Forum TOR
Już teraz zapraszamy na nasze forum w sieci TOR.dopal67vkvim2qxc52cgp3zlmgzz5zac6ikpz536ehu7b2jed33ppryd.onion
Kopiuj adres
Oksykodon
20.07.2022, 23:14
Oksykodon – organiczny związek chemiczny, pochodna kodeiny, silny opioidowy lek przeciwbólowy zsyntetyzowany po raz pierwszy w 1916 roku w Niemczech z tebainy. W medycynie stosuje się go głównie w postaci chlorowodorku.
Strukturalnie podobny jest do kodeiny, od której różni się obecnością grupy hydroksylowej w pozycji 14, zastąpieniem grupy hydroksylowej w pozycji 6 przez grupę karbonylową (ketonową) oraz zredukowaniem wiązania podwójnego między węglami 7,8 do pojedynczego. Rdzeń nazwy substancji pochodzi od kodeiny, przedrostek „oksy-” oznacza formę utlenioną, a końcówka „-on” zaznacza obecność grupy ketonowej w cząsteczce.
Oksykodon po raz pierwszy zsyntetyzowano w Niemczech w 1916 r., a do użytku w Stanach Zjednoczonych udostępniono w 1939 r. Przez wiele lat był stosowany za granicą jako dodatkowy składnik krótko działających leków przeciwbólowych, w tym paracetamolu i NLPZ. Preparat zawierający tylko oksykodon o kontrolowanym uwalnianiu, OxyContin, został zatwierdzony przez Food and Drug Administration (FDA) w Stanach Zjednoczonych w 1996 roku.
Od czasu wprowadzenia na rynek użycie oksykodonu dramatycznie wzrosło, a wiele krajów ma obecnie do czynienia z problemami nadużywania i uzależnienia. Na przykład w Ontario w Kanadzie liczba recept na oksykodon wzrosła o 850% w latach 1991-2007. Po dodaniu oksykodonu o kontrolowanym uwalnianiu do spisu leków stanu Ontario nastąpił pięciokrotny wzrost śmiertelności związanej z oksykodonem, a także wzrost ogólnej śmiertelności związanej z opioidami o 41%. Podobny wzrost wskaźników przepisywania oksykodonu zaobserwowano również w USA. Krajowe szacunki dotyczące wizyt na oddziałach ratunkowych związanych z lekami dla leków zawierających oksykodon wzrosły z 27,6 na 100 000 osób w 2004 r. do 88,5 wizyt na 100 000 w 2009 r.2 W Australii podaż oksykodonu wzrosła 22-krotnie w latach 1997–2012, a oksykodon stał się siódmy najczęściej przepisywany lek w ogólnej praktyce. Do 2007 r. ogólnokrajowa próba osób przyjmujących narkotyki drogą iniekcji wykazała, że 51% zgłosiło stosowanie oksykodonu.
Mocny marketing oksykodonu, wraz z jego szybkim wzrostem popularności, oznacza, że wiele aspektów jego farmakologii i ogólnego stosowania może zostać źle zrozumianych. Istnieje niewiele bezpośrednich badań porównujących oksykodon z morfiną lub innymi opioidami, jednak pojawiło się kilka twierdzeń o jego rzekomej wyższości, z których wiele nie jest całkowicie dokładnych. Nie ma dyskusji, że oksykodon jest skutecznym lekiem przeciwbólowym, jednak nie ma przekonujących powodów klinicznych, aby wybrać go zamiast morfiny, a związane z nim ryzyko i problemy z jego stosowaniem wyraźnie stawiają oksykodon jako opcję drugiego rzutu.
Biodostępność w zależności od drogi podania
Doustnie (p.o.) - 60-87%
Donosowo - 46%
Doodbytniczo (p.r.) - 60-87%
Dożylnie ( i.v. ) - 100%
Dawkowanie dla osób BEZ TOLERANCJI NA OPIOIDY w zależności od drogi podania
Doustnie (p.o.) - od 20 mg (lekka faza) do 40 mg (gruby nodding)
Donosowo - 20 mg, jeśli jest za słabo dodajemy po 10 mg
Doodbytniczo (p.r.) - od 20 do 40 mg
Dożylnie ( i.v. ) - ok. 10 mg
Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Oksykodon
https://bpac.org.nz/bpj/2014/july/oxycodone.aspx
https://hyperreal.info/talk/oksykodon-ox...41569.html
Strukturalnie podobny jest do kodeiny, od której różni się obecnością grupy hydroksylowej w pozycji 14, zastąpieniem grupy hydroksylowej w pozycji 6 przez grupę karbonylową (ketonową) oraz zredukowaniem wiązania podwójnego między węglami 7,8 do pojedynczego. Rdzeń nazwy substancji pochodzi od kodeiny, przedrostek „oksy-” oznacza formę utlenioną, a końcówka „-on” zaznacza obecność grupy ketonowej w cząsteczce.
Oksykodon po raz pierwszy zsyntetyzowano w Niemczech w 1916 r., a do użytku w Stanach Zjednoczonych udostępniono w 1939 r. Przez wiele lat był stosowany za granicą jako dodatkowy składnik krótko działających leków przeciwbólowych, w tym paracetamolu i NLPZ. Preparat zawierający tylko oksykodon o kontrolowanym uwalnianiu, OxyContin, został zatwierdzony przez Food and Drug Administration (FDA) w Stanach Zjednoczonych w 1996 roku.
Od czasu wprowadzenia na rynek użycie oksykodonu dramatycznie wzrosło, a wiele krajów ma obecnie do czynienia z problemami nadużywania i uzależnienia. Na przykład w Ontario w Kanadzie liczba recept na oksykodon wzrosła o 850% w latach 1991-2007. Po dodaniu oksykodonu o kontrolowanym uwalnianiu do spisu leków stanu Ontario nastąpił pięciokrotny wzrost śmiertelności związanej z oksykodonem, a także wzrost ogólnej śmiertelności związanej z opioidami o 41%. Podobny wzrost wskaźników przepisywania oksykodonu zaobserwowano również w USA. Krajowe szacunki dotyczące wizyt na oddziałach ratunkowych związanych z lekami dla leków zawierających oksykodon wzrosły z 27,6 na 100 000 osób w 2004 r. do 88,5 wizyt na 100 000 w 2009 r.2 W Australii podaż oksykodonu wzrosła 22-krotnie w latach 1997–2012, a oksykodon stał się siódmy najczęściej przepisywany lek w ogólnej praktyce. Do 2007 r. ogólnokrajowa próba osób przyjmujących narkotyki drogą iniekcji wykazała, że 51% zgłosiło stosowanie oksykodonu.
Mocny marketing oksykodonu, wraz z jego szybkim wzrostem popularności, oznacza, że wiele aspektów jego farmakologii i ogólnego stosowania może zostać źle zrozumianych. Istnieje niewiele bezpośrednich badań porównujących oksykodon z morfiną lub innymi opioidami, jednak pojawiło się kilka twierdzeń o jego rzekomej wyższości, z których wiele nie jest całkowicie dokładnych. Nie ma dyskusji, że oksykodon jest skutecznym lekiem przeciwbólowym, jednak nie ma przekonujących powodów klinicznych, aby wybrać go zamiast morfiny, a związane z nim ryzyko i problemy z jego stosowaniem wyraźnie stawiają oksykodon jako opcję drugiego rzutu.
Biodostępność w zależności od drogi podania
Doustnie (p.o.) - 60-87%
Donosowo - 46%
Doodbytniczo (p.r.) - 60-87%
Dożylnie ( i.v. ) - 100%
Dawkowanie dla osób BEZ TOLERANCJI NA OPIOIDY w zależności od drogi podania
Doustnie (p.o.) - od 20 mg (lekka faza) do 40 mg (gruby nodding)
Donosowo - 20 mg, jeśli jest za słabo dodajemy po 10 mg
Doodbytniczo (p.r.) - od 20 do 40 mg
Dożylnie ( i.v. ) - ok. 10 mg
Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Oksykodon
https://bpac.org.nz/bpj/2014/july/oxycodone.aspx
https://hyperreal.info/talk/oksykodon-ox...41569.html
21.07.2022, 05:08
co oni ich pojebalo 10mg iv bez tolerancji chyba ich pojebalo nawet kabli bym nie brudził dla takiej ilości ja na pierwszy raz z oxami zajebalem 80mg iv i bomba była niezła nawet się nie spodziewałem takiej OCZYWISCIE RADZE NIE POWTARZAC MOICH WYCZYNOW to było wszystko dla nauki
21.07.2022, 08:02
SztywnyMisza ja na 1. raz wrzucilem p.o 40mg i bylo grubo, wiec 10mg iv jak najbardziej sluszne
spoko opracowanie budyn zostawiam lapke w gore
spoko opracowanie budyn zostawiam lapke w gore
get
over
it
JEBAĆ DUCHA, KLEFIARZY I KLEFIARY
over
it
JEBAĆ DUCHA, KLEFIARZY I KLEFIARY
28.07.2022, 14:51
80mg iv bez tolerki bym się serio bał. To ekwiwalent około 200mg morfiny. 20-40mg iv się zdarzało, ale ogólnie polecam mix z morfiną (tylko dla wyjadaczy). Moje proporcje to 20mg oxy + 50mg majki.
28.07.2022, 17:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.07.2022, 17:25 przez SztywnyMisza.)
(28.07.2022, 14:51)fanfik napisał(a): 80mg iv bez tolerki bym się serio bał. To ekwiwalent około 200mg morfiny. 20-40mg iv się zdarzało, ale ogólnie polecam mix z morfiną (tylko dla wyjadaczy). Moje proporcje to 20mg oxy + 50mg majki.
mrodo ja na pierwsze spotkanie z morfinka zajebalem 3x po 100 mg mst contiunus oczywiscie oralnie + 5 fety
01.11.2022, 09:51
wlasnie omdlalem po strzale z 40mg bez tolerancji
zjadlem posilek,jestem wypoczety i nie mam niedoborów ani zadnej choroby, wszystko bylo higieniczne więc skad taka reakcja organizmu? pierwdzy raz się z tym spotkałem na własnej skórze
zjadlem posilek,jestem wypoczety i nie mam niedoborów ani zadnej choroby, wszystko bylo higieniczne więc skad taka reakcja organizmu? pierwdzy raz się z tym spotkałem na własnej skórze
14.11.2022, 16:01
ja oxy to 20 mg kruszę na pył i sniffem z rana na dobry poczatek dnia potem 2 mg benzoi jest idealnie.
przerwa od stimow trwa ale chybs la sie skusze na rc bobdawno nie bylo
przerwa od stimow trwa ale chybs la sie skusze na rc bobdawno nie bylo