Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC
Pamięć krótkotrwała - Wersja do druku

+- Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC (https://dopal.org)
+-- Dział: Na temat używek (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Dział: Zdrowie i detoks (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Wątek: Pamięć krótkotrwała (/showthread.php?tid=5142)

Strony: 1 2 3

RE: Pamięć krótkotrwała - EmStO - 06.01.2025

(06.01.2025, 02:12)777 napisał(a): Kup jakiś mały notesik i zapisuj wszystko Big Grin

Fiszki wieszam na lodowce Smile

RE: Pamięć krótkotrwała - DemonRapu - 06.01.2025

Mi to po alkoholu pamięć siada na trzeźwo wszystko w normie współczuję osoba co zmagają się z tą chorobą

Mi to po alkoholu pamięć siada na trzeźwo wszystko w normie współczuję osoba co zmagają się z tą chorobą

RE: Pamięć krótkotrwała - Lifeisbrutal - 06.01.2025

@"kot_kreskowy" Mi kiedyś pomogła lecetyna z apteki bez recepty. Jadłem też dużo orzechów, które też mają dobry wpływ na pamięć. Może jedne z prostszych rzeczy, ale mi pomogły.

RE: Pamięć krótkotrwała - Bogdan Boner - 10.01.2025

Jak lubisz lecytynę to zainteresuj się DMAE. To też wspomaga produkcję acetylocholiny tylko że lepiej.

RE: Pamięć krótkotrwała - swo002 - 10.01.2025

Czyli mając oba do wyboru zdecydowanie lepiej wypada DMAE? CZy są jeszcze jakieś znaczące różnice

RE: Pamięć krótkotrwała - Konrad Curze - 01.08.2025

@"Leśny_koteł"

Pracując intelktualnie da się odbudowywać i tworzyć nowe połączenia między neuronami. Regularne czytanie, nauka (zwłaszcza języków z zupełnie innych grup niż te które dotychczas poznałeś), gra w szachy, pisanie (ale w duchu alla akademickim) mogą pomóc bardzo powoli wrócić Twojemu umysłowi do normy. Im młodszym jest się tym łatwiej to przychodzi, ale w połączeniu z czystością mogę poręczyć, że widać efekty (nie są jakoś duże, ale jak się je dostrzeże to cieszą jak mało co). Też jakieś leki z miłorzębem miały pomagać na tego typu problemy, ale nie zgłębiałem tematu.

Mi na długi czas po wzięciu DXM/pregabalina rozpierdalają właśnie przez Ciebie zdefiniowaną pamięć krótkotrwałą, ale stimy też sieją spustoszenie (zwłaszcza w połączeniu z brakiem snu).

RE: Pamięć krótkotrwała - Attenborough - 02.10.2025

Ponad dwa miesiące przerwy po ponad roku spożywania i dopiero zaczynam dochodzić do siebie. Szukanie narzędzi, które przed chwilą miałem w ręku, kluczy do auta, dokumentów, to standard, a patrzą na to współpracownicy i dziwnie to odbierają. Staje się to problematyczne, spowalnia pracę, gdzie w moim fachu czas wykonywania zlecenia jest bardzo ważny.
Albo zapominanie o poleceniach szefa, nawet tych drobnych.

RE: Pamięć krótkotrwała - JureKiler - 02.10.2025

Attenborough powiedz mi kolego Jescze co spożywałeś przez ten wspomniany rok

RE: Pamięć krótkotrwała - sagitta - 02.10.2025

Pamięć krótkotrwała u mnie nie praktycznie istnieje, Ale za to długotrwała pracuje na najwyższych obrotach

RE: Pamięć krótkotrwała - Palko - 28.10.2025

(02.10.2025, 06:14)sagitta napisał(a): Pamięć krótkotrwała u mnie nie praktycznie istnieje, Ale za to długotrwała pracuje na najwyższych obrotach

U mnie natomiast długotrwała kiepsko, gdzieś mi się wyzerowały wspomnienia z nastoletnich lat i o ile np pamiętam wszystkich z podstawówki czy z gimnazjum o tyle ze szkoły średniej to nie pamietam z wszystkich z klasy. Jestem sporo po 30stce