć w domu na dupsku.zbyt długo. Bezczynność to zmora. Podróże? Nie przepadam, przynajmniej nie jakieś dalekie. Marzenia? Pisałem wczoraj bodajże, że mam bardzo przyziemne marzenia. A bogactwo i wiara nie idą ze sobą w parze moja droga, Jezus żył skromnie wyobraź sobie. I jeszcze jedno, świata nie zmienię bo właśnie większość pragnie luksusów, bogactw... Jeszcze coś dodam; Gdybym mógł się utrzymać z pracy ośmiogodzinnej a nie jak obecnie 10h, to te dwie godziny jestem w stanie poświęcić na pracę w ramach wolontariatu, dla jakiejś fundacji, raczej nie w hospicjum bo serce by mi pękło. RE: Czy chciałbyś być bardzo bogaty? 09/09/24 - olenucki - 09.09.2024 Bardzo bym chciał! Wtedy chciałyby mnie kobiety! RE: Czy chciałbyś być bardzo bogaty? 09/09/24 - DarkSonia - 09.09.2024 To co nauczał Jezus... a to jak żył to dwie różne kwestie - chyba musisz troszke poczytać kot_kreskowy haha wierz mi na słowo ( lub w końcu to znajdziesz )nie przymierał głodem ... ( poza świadomą 40dniową głodówką ) ale to szczegół. Co do Ciebie samego, hm trodno mi Cię zdiagnozować, bo z jednej strony nie wyczuwam, abyś kłamał, a z drugiej.. aż dziwne, że nie dążysz do polepszenia sobie bytu? a może dążysz ale nie wiesz jak, i próbujesz to zamaskować przyziemnymi potrzebami?, aby się nie wkurwiać, że np nie możesz żyć lepiej? wiem wkurwiająca analiza ale na każde tego typu zdania jest wytłumaczenie, bo człowiek z natury właśnie jest pazerny, zawistny, dziki, i zazdrosny.... musiałbyś tych cech nie mieć aby to co napisałeś miało jakikolwiek sens ALBO przeżyć coś - co właśnie usidliło Cię w przekonaniu, że Ty jako Ty od życia nie wymagasz już nic więcej... niż to co masz obecnie. !!! A bogactwo? ( rzecz nieosiągalna bo np już było tyle prób ) nawet nie wpisujesz w kwestie marzeń, a te z kolei są tylko tymi realnymi, które jesteś w stanie ogarnąć w stanie rzeczywistym lub chociaż do końca swojego ( udanego? ) życia. uff ciekawy z Ciebie przypadek... RE: Czy chciałbyś być bardzo bogaty? 09/09/24 - kot_kreskowy - 09.09.2024 DarkSonia Nie staraj się mnie 'diagnozować' bo to mija się z celem. Jestem mieszanką tego co nakreśliłaś; Bo dziki to jestem jak się nafukam, na codzień jednak cicha myszka, natomiast nie ma we mnie cech zawiści, pazerności a już na pewno zazdrości. Nie znajdziesz też podobnych. Ale mam wady, mam ich całkiem sporo. Ja jestem i zawsze byłem bardzo wrażliwym czlowiekiem w dodatku tak jak napisałaś - przeżyłem coś, co ukształtowało moje obecne uczucia, światopogląd, prawdopodobnie na zawsze. Moja przeszłość była dość burzliwą, jednocześnie doświadczyłem też ludzkiej dobroci i miłości. W dodatku pomimo 42lat na karku, często czuję się dzieckiem. Ciężko jest wpisać moje wnętrze w gotowy szablon czy kanon zachowań. No i nie oszukujmy się, 9 lat izolacji od społeczeństwa swoje piętno odcisnęło... A co do Jezusa to spokojnie, trochę już przeczytałem/wysłuchałem raz w więzieniu a dwa podczas studium Pisma Świętego w swieckim ruchu misyjnym Epifania😎 Mam nawet znajomego co wykłada pismo święte a moja ciocia była zakonnicą, także bądź spokojna, Jezus jest przy mnie i mnie kocha🤗 RE: Czy chciałbyś być bardzo bogaty? 09/09/24 - DarkSonia - 09.09.2024 wysoki Sondzie, nie mam więcej pytań kot_kreskowy RE: Czy chciałbyś być bardzo bogaty? 09/09/24 - kurvvisko - 10.09.2024 Z jednej strony tak, ale z drugiej bym się całkowicie odciął od wszystkich i w sumie też by mi odjebalo od nadmiaru hajsu |