Forum TOR
Już teraz zapraszamy na nasze forum w sieci TOR.dopal67vkvim2qxc52cgp3zlmgzz5zac6ikpz536ehu7b2jed33ppryd.onion
Kopiuj adres
Sałata jadowita - czy działa?
16.08.2023, 16:32
Natknęłam się na info że ekstrakt z sałaty jadowitej (Lactuca virosa) p o d o b n o ma ciekawe właściwości. Czy ktoś stosował tą roślinkę i mógłby potwierdzić? Może ktoś poratuje sprawdzonym przepisem? roślina rośnie wszędzie w ogromnych ilościach i to byłoby zbyt piękne jakby faktycznie działała ;___:
16.08.2023, 16:36
Pierwsze słyszę o istnieniu czegoś takiego jak
" sałata jadowita"
Chyba pora wybrać się na spacer w celu poszukiwania tego
Jak z toksycznością tego?
" sałata jadowita"
Chyba pora wybrać się na spacer w celu poszukiwania tego
Jak z toksycznością tego?
16.08.2023, 16:50
No właśnie nie jest jakoś wybitnie toksyczne. Bliski krewny normalnej sałaty. Roślina jest po prostu gorzka i smakuje paskudnie. Jeden z bardziej uporczywych chwastów, rośnie wszędzie i nawet w mieście łatwo na nią trafić. Krawężnik? Pęknięcie w betonie? Pas zieleni? dla sałaty to wymarzone warunki do życia więc może warto ewentualnie uważać na ołów i inne zanieczyszczenia xDDDD
16.08.2023, 16:54
To ma jakieś działanie rekreacyjne czy co to ma na celu zażycie tego?
Jak już sprawdzać czy działa to fajnie wiedzieć czego oczekiwać XD
Jak już sprawdzać czy działa to fajnie wiedzieć czego oczekiwać XD
16.08.2023, 17:01
Roślina wydziela gęste mleczko zawierające p o d o b n o laktucynę i alkaloidy. Ciężko znaleźć informacje na ten temat ale z tego co wyczytałam to działanie ma być zbliżone do opium. Na ile zbliżone? uj wie ;___:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Lactucarium
https://pl.wikipedia.org/wiki/Lactucarium
16.08.2023, 17:15
@"Twilight Sparkle" Hehe w życiu nie słyszałem o takowej, znalazłem to:
A co robisz dzisiaj do obiadku, ? Smacznego
- Środek psychoaktywny: mleczko bywa używane pozamedycznie ze względu na działanie na układ nerwowy. Środek bywa porównywany do opium, ale jest dużo łagodniejszy. Działa uspokajająco, wywołuje uczucie zrelaksowania i euforię. Mimo działania podobnego do opium, ziele nie zawiera alkaloidów podobnych strukturalnie do opiatów, nie wywołuje też typowych dla nich nudności. W połowie lat 70. ekstrakty sałaty do palenia były sprzedawane w Stanach Zjednoczonych pod nazwami handlowymi jak "L'Opium" i "Lettucene". Podczas szczytu popularności tej używki nie stwierdzono przypadków toksyczności lub wywołania uzależnienia. Sałata była przedstawiana na malowidłach egipskich już 4500 lat p.n.e.
A co robisz dzisiaj do obiadku, ? Smacznego
Nie było żadnych ciastek, więc kupiłem zaprawę murarską !
16.08.2023, 17:19
No właśnie znalazłam podobne informacje Czesiu i to wygląda naprawdę zbyt pięknie. Ten "chwast" rośnie na każdym trawniku. Nikt nie daje o to jebania. Jakby tak maki rosły na widoku to ja pierdolę xDDDD
16.08.2023, 17:21
Gdyby komuś nie chciało szukać się tego to jest też dostępna do kupienia w necie. Nie kosztuje majątek, ale po co przepłać jak można za darmo na drodze poszukać
16.08.2023, 17:36
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.08.2023, 17:51 przez JaTylkoPatrze.)
Działanie delikatne. Ogułem szkoda czasu