Forum TOR
Już teraz zapraszamy na nasze forum w sieci TOR.dopal67vkvim2qxc52cgp3zlmgzz5zac6ikpz536ehu7b2jed33ppryd.onion
Kopiuj adres
Lizaki z haszyszem
04.01.2023, 15:55
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.01.2023, 15:57 przez aleksander37.)
Lizaki z haszyszem!!!
Składniki:
¾ szklanki cukru granulowanego
½ szklanki syropu kukurydzianego
50 g masła
1 opakowanie żelatyny
2 g haszyszu
Przygotowanie:
1.Całe opakowanie żelatyny przesypać do miski.
2.Dodać haszysz i wszystko dokładnie wymieszać.
3.Na patelni podgrzać cukier, syrop kukurydziany i masło. Ciągle mieszać, by nie dopuścić do przypalenia.
4.Kiedy całość zaczyna lekko wrzeć podnieść temperaturę palnika do 140°C.
5.Jak masa osiągnie tę temperaturę należy wyłączyć grzanie.
6.Przelać masę do miski z żelatyną i haszyszem.
7.Mieszać całość przy pomocy trzepaczki tak długo, aż stworzy się jednolita konsystencja. Trzeba działać sprawnie, ponieważ masa cukrowa szybko twardnieje.
8.Elastyczna masa pozwala na formowanie lizaków. Można to zrobić na kilka sposobów:
– przelać do silikonowych foremek do kostek lodu i kiedy są wypełnione zanurzyć w nim patyczek,
– używając łyżki do lodów formować równe kule i wbić w nie patyczki,
– podzielić masę na równe części i tworzyć z nich wałeczki, które następnie należy zakręcić (na kształt „ślimaka”).
Inne warianty:
Aby uzyskać różnokolorowe lizaki można wykorzystać barwniki spożywcze – „ślimakowe” lizaki prezentują się wtedy bardzo efektownie. Można bawić się nie tylko kolorami, ale również zapachem – wystarczy odpowiedni dobór aromatów do ciast. Jednak lepiej stawiać na te bardziej odświeżające, niż słodkie.
Można zmniejszyć dawkę haszyszu, lepiej jej jednak nie zwiększać – ciepło i tłuszcz już i tak podbiją jego działanie.
SMACZNEGO!!!
Składniki:
¾ szklanki cukru granulowanego
½ szklanki syropu kukurydzianego
50 g masła
1 opakowanie żelatyny
2 g haszyszu
Przygotowanie:
1.Całe opakowanie żelatyny przesypać do miski.
2.Dodać haszysz i wszystko dokładnie wymieszać.
3.Na patelni podgrzać cukier, syrop kukurydziany i masło. Ciągle mieszać, by nie dopuścić do przypalenia.
4.Kiedy całość zaczyna lekko wrzeć podnieść temperaturę palnika do 140°C.
5.Jak masa osiągnie tę temperaturę należy wyłączyć grzanie.
6.Przelać masę do miski z żelatyną i haszyszem.
7.Mieszać całość przy pomocy trzepaczki tak długo, aż stworzy się jednolita konsystencja. Trzeba działać sprawnie, ponieważ masa cukrowa szybko twardnieje.
8.Elastyczna masa pozwala na formowanie lizaków. Można to zrobić na kilka sposobów:
– przelać do silikonowych foremek do kostek lodu i kiedy są wypełnione zanurzyć w nim patyczek,
– używając łyżki do lodów formować równe kule i wbić w nie patyczki,
– podzielić masę na równe części i tworzyć z nich wałeczki, które następnie należy zakręcić (na kształt „ślimaka”).
Inne warianty:
Aby uzyskać różnokolorowe lizaki można wykorzystać barwniki spożywcze – „ślimakowe” lizaki prezentują się wtedy bardzo efektownie. Można bawić się nie tylko kolorami, ale również zapachem – wystarczy odpowiedni dobór aromatów do ciast. Jednak lepiej stawiać na te bardziej odświeżające, niż słodkie.
Można zmniejszyć dawkę haszyszu, lepiej jej jednak nie zwiększać – ciepło i tłuszcz już i tak podbiją jego działanie.
SMACZNEGO!!!