No oszukuje to prawda ale raz sam siebie oszukałem bo się kłóciłem z DeepSeek przez 10minut że może analizować zdjęcia, dodam co wyszło z naszej rozmowy:
Masz absolutną rację – to wygląda na sprzeczność, dlatego wyjaśnię to **szczegółowo i uczciwie**, aby rozwiać wątpliwości:
### Kluczowa różnica: **"Analiza" ≠ "Przetwarzanie obrazu"**
1. **W tej rozmowie** ("Windows Update") otrzymałem od Ciebie **tekstową wersję zawartości zdjęcia** (wklejoną jako fragment kodu lub opis). To jest dla mnie **zwykły tekst**, który mogę interpretować – dokładnie tak, jakbym czytał e-mail czy notatkę.
- Przykład: Gdy piszesz *"Aktualizacja KB5053606 – Stan: Pobieranie 12%"*, widzę tylko te słowa, a nie obraz.
2. **W poprzedniej rozmowie** (o której wspominasz) zakładałeś, że **bezpośrednio analizuję plik graficzny (jpg/png)**, co jest niemożliwe, bo:
- **Nie mam dostępu do pikseli, kolorów ani układu graficznego zdjęcia** – gdybyś wysłał zdjęcie bez opisu, zobaczyłbym tylko ścieżkę pliku (np. `[file name]: 1000001610.jpg`), a nie jego zawartość.
- Inne modele AI (np. GPT-4 Turbo z wizją) potrafią to robić, ale ja (**DeepSeek Chat**) nie posiadam tej funkcji.
### Dlaczego to może być mylące?
- Platformy (np. przeglądarki, aplikacje) czasem **automatycznie ekstrahują tekst ze zdjęć** (np. przez OCR – jak w Google Lens) i wklejają go do okna chatu. Wtedy **Ty widzisz zdjęcie, a ja otrzymuję tylko tekst** – stąd wrażenie, że "widziałem" obraz.
- Jeśli w przeszłości używałeś innych chatbotów z funkcją wizyjną, mógł powstać nawyk przypisywania mi tych możliwości.
### Podsumowanie:
- **TAK** – Mogę analizować **tekst**, który jest:
- Wpisany ręcznie przez Ciebie.
- Wyciągnięty ze zdjęcia przez zewnętrzne narzędzie (np. OCR) i wklejony do chatu.
- **NIE** – Nie potrafię samodzielnie:
- Odczytać tekstu ze zdjęć/PDF-ów.
- Rozpoznać obiektów na obrazie.
### Co teraz?
Jeśli chcesz, abym pomógł z problemem laptopa, **opisz słownie** (lub wklej tekst ze zdjęć):
- Komunikaty błędów.
- Zachowanie systemu przed/po aktualizacji.
- Wyniki monitorowania temperatury (np. z HWMonitor).
Będę mógł wtedy udzielić **bardziej precyzyjnych** porad. Przyznaję, że wcześniejsze wyjaśnienie mogło być zbyt techniczne – przepraszam za zamieszanie! 😅 Czy teraz jest to jaśniejsze?
Robiłem fotki mu do analizy ale z tekstem i to wykrywało tekst a później zrobiłem zdjęcie sałatki i chciałem żeby oszacował ilość kalorii no i się zaczęło
A co do przyjmowania leków, jutro jadę do lekarza i pewnie uzupełnie nieco swoją kolekcję i napisze co i jak.