Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC
Jak radzisz sobie z uzależnieniem? - Wersja do druku

+- Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC (https://dopal.org)
+-- Dział: Na temat używek (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Dział: Zdrowie i detoks (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Wątek: Jak radzisz sobie z uzależnieniem? (/showthread.php?tid=3289)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7

RE: Jak radzisz sobie z uzależnieniem? - Lifeisbrutal - 11.01.2025

EmStO  To odstawiaj stopniowo, z dnia na  dzień bierz coraz to mniejsze dawki i powinno być ok. Nie odstawiaj od razu  razu bo może to być szok dla organizmu.

RE: Jak radzisz sobie z uzależnieniem? - EmStO - 11.01.2025

Lifeisbrutal
To, ze szok to wiem nie musisz mi mowic to bardzo dobrze znam z praktyki .

Ostatnie opakowanie musze sobie jakos wyliczyc zeby cokolwiek zejac.

RE: Jak radzisz sobie z uzależnieniem? - Turbochuj - 11.01.2025

(11.01.2025, 21:32)Lifeisbrutal napisał(a): Turbochuj To jakie ty szlugi palisz, że kosztują 21 zł? Ja odkąd miałem tą przerwę 3 tygodniową to zaoszczędziłem w chuj kasy i fakt kupiłem dużo więcej potrzebniejszych rzeczy.

Tyle za LM’y niebieskie ostatnio w kolporter zakupiłem. Się zapytałem nawet po ile teraz i zaśmiane było jak mi babeczka powiedziała, no bo co to jest haha. Chociaż jak w NL byłem 8 lat temu to tam 20e bodajże chyba była paka, dlatego wszyscy skręcali w blety z tytexem, bo taniej. Także na tle innych państw UE to chyba nie ma takiej tragedi, choć z drugiej strony my zarabiamy mniej niż w jakiejś Holandii. Ja to pamiętam Jeszcze czasy jak te szlugi kosztowały 5 pln. Się pozmieniało.

RE: Jak radzisz sobie z uzależnieniem? - Lifeisbrutal - 11.01.2025

(11.01.2025, 21:50)EmStO napisał(a): Lifeisbrutal
To, ze szok to wiem nie musisz mi mowic to bardzo dobrze znam z praktyki .

Ostatnie opakowanie musze sobie jakos wyliczyc zeby cokolwiek zejac.

No to wyliczaj i bierz coraz to mniej bo możesz dostać skrętu po odstawieniu benzo, wiem coś o tym.

RE: Jak radzisz sobie z uzależnieniem? - EmStO - 11.01.2025

Calkiem niedawno mnie skrecalo cale 3 tygodnie tylko wtedy jeszcze wyoalilem prawiw 5g 5f ADB

RE: Jak radzisz sobie z uzależnieniem? - Rweqerew333 - 22.03.2025

Ja co prawda nie miałem nigdy skrętów ale intensywne głody (zwłaszcza w oczekiwaniu na pakę) się niestety pojawiały dość często. Generalnie to niezbyt dobrze sobie radzę, jednak jestem cały czas w terapii mniej lub bardziej. Niedługo idę na 9-cio miesięczny odwyk i mam nadzieję zacząć po nim nowe życie bez używek. Czas pokaże.

RE: Jak radzisz sobie z uzależnieniem? - Czeslawo - 22.03.2025

Skręt powszechnie odnosi się do głodu opioidowego, natomiast w przypadku benzodiazepin mówi się o objawach odstawiennych.

To kwestia samej nazwy. Co do odstawiania benzodiazepin, jest to ogromny problem, nieporównywalny z odstawianiem NEP-a czy 3-CMC.

Dlatego często piszę, aby po zjeździe ze stymulantów nie „ratować się” benzodiazepinami, ponieważ to trochę tak, jakby próbować ugasić ognisko czymś teoretycznie mokrym, ale jednocześnie łatwopalnym w dłuższym okresie czasu.

RE: Jak radzisz sobie z uzależnieniem? - M7G9O - 23.03.2025

Czeslawo 

To czy po dłuższym czasie, to kwestia zależna też od organizmu.

Kilka tygodni temu obudziłem się w okropnym stanie: silne odrealnienie, niepokój, nudności, bardzo silne zawroty głowy.
Nie chciało mi się wierzyć, że to mogą być skutki odstawienia benzo - brałem 2-4mg alpry i to nie codziennie (słoik 30 tabletek zużyłem w ciągu ponad 5 tygodni).
Koledzy na czacie również potwierdzili, że to raczej nie skutki odstawienia benzo.
Kiedy nie przeszło mi do wieczora, postanowiłem zażyć 1mg klonazepamu - wszystko jak ręką odjął po godzinie od zażycia.
Kiedy klon zszedł wszystko, oczywiście wróciło, ale poradziłem sobie z tym, przez kilka dni schodząc z dawką.

Także nawet przy krótkotrwałym używaniu małych dawek można sobie zrobić kuku przy nagłym odstawieniu.

A w przypadku brania na zjazd, myślę że nie jest to wskazane bardziej ze względu na możliwość "porycia czosnku" przy długotrwałym wygaszaniu ketonów benzyną.

Nie znajdę teraz tego posta, ale kot_kreskowy napisał kiedyś coś co zapadło mi w pamięć. Mianowicie, że nasz mózg, to nie komputer gdzie możemy sobie przełączać programy i musi wystarczyć nam na całe życie, a schładzanie go lodowatym benzo podczas kiedy jest rozgrzany ketonami na pewno nie jest dla niego w dłuższej perspektywie zdrowe.

RE: Jak radzisz sobie z uzależnieniem? - anon - 23.03.2025

(22.03.2025, 19:15)Czeslawo napisał(a): Skręt powszechnie odnosi się do głodu opioidowego, natomiast w przypadku benzodiazepin mówi się o objawach odstawiennych.

To kwestia samej nazwy. Co do odstawiania benzodiazepin, jest to ogromny problem, nieporównywalny z odstawianiem NEP-a czy 3-CMC.

Dlatego często piszę, aby po zjeździe ze stymulantów nie „ratować się” benzodiazepinami, ponieważ to trochę tak, jakby próbować ugasić ognisko czymś teoretycznie mokrym, ale jednocześnie łatwopalnym w dłuższym okresie czasu.

Ludzki organizm szybko przyzwyczaja się do opio i wręcz w szybkim tempie konfiguruje "ustawienia" pod substancję. Z innymi substancjami jest podobnie, ale potrzeba więcej czasu.

Jakbyś ćpał kofeinę/nikotynę/thc przez pięć lat i nagle ją odstawił, to uwierz że byś miał "skręta". Może nie tego jak po opio, ale bezsenność + 1000 myśli + głód + dystymia, gwarantowane.

RE: Jak radzisz sobie z uzależnieniem? - M7G9O - 23.03.2025

anon 

Tu się rozchodzi o samo nazewnictwo.
To o czym mówisz, to właśnie objawy odstawienne, jak wspomniał Czesław.

No i ciężko jest mi sobie wyobrazić cokolwiek podobnego do skrętu po opio w przypadku odstawienia jakiejkolwiek innej substancji. 
Niestety dane było mi zobaczyć osobę na skręcie po odstawieniu morfiny i to jest czysta agonia, rozpacz i walka o życie. Niczego nie mogę do tego porównać.