Forum TOR
Już teraz zapraszamy na nasze forum w sieci TOR.dopal67vkvim2qxc52cgp3zlmgzz5zac6ikpz536ehu7b2jed33ppryd.onion
Kopiuj adres
Toksycznosc i suplementacja
25.10.2024, 12:30
Moringa cudowne chrzanowe drzewo - Moringa Oleifera to wyjątkowa roślina, która w naturalnych warunkach występuje na terenie Indii oraz słonecznej Afryki. Jej niecodzienne właściwości zdrowotne doceniane są od tysięcy lat i stanowią nieodłączny element medycyny ajurwedyjskiej.
Moringa to prawdziwy lider wśród żywności super-foods. Wzbudza zainteresowanie specjalistów z zakresu zdrowego odżywiania i coraz częściej staje się przedmiotem badań naukowych, które wskazują na pozytywny wpływ moringi w kontekście funkcjonowania organizmów zwierzęcych.
Wszystko to za sprawą skoncentrowanej dawki składników odżywczych, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy zawartych w niniejszej roślinie. Moringa jest źródłem:
-10 cennych minerałów i aż 13 wartościowych witamin, w tym: witamina A, witaminy z grupy B, witamina C, witamina D, witamina K, żelazo, wapń, magnez, cynk, potas, fosfor;
-45 przeciwutleniaczy, które odpowiadają za zmniejszenie szkodliwego wpływu wolnych rodników, a tym samym minimalizację zjawiska stresu oksydacyjnego, przyczyniającego się do rozwoju licznych zaburzeń czynności organizmu;
-Białka oraz niezastąpionych aminokwasów. Dlatego też, moringa zalecana jest w diecie osób, które na co dzień rezygnują ze spożywania mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego;
-Niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, omega-6, a także omega-9.
Moringa Oleifera z pewnością zasługuje na miano super-foods. Zawarte w niej wartościowe składniki odżywcze, witaminy, minerały i przeciwutleniacze, w połączeniu ze zrównoważonym stylem życia, korzystnie oddziałują na funkcjonowanie organizmu człowieka, a zwłaszcza na czynność układu sercowo-naczyniowego. Liczne badania naukowe potwierdzają, iż regularna suplementacja moringi przyczynia się do:
-Obniżenia poziomu cholesterolu we krwi;
-Obniżenia poziomu ciśnienia tętniczego;
-Utrzymania prawidłowej masy ciała;
-Zwiększenia ogólnej wydolności organizmu.
Powyższe efekty udaje się osiągnąć przede wszystkim ze względu na zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także antyoksydantów, które skutecznie eliminują cząsteczki cholesterolu LDL z organizmu człowieka.
Nie bez znaczenia dla zdrowia naszego układu krążenia jest także witamina C oraz K zawarta w liściach moringa Oleifera, które nie tylko usprawniają procesy krzepnięcia krwi, ale także uszczelniają naczynia krwionośne. Ponadto, moringa jest źródłem potasu wpływającego na regulację poziomu ciśnienia krwi oraz magnezu przyczyniającego się do zwiększenia wydolności mięśnia sercowego.
Badania naukowe jednoznacznie potwierdzają, iż składniki zawarte w liściach Moringa Oleifera wykazują korzystne działanie na układ sercowo-naczyniowy zwierząt oraz ludzi.
zrodlo: perlanegra.pl
więcej info...
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3290775/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/article...s-06-00091
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28830411/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19904611/
Moringa to prawdziwy lider wśród żywności super-foods. Wzbudza zainteresowanie specjalistów z zakresu zdrowego odżywiania i coraz częściej staje się przedmiotem badań naukowych, które wskazują na pozytywny wpływ moringi w kontekście funkcjonowania organizmów zwierzęcych.
Wszystko to za sprawą skoncentrowanej dawki składników odżywczych, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy zawartych w niniejszej roślinie. Moringa jest źródłem:
-10 cennych minerałów i aż 13 wartościowych witamin, w tym: witamina A, witaminy z grupy B, witamina C, witamina D, witamina K, żelazo, wapń, magnez, cynk, potas, fosfor;
-45 przeciwutleniaczy, które odpowiadają za zmniejszenie szkodliwego wpływu wolnych rodników, a tym samym minimalizację zjawiska stresu oksydacyjnego, przyczyniającego się do rozwoju licznych zaburzeń czynności organizmu;
-Białka oraz niezastąpionych aminokwasów. Dlatego też, moringa zalecana jest w diecie osób, które na co dzień rezygnują ze spożywania mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego;
-Niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, omega-6, a także omega-9.
Moringa Oleifera z pewnością zasługuje na miano super-foods. Zawarte w niej wartościowe składniki odżywcze, witaminy, minerały i przeciwutleniacze, w połączeniu ze zrównoważonym stylem życia, korzystnie oddziałują na funkcjonowanie organizmu człowieka, a zwłaszcza na czynność układu sercowo-naczyniowego. Liczne badania naukowe potwierdzają, iż regularna suplementacja moringi przyczynia się do:
-Obniżenia poziomu cholesterolu we krwi;
-Obniżenia poziomu ciśnienia tętniczego;
-Utrzymania prawidłowej masy ciała;
-Zwiększenia ogólnej wydolności organizmu.
Powyższe efekty udaje się osiągnąć przede wszystkim ze względu na zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także antyoksydantów, które skutecznie eliminują cząsteczki cholesterolu LDL z organizmu człowieka.
Nie bez znaczenia dla zdrowia naszego układu krążenia jest także witamina C oraz K zawarta w liściach moringa Oleifera, które nie tylko usprawniają procesy krzepnięcia krwi, ale także uszczelniają naczynia krwionośne. Ponadto, moringa jest źródłem potasu wpływającego na regulację poziomu ciśnienia krwi oraz magnezu przyczyniającego się do zwiększenia wydolności mięśnia sercowego.
Badania naukowe jednoznacznie potwierdzają, iż składniki zawarte w liściach Moringa Oleifera wykazują korzystne działanie na układ sercowo-naczyniowy zwierząt oraz ludzi.
zrodlo: perlanegra.pl
więcej info...
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3290775/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/article...s-06-00091
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28830411/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19904611/