Forum TOR
Już teraz zapraszamy na nasze forum w sieci TOR.dopal67vkvim2qxc52cgp3zlmgzz5zac6ikpz536ehu7b2jed33ppryd.onion
Kopiuj adres
Operacja przejęcia sposób - pajęczyna
07.07.2025, 18:12
🔌 Echo z gniazdka
🗓️ 2025. I choć mamy światłowody, Wi-Fi 6, eSIM-y, IoT i inne techno-bzdury, to wciąż wszystko zaczyna się od jednego – gniazda. Nie USB. Nie HDMI. Zwykłego, starego kontaktu w ścianie.
Bo zanim odpalisz laptopa, zanim połączysz się z VPN-em z Islandii, zanim wpiszesz hasło do forum z czarnym tłem i błyskiem w oku – już jesteś podpięty. Już jesteś częścią.
Zasilanie to zależność.
Zależność od infrastruktury, której nie kontrolujesz. Od kabli, które nie są twoje. Od liczników, które wiedzą, kiedy siedzisz po nocach.
🎛️ Smart liczniki? Wiedzą więcej niż myślisz.
Zliczają puls energii jak tętno. Wiedzą, kiedy zapaliłeś lampkę nocną, kiedy grzejesz wodę, kiedy siedzisz w trybie „ghosting offline” – ale prąd wciąż płynie.
Kiedyś ślad zostawiałeś w logach.
Dziś zostawiasz go w zużyciu energii. W ciepłocie procesora. W anomaliach odczytów.
Nie trzeba rootkita. Wystarczy AI z dostępem do danych z dystrybutora energii.
🔋 Wyciągają profil z watów.
Masz RTX? Wzorzec. Pracujesz nocą? Wzorzec. Masz zwyczaj włączać ekspres o 3:17? Wzorzec.
Profilujesz się sam – przez ampery.
📡 Ale to nie wszystko.
Zasilacz komputera też ma echo. Może z siebie sypać dane. Bo przecież działa na częstotliwościach, które da się podsłuchać. EMI, TEMPEST, side-channel… to nie bajki. To rzeczy, które CIA ćwiczyło 20 lat temu, a dziś robią dzieciaki z Raspberry Pi.
💡 A więc świecisz. Cały czas.
Nawet bez Wi-Fi. Nawet bez Bluetootha. Nawet z telefonem w lodówce.
Bo światło LED w pokoju też może mrugać w rytmie binarnym, który analizuje kamera z naprzeciwka.
🕶️ I najśmieszniejsze?
Ludzie instalują żarówki z Wi-Fi. Bo można je „ściemnić z apki”.
Bo po co zwykły włącznik, skoro można dać serwer pośredniczący z Chin?
🔦 Bezpieczeństwo zaczyna się od ciemności.
Ale nawet tam…
Zostaje echo z gniazdka.
🧠 A ty? Myślisz, że jesteś niewidzialny, bo nie masz konta na Facebooku?
Pokaż mi zużycie prądu. Pokaż mi ruch wentylatora. Pokaż mi kąt monitora.
Zrobię z tego cyfrowy portret.
Nie jesteś offline.
Jesteś zasilany.
🗓️ 2025. I choć mamy światłowody, Wi-Fi 6, eSIM-y, IoT i inne techno-bzdury, to wciąż wszystko zaczyna się od jednego – gniazda. Nie USB. Nie HDMI. Zwykłego, starego kontaktu w ścianie.
Bo zanim odpalisz laptopa, zanim połączysz się z VPN-em z Islandii, zanim wpiszesz hasło do forum z czarnym tłem i błyskiem w oku – już jesteś podpięty. Już jesteś częścią.
Zasilanie to zależność.
Zależność od infrastruktury, której nie kontrolujesz. Od kabli, które nie są twoje. Od liczników, które wiedzą, kiedy siedzisz po nocach.
🎛️ Smart liczniki? Wiedzą więcej niż myślisz.
Zliczają puls energii jak tętno. Wiedzą, kiedy zapaliłeś lampkę nocną, kiedy grzejesz wodę, kiedy siedzisz w trybie „ghosting offline” – ale prąd wciąż płynie.
Cytat:„Zero aktywności online? A licznik bije jak oszalały. Znaczy: coś się dzieje.”
Kiedyś ślad zostawiałeś w logach.
Dziś zostawiasz go w zużyciu energii. W ciepłocie procesora. W anomaliach odczytów.
Nie trzeba rootkita. Wystarczy AI z dostępem do danych z dystrybutora energii.
🔋 Wyciągają profil z watów.
Masz RTX? Wzorzec. Pracujesz nocą? Wzorzec. Masz zwyczaj włączać ekspres o 3:17? Wzorzec.
Profilujesz się sam – przez ampery.
📡 Ale to nie wszystko.
Zasilacz komputera też ma echo. Może z siebie sypać dane. Bo przecież działa na częstotliwościach, które da się podsłuchać. EMI, TEMPEST, side-channel… to nie bajki. To rzeczy, które CIA ćwiczyło 20 lat temu, a dziś robią dzieciaki z Raspberry Pi.
💡 A więc świecisz. Cały czas.
Nawet bez Wi-Fi. Nawet bez Bluetootha. Nawet z telefonem w lodówce.
Bo światło LED w pokoju też może mrugać w rytmie binarnym, który analizuje kamera z naprzeciwka.
Cytat:„Zamknąłeś laptopa? A ekran wciąż odbija się w źrenicy. A źrenica wciąż patrzy. A ktoś wciąż to ogląda.”
🕶️ I najśmieszniejsze?
Ludzie instalują żarówki z Wi-Fi. Bo można je „ściemnić z apki”.
Bo po co zwykły włącznik, skoro można dać serwer pośredniczący z Chin?
🔦 Bezpieczeństwo zaczyna się od ciemności.
Ale nawet tam…
Zostaje echo z gniazdka.
🧠 A ty? Myślisz, że jesteś niewidzialny, bo nie masz konta na Facebooku?
Pokaż mi zużycie prądu. Pokaż mi ruch wentylatora. Pokaż mi kąt monitora.
Zrobię z tego cyfrowy portret.
Nie jesteś offline.
Jesteś zasilany.
| Wiadomości w tym wątku |
|
Operacja przejęcia sposób - pajęczyna - przez Z-Nick-On-Demand - 12.06.2025, 11:56
RE: Operacja przejęcia sposób - pajęczyna - przez Z-Nick-On-Demand - 15.06.2025, 21:43
RE: Operacja przejęcia sposób - pajęczyna - przez Inferno - 07.07.2025, 18:12
RE: Operacja przejęcia sposób - pajęczyna - przez Inferno - 24.11.2025, 10:33
RE: Operacja przejęcia sposób - pajęczyna - przez Cannapv - 01.12.2025, 10:58
|