(25.11.2022, 13:52)tome3eqkks napisał(a): Beeniepatu Według mnie ma znaczenie, ale tylko dlatego że pokruszona substancja szybciej się rozpuszcza
to tak jak z cukrem, normalny (granulowany) szybko zjesz , kostkę będziesz ssał
Nie watpilem, ze ktos da taki przyklad. Nie jest on jednak w zaden sposob logicznie uzasadniony. Na polknieta substancje dziala kwas solny w zoladku. Przy strukturze substancji, nie ma to zadnego znaczenia pod katem odczuwalnych efektow. Roznica czasowa rozpuszczenia jest praktycznie zadna. A przyklad z cukrem ma sie nijak do polkniecia. Ty piszesz o jedzeniu w ustach. A nie procesie rozpuszczania substancji w zoladku. Wystarczy zrobic doswiadczenie i wrzucic krysztalek np 3cmc i ta sama ilosc proszku do kubka z kwasem solnym. I zobaczyc, jaka roznica czasowa bedzie miedzy rozpuszczeniem jednego a drugiego 😎