Forum TOR
Już teraz zapraszamy na nasze forum w sieci TOR.dopal67vkvim2qxc52cgp3zlmgzz5zac6ikpz536ehu7b2jed33ppryd.onion
Kopiuj adres
3-MMC - Metafedron, 3-metylometkatynon
05.09.2024, 09:45
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.09.2024, 09:47 przez kiertnik82.)
(04.09.2024, 00:07)Lukas1985 napisał(a): Hehehehehe 10 lat temu też miałeś problemy z węglami ? I teraz Cię zaskoczę:
- jelita to drugi mózg. Upośledzając pracę jelit uppsledzasz syntezę i resynteze neuroprzekaźników i hormonów.
- na problemach z jelitami nie unika się węglowodanów a węglowodanów które zawierają duże ilości foodmap
- jeśli nadal ćpasz czy raz w miesiącu czy raz na 3 miesiące to masz problem. A pisanie, nie mam problemu to okłamywanie samego siebie.
- jeśli problemy z jelitami są i trwają to mam złe wieści - kłopoty się dopiero zaczynają, bo masz zryte przyswajanie większości mikroskładników
Ale co ja tam wiem. Jakoś nie powiazales swoich kłopotów z jelitami z tym, że dragi działają inaczej.
A z tych najsmutniejszych wiadomości to ketony są toksyczne dla jelit. Na 3mmc nawet to udowodniono badaniami.
A z tych dobrych to jak odstawisz używki i ogarniesz jelita np maslanem sodu, przyprawami, mięta, melisą, prebiotykami, naturalnymi probiotykami i błotnikiem to będziesz mógł jeść te z dużą ilością foodmap ale to kwestia dluuuugiego czasu. Mówię z doświadczenia.
Prawie, ze wszystkim co napisałeś się z Tobą zgodzę, poza paroma rzeczami. To, że jelita to drugi mózg to jest mi wiadome od dawna i powiązałem to także z tym, że dana substacja może gorzej działać, ale tutaj wcześniej pisaliśmy o tolerce, której aktualnie nie mam. Może i mam jakiś problem z dragami jak to mówisz, ale na pewno nie jestem uzależniony, bo na codzień nie myśle o braniu czegokolwiek, nie ciągnie mnie do tego, po prostu najdzie mnie ochota raz powiedzmy na pół roku, czy raz na kilka miesięcy to sobie coś zarzucę. Jeżeli uważasz, że to problem to okej, mi to jakoś w żaden sposob nie doskwiera, ani nie obniża jakości życia.
Co do fodmap się nie do końca zgodzę, bo problemy z jelitami mogą być różne i fodmap nie sprawdza się w każdym przypadku. Z tego co pamiętam jest ona dobra m.in na SIBO (przerost bakterii w jelicie cienkim), zespół jelita drażliwego (który właśnie może być np. od bakterii) itp, ale nie znajduje zastosowania np. w candidzie, pasożytach, ponieważ dopuszcza między innymi jedzenie białego ryżu i innych węgli, które wplywają wtedy negatywnie na grzyby lub pasożyty. Niektórzy także mają korzyści ze stosowania diet antyhistaminowych lub jeszcze innych. Zastosowanie diety fodmap nie jest dobre dla każdego przypadku i Twoje rady odnośnie tej kwestii są wg. mnie zbyt ogólne.
Z resztą, którą napisałeś się zgadzam odnośnie toksyczności itp.
Sory za offtop, bo to wątek o 3mmc, więc to ostatni taki post.