Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC
Jak odmówić, gdy jest presja znajomych? - Wersja do druku

+- Dopal.org - Forum Dyskusyjne o Używkach i RC (https://dopal.org)
+-- Dział: Na temat używek (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Dział: Zdrowie i detoks (https://dopal.org/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Wątek: Jak odmówić, gdy jest presja znajomych? (/showthread.php?tid=5337)

Strony: 1 2 3

RE: Jak odmówić, gdy jest presja znajomych? - Epsiakos - 04.03.2025

(04.03.2025, 11:31)kot_kreskowy napisał(a): To nie wystarcza, ja wiem doskonale o czym on mówi, natrętnego skurwiela ciężko się pozbyć.

To zwyczajnie taka osoba byla kasowana z mojego grona znajomych, ja sie nie pierdolilem w tancu nigdy Podobno kultowa

RE: Jak odmówić, gdy jest presja znajomych? - kot_kreskowy - 04.03.2025

(04.03.2025, 12:07)kurvvisko napisał(a): kot_kreskowy dlatego w takich sytuacjach ja bywam dość agresywny, brutalny i wulgarny, a że to poskutkuje opinią, że jestem chamem itd, to już w chuju to mam. Może nawet się ta znajomość zakończyć i tyczy się to nie tylko namawiania do czegoś, na co nie mam ochoty, ale też do pytań, na które nie chcę i nie zamierzam odpowiadać. Często w robocie się szło spotkać z taką wścibskością, w końcu mi odpuścili Smile
Oczywiście, że lepiej załatwiać sprawę asertywnie i kulturalnie, ale często gęsto się nie da.

Mówisz moim językiem.

I miałem dokładnie to samo w pracy.
Dopiero jak bardzo dosadnie powiedziałem dość, skończyło się fisiowanie czy inne pierdolenie.
Nie pozwolę sobie wchodzić na głowę, nie ma opcji.

RE: Jak odmówić, gdy jest presja znajomych? - kurvvisko - 04.03.2025

kot_kreskowy u mnie dalej se lubią coś poklachać, ale ja już to zlewam i zawsze mówię "bo tak", "bo nie". Więc już nawet nie dopytują.

RE: Jak odmówić, gdy jest presja znajomych? - kot_kreskowy - 04.03.2025

kurvvisko 
😎

RE: Jak odmówić, gdy jest presja znajomych? - Bogdan Boner - 08.03.2025

Jak do twoich znajomych nie dociera po prostu "nie dziękuję" to niezbyt dobrze o nich świadczy. Uważaj z kim się zadajesz. Prawdziwi przyjaciele nie wywierają presji w ten sposób.

RE: Jak odmówić, gdy jest presja znajomych? - daniel776 - 21.03.2025

Zmienić znajomych

RE: Jak odmówić, gdy jest presja znajomych? - Czeslawo - 22.03.2025

(02.03.2025, 21:09)anon napisał(a): Tak jak w tytule.
Ma ktoś sposoby ma asertywne "nie, spierdalaj"? Ostatnio piszą do mnie koledzy, którzy lubią wypić litr wódki na łeb i pojechać na mefie z tydzień. Ja ważę 80kg a oni 110 xD. Problem jest taki, iż oni chcą abym pił równo, co jest nie możliwe bo nie mam tolerancji, ani masy na to.
Jak odmówię w stylu: " Nie dzięki, już mi wystarczy", to często wychodzą z tekstami: "no co ty kurwa ziomeczek, słaby taki, we no szoguna na hejnał wypij bo głupoty pierdolisz". 
Z alko to nawet mniejszy problem. Raz mi sugerowano klefa od " matiego z klatki". Musiałem z godzinę odmawiać tego klefa, ale jak się okazało, to warto było. Gość co mi sugerował temat, trafił do szpitala na SOR z ostrym zapaleniem trzustki i rozjebanymi nerkami. (Ogólnie nie bierzcie takich syfów od ledwo co poznanych takich ludzi.). 
I jak sądzicie? Lepiej nie pić z nimi czy ktoś jest tutaj psychologiem i zna jakieś triki na uspokojenie alkoholików i ćpunów? Przez brak asertywy, już nie raz padłem z kacem na jutro. Obawiam się, że raz się opije i z braku rozumu wezmę towar co mnie rozjebie jak Krzyżaków pod Grunwaldem.

No niestety u mnie było kiedyś tak, że albo dużo, albo wcale, zostałem przy wcale, bo nie da się tego nawet mimo planów racjonalnie dawkować…

Zrób tak samo, wyjdziesz lepiej na tym. Wink