Forum TOR
Już teraz zapraszamy na nasze forum w sieci TOR.dopal67vkvim2qxc52cgp3zlmgzz5zac6ikpz536ehu7b2jed33ppryd.onion
Kopiuj adres
Niebieski Lotos - ( zapomniana ) Euforia z natury...
Czym jest niebieski lotos?
No i teraz najciekawsze czyli: DAWKOWANIE
1.1.Herbata z Niebieskiego Lotosu
Ciekawa jestem, kto już odkrył idealne dla siebie właściwości niebieskiego lotosu?
Szczerze nigdy go nie stosowałam, ani w formie herbatki ani w żadnej innej.
Ciekawi mnie ta roślinka jak cholera, być może w niedługim czasie zamówię sobie coś "legalnego" i walnę reckę opisująca moje doświadczenia z tym specyfikiem. Mam nadzieję że artykuł sie spodobał, i że to dla niektórych będzie to ciekawostka warta spróbowania, chociażby jako alternatywa dla THC .
ps. sorki jak się coś rozjechało, ale nie mam już siły tego 10x poprawiać, silnik forum jest nie do ogarnięcia czasami haha
źródła:
https://pl.wikipedia.org/
https://www.canatura.com/
https://www.novusfumus.nl/
Niebieski lotos (łac. Nymphaea Caerulea) to rzadka roślina wodna o uderzających niebieskich płatkach, która rośnie w błotnistych płytkich wodach rzeki Nil w Egipcie. Może być znany pod wieloma nazwami - niebieska lilia wodna, kwiat intuicji, egipski lotos lub święta niebieska lilia nilowa.
W starożytnym Egipcie niebieski lotos był czczony jako święta i lecznicza roślina o głębokim znaczeniu duchowym i symbolicznym. Dzięki swoim psychoaktywnym efektom odgrywał kluczową rolę w ceremoniach religijnych i rytuałach szamańskich.
Duchowe efekty niebieskiego lotosu, czyli co wiedzieli starożytni Egipcjanie?
Zatrzymamy się na chwilę w starożytnym Egipcie. Egipcjanie wierzyli, że zapach i spożycie niebieskiego lotosu może wywołać stany ekstazy, zapewnić połączenie ze światem boskim i otworzyć bramę do zaświatów. Dlatego też był on często używany w ceremoniach pogrzebowych, aby pomóc zmarłemu w podróży do zaświatów i duchowego odrodzenia.
Oprócz znaczenia duchowego, niebieski lotos był również popularny ze względu na swoje właściwości lecznicze. Starożytni lekarze używali go jako środka odtruwającego organizm lub uspokajającego umysł i ciało. Jego ekstrakty wchodziły w skład wielu eliksirów i były powszechnie stosowane w leczeniu bezsenności, bólu lub zatruć.
![[Obrazek: c6703bd76adbd9-modry-lotus-calming-canatura.webp]](https://canatura.s61.cdn-upgates.com/c/c6703bd76adbd9-modry-lotus-calming-canatura.webp)
Święty kwiat symbolizował również płodność i witalność seksualną, o czym świadczy wiele zachowanych fresków ze scenami miłosnymi. Podczas ceremonii elitarnego społeczeństwa wino wzbogacone ekstraktem z tego kwiatu było podawane w celu pobudzenia doznań erotycznych i zwiększenia podniecenia. Dodawano go również do perfum i olejków, aby pobudzić zmysły.
Znaczenie legendarnej rośliny w kulturze egipskiej potwierdza jej odkrycie w grobowcu słynnego faraona Tutanchamona, a nawet wzmianka o niej w Egipskiej Księdze Umarłych, jednym z najważniejszych historycznych artefaktów tej cywilizacji.
Z traktowania niebieskiego lotosu przez Egipcjan można wiele wywnioskować dla współczesności. Przyjrzyjmy się temu.
Blue Lotus: Efekty i korzyści
Niebieski lotos to wszechstronna roślina o szeregu korzyści i szerokim spektrum efektów, które często są porównywane do CBD lub kratomu. Obecnie niebieski lotos jest szczególnie znany ze swoich relaksujących, medytacyjnych i afrodyzjakalnych efektów:
- Naturalny środek relaksujący: Ma działanie euforyczne, rozluźnia całe ciało, wywołuje uczucie dobrego samopoczucia i może potencjalnie przyczynić się do złagodzenia stresu. Roślina ma również właściwości uspokajające i może służyć jako środek poprawiający jakość snu - może sprzyjać szybszemu zasypianiu i zwiększać długość głębokiego snu.
- Pomoc w medytacji: w doświadczeniu użytkowników może pomóc w głębszym zanurzeniu się w medytacji i wywołać świadome śnienie, tj. świadome śnienie, w którym jednostka ma kontrolę i może wpływać na swoje sny. Uważa się również, że roślina ta pomaga otworzyć trzecie oko, symbol intuicji i duchowego wglądu.
- Afrodyzjak: Twierdzi się, że promuje wzrost libido i poprawia doświadczenie intymności seksualnej. Delikatne działanie uspokajające rośliny może również zmniejszyć zahamowania i rozwinąć fizyczną i emocjonalną więź między partnerami.
Niekorzystne skutki uboczne, jakie może wywoływać niebieski lotos, obejmują m.in:
- Zamieszanie
- Zawroty głowy
- Suchość w ustach
- Nudności i wymioty
- Niewyraźna mowa
- Ból w klatce piersiowej
- Senność
Jak działa niebieski lotos?
Dwie kluczowe substancje odpowiedzialne za psychoaktywne i potencjalnie lecznicze właściwości niebieskiego lotosu to apomorfina i nucyferyna:
- Apomorfina: związek psychoaktywny, który działa jako agonista dopaminy, co oznacza, że może wywoływać uczucie szczęścia i euforii. Może również pomóc w kontroli mięśni u osób cierpiących na choroby takie jak choroba Parkinsona.
- Nuciferine: związek uważany za działający przeciwpsychotycznie, który wywołuje uczucie spokoju poprzez jeszcze nie w pełni poznane mechanizmy. Jest on również powiązany z poprawą objawów zaburzeń erekcji i utratą wagi.
Ponadto niebieski kwiat lotosu zawiera przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy, kwercetyna, kemferol i mirycetyna.
Przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki, które są szkodliwymi cząsteczkami mogącymi uszkadzać komórki i powodować choroby. Według badań zmniejsza to ryzyko stresu oksydacyjnego, który może prowadzić do chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, cukrzyca i niektóre nowotwory. Żadne badania nie potwierdziły jeszcze bezpośredniego związku między niebieskim lotosem a tymi chorobami.
Jednak ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające, niebieski lotos zyskuje coraz większą popularność w przemyśle kosmetycznym. Chociaż nie ma bezpośrednich dowodów naukowych na wpływ tej rośliny na zdrowie skóry, może ona potencjalnie poprawić elastyczność skóry, zrównoważyć produkcję sebum, co może pomóc w zapobieganiu trądzikowi lub pomóc złagodzić inne problemy skórne i stany zapalne.
![[Obrazek: 56703bdc4c1a91-modry-lotus-canatura-2.webp]](https://canatura.s61.cdn-upgates.com/5/56703bdc4c1a91-modry-lotus-canatura-2.webp)
Herbaty, kwiaty i prerolle
W krajach Unii Europejskiej niebieski lotos nie jest oficjalnie zatwierdzony jako żywność lub suplement diety zgodnie z obowiązującymi przepisami. Z tego powodu nie jest przeznaczony do spożycia, palenia ani waporyzacji, ani samodzielnie, ani w mieszaninie z innymi substancjami. Sprzedawany jest wyłącznie do celów kolekcjonerskich.
Kolekcjonerzy szczególnie doceniają egzotyczny wygląd i historyczne znaczenie niebieskiego lotosu. Charakterystyczne dla tej rośliny kwiaty w kolorze od ciemnoniebieskiego do fioletowego wnoszą do kolekcji wyjątkową wartość estetyczną. Dla wielu ma ona również znaczenie jako symbol odrodzenia, duchowości i oświecenia starożytnej cywilizacji egipskiej.
Niebieski lotos jest dostępny na rynku dla kolekcjonerów w różnych formach, w tym suszonych kwiatów, mieszanek herbat lub poręcznych prerolli, w których suszone kwiaty niebieskiego lotosu są ręcznie lub maszynowo zawijane w papier, podobnie jak papierosy lub cygara.
Olejki eteryczne lub ekstrakty z niebieskiego lotosu są również doskonałym wyborem, ponieważ mogą dodać kolejny zmysłowy wymiar do kolekcji dzięki ich pięknemu zapachowi.
Wnioski
Niebieski lotos (Nymphaea caerulea) to rzadka roślina o bogatej historii, czczona w starożytnym Egipcie za swoje relaksujące, medytacyjne i afrodyzjakalne działanie. Zawiera apomorfinę, która wywołuje euforię i uczucie szczęścia, oraz nuciferynę, która ma działanie uspokajające i może promować witalność seksualną. Jest również uważany za naturalny środek relaksujący, który może łagodzić stres i pomagać w lepszym śnie. Według użytkowników, niebieski lotos promuje również głębszą medytację i świadome śnienie. W krajach europejskich sprzedawany jest wyłącznie w celach kolekcjonerskich, w postaci herbat, suszonych kwiatów, ekstraktów, olejków lub prerolli.No i teraz najciekawsze czyli: DAWKOWANIE
1.1.Herbata z Niebieskiego Lotosu
Jak przygotować?
- Weź 5-10 gramów suszonych kwiatów.
- Zagotuj 250-500 ml wody i pozostaw, aż ostygnie do około 80-90°C.
- Zalej kwiaty i odczekaj 10-15 minut.
- Odcedź herbatę i pij powoli.
Efekty:
- Uspokojenie, odprężenie, łagodna euforia
Dawkowanie:
- Łagodne efekty: 5 g suszonych kwiatów
- Mocniejsze efekty: 10 g suszonych kwiatów
Wskazówka: Dodaj miód lub cytrynę dla poprawy smaku.
2. Niebieski Lotos w winie (Metoda Egipska)
Jak przygotować?
- Użyj 5 g suszonych kwiatów na 250 ml wina.
- Pozostaw na minimum 2 godziny (dla mocniejszego efektu zostaw na noc).
- Odcedź przed spożyciem.
Efekty:
- Łagodna euforia, uczucie odprężenia i ciepła.
Dawkowanie:
- Łagodny efekt: 5 g na kieliszek wina
- Mocniejszy efekt: 10 g na kieliszek wina
Uwaga: Nadmierne spożycie może powodować senność.
3. Ekstrakty i nalewki z Niebieskiego Lotosu
Sposób użycia:
- Nalewka: 3-10 kropli do napoju.
- Ekstrakt w proszku: 100-200 mg pod język lub z napojem.
Efekty:
- Szybkie, wyraźne działanie relaksujące i łagodnie euforyczne.
Dawkowanie:
- Łagodny efekt: 3-5 kropli lub 100 mg ekstraktu
- Mocniejszy efekt: 8-10 kropli lub 200 mg ekstraktu
4. Palenie Niebieskiego Lotosu
Jak palić Niebieski Lotos?
- Użyj suszonych kwiatów Niebieskiego Lotosu.
- Lekko rozdrobnij kwiaty, aby równomiernie się paliły.
- Pal czyste lub zmieszaj z ziołami, np. Damianą lub Dziką Dagga.
- Zapal i powoli wdychaj dym.
Efekty:
- Szybkie odprężenie i łagodna euforia
- Efekt relaksujący, idealny do medytacji
Dawkowanie:
- 0,5 - 0,8 g suszonych kwiatów
Wskazówka: Mieszaj z innymi ziołami, by złagodzić smak.
5. Waporyzacja Niebieskiego Lotosu (Vaporizer)
Jak waporyzować Niebieski Lotos?
- Używaj waporyzatora przeznaczonego do ziół.
- Ustaw temperaturę na 110°C.
- Rozdrobnij kwiaty i umieść w waporyzatorze.
- Wdychaj powoli, głęboko.
Efekty:
- Szybka absorpcja, łagodne działanie euforyczne, głębokie odprężenie
- Idealna metoda do medytacji
Dawkowanie:
- Łagodny efekt: 200-400 mg suszu
- Mocniejszy efekt: 800 mg - 1 g suszu
Ciekawa jestem, kto już odkrył idealne dla siebie właściwości niebieskiego lotosu?
Szczerze nigdy go nie stosowałam, ani w formie herbatki ani w żadnej innej.
Ciekawi mnie ta roślinka jak cholera, być może w niedługim czasie zamówię sobie coś "legalnego" i walnę reckę opisująca moje doświadczenia z tym specyfikiem. Mam nadzieję że artykuł sie spodobał, i że to dla niektórych będzie to ciekawostka warta spróbowania, chociażby jako alternatywa dla THC .

ps. sorki jak się coś rozjechało, ale nie mam już siły tego 10x poprawiać, silnik forum jest nie do ogarnięcia czasami haha

źródła:
https://pl.wikipedia.org/
https://www.canatura.com/
https://www.novusfumus.nl/
12.06.2025, 15:53
gunwo, kopiuj wklej, czat dzipiti, bardziej sie postarac mozna
Siadamy do dużej gry. Ty jesteś fascynat, więc ten dom przegrywasz. Ty jesteś przegrany – ja jestem wygrany. Ty nie masz domu – a ja? – Ja także go nie mam. Bo wygrałem tylko złotówki. I każda gra ma taką właśnie przemienność: różne wartości potrafi zamienić na złotówki. Ale odwrotnie… nie da się, niestety.
No przecież sama tego nie wymyśliłam artur.,.. pozbierałam to do kupy , a jak Cie coś boli... to może zarzyj coś na odprężenie :*
( a potem zdziwko jak na forum ludzie nic nie dodają ciekawego )
podziękuj ładnie za coś o czym nie wiedziałeś, i uspokój się już.
( a potem zdziwko jak na forum ludzie nic nie dodają ciekawego )
podziękuj ładnie za coś o czym nie wiedziałeś, i uspokój się już.
12.06.2025, 15:57
zazylem juz na odprezenie niebieskiego lotosa, nie dziala, powtorze znow, gunwo i nie dziala
Siadamy do dużej gry. Ty jesteś fascynat, więc ten dom przegrywasz. Ty jesteś przegrany – ja jestem wygrany. Ty nie masz domu – a ja? – Ja także go nie mam. Bo wygrałem tylko złotówki. I każda gra ma taką właśnie przemienność: różne wartości potrafi zamienić na złotówki. Ale odwrotnie… nie da się, niestety.
12.06.2025, 16:02
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.06.2025, 16:03 przez Dead Nightmares.)
no nie okej, jak ma byc okej? niebieski lotos nie dziala, wtopilem kase misiu kolorowy, oddasz mi? jestem bardzo sfrustrowany
Piłem napar z tego, poczułem całe prawie że nic, sam nie bylem pewien czy cos sie dzieje czy sam sobie już cos upierdoliłem. To jest roślina dla ezoterycznych grazyn co czytają horoskop chyba, a nie dla prawdziwych narkomanów.
12.06.2025, 22:08
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.06.2025, 22:08 przez Metykatykot.)
Soniu mi by się nie chciało nawet kopiuj wklej do kupy to tak zebrać, nie mówiąc o tych kolorach, kropeczkach i innych rzeczach, które sprawiły, że cały wątek wygląda schludnie, ładnie i się po prostu dobrze czyta 🩷hejters gonna hejt🩷
Pomściłem Cię minusem. Jak dla mnie wątek zasługuje na nagrodę za włożoną pracę🥰
Pomściłem Cię minusem. Jak dla mnie wątek zasługuje na nagrodę za włożoną pracę🥰

właśnie nie wygląda...
bo jak to dodalam to silnik forum mi to rozpierdolil ... poprawiałam to chyba 6x i kurwa nic by to miało ręce i nogi.
Już tam nie mieszam bo jeszcze będzie gorzej