Forum TOR
Już teraz zapraszamy na nasze forum w sieci TOR.dopal67vkvim2qxc52cgp3zlmgzz5zac6ikpz536ehu7b2jed33ppryd.onion
Kopiuj adres
5htp - Działanie, skutki, dawkowanie
10.04.2022, 08:36
5-hydroksytryptofan jest substancją, z której w mózgu wytwarzany jest neuroprzekaźnik serotonina. Aminokwas ten został zidentyfikowany podczas badań Griffonia simplicifolia. Roślina ta od wieków była wykorzystywana w tradycyjnej medycynie ludów zamieszkujących Zachodnią i Centralną Afrykę, szczególnie tereny Liberii i Gabonu. Obecnie w wielu krajach oksytryptofan dostępny jest bez recepty jako suplement diety przyjmowany w celu poprawy nastroju i jakości snu oraz obniżenia apetytu. Wchodzi też w skład leków przeciwdepresyjnych.
Organizm ludzki sam wytwarza 5-HTP z tryptofanu. W latach 50. to właśnie L-tryptofan był stosowany jako prekursor serotoniny. Dodawano go nawet do produktów spożywczych przeznaczonych dla niemowląt oraz do preparatów służących do odżywiania dożylnego. Ponieważ 5-HTP był wówczas drogi, włączano go dopiero, gdy analiza płynu mózgowo-rdzeniowego wykazywała, iż organizm nie produkuje wystarczającej ilości serotoniny. Jest on jednak skuteczniejszy od L-tryptofanu, dlatego też od połowy lat 90. wykorzystuje się go w suplementach diety.
5-HTP pozyskiwany jest najczęściej z nasion czarnej fasoli afrykańskiej (Griffonia simplicifolia), które zawierają od 6 do 14% tego aminokwasu. Jego bogatym źródłem są także grzyby jadalne. 5-hydroksytryptofan zawarty jest zarówno w owocnikach świeżych jak i poddanych obróbce termicznej. Największa jego ilość znajduje się jednak w ekstraktach z nieprzetworzonych owocników twardnika japońskiego (Lentinula edodes), znanego też jako shiitake, czubajki kani (Macrolepiota procera) i maślaka sitarza (Suillus bovinus).
Poza tym w pokarmach występuje także L-tryptofan, z którego w organizmie powstaje 5-HTP. Jego żródła to: drób (kurczak, kaczka, indyk), wieprzowina, jaja, mleko, ser, jogurt, serek wiejski, ser ricotta, płatki owsiane, awokado, czekolada, kiełki pszenicy.
5-hydroksytryptofan bardzo dobrze wchłania się z przewodu pokarmowego – ok. 70% jego spożytej ilości przedostaje się do krwi. Dzieje się tak, ponieważ nie konkuruje on z innymi aminokwasami, a do jego transportu nie jest wymagana specjalna cząsteczka. Łatwo przekracza także barierę krew-mózg, co pozwala mu wywierać wpływ na centralny układ nerwowy.
Typowa dzienna dawka 5-HTP to od 300 do 500 mg, przyjmowane jednorazowo lub podzielone na kilka porcji.
W celu redukcji wagi należy przyjmować oksytryptan w trakcie posiłku.
W przypadku depresji polecane jest stopniowe podnoszenie dawki rozpoczynając od 150 mg przez 2 tygodnie, następnie przez 4 tygodnie stosując dawkę 400 mg.
5-HTP nie należy łączyć z lekami neurologicznymi, zwłaszcza z antydepresantami działającymi jako inhibitory wychwytu zwrotnego serotoniny, gdyż grozi to wywołaniem zespołu serotoninowego, mogącego prowadzić nawet do śmierci.
Należy przerwać przyjmowanie 5-HTP na dwa tygodnie przed planowanym zabiegiem chirurgicznym, ponieważ może on nasilać efekty działania leków stosowanych podczas operacji.
Należy zachować ostrożność, łącząc 5-HTP z lekami nasennymi – może on zintensyfikować ich działanie.
Zrodlo: neuroexpert.org
5-HTP czyli lek na wszystko dla badaczy RC tak naprawdę może być bardzo niebezpieczny. W skrócie 5htp zwiększa ilosc serotoniny w organizmie. Brana przed lub bezpośrednio po badaniach sprawia, że organizm jest przeladowany tym związkiem chemicznym co prowadzi do zespołu serotoninowego. 5-HTP pomaga dopiero kiedy w organizmie serotoniny brakuje. By tak się stało musi nastąpić jej degradacja. Proces degradacji wydzielonej serotoniny w organizmie jest bliżej nieokreślony. Zalezy ile jej wydzieliliśmy, jak często to robimy itd. Z powodu tylu niewiadomych sądzę, że stosowanie 5htp gdy jesteśmy stałymi amatorami RC jest niebezpieczne i odradzam przyjmowania go w celu złagodzenia "zwaly".
Organizm ludzki sam wytwarza 5-HTP z tryptofanu. W latach 50. to właśnie L-tryptofan był stosowany jako prekursor serotoniny. Dodawano go nawet do produktów spożywczych przeznaczonych dla niemowląt oraz do preparatów służących do odżywiania dożylnego. Ponieważ 5-HTP był wówczas drogi, włączano go dopiero, gdy analiza płynu mózgowo-rdzeniowego wykazywała, iż organizm nie produkuje wystarczającej ilości serotoniny. Jest on jednak skuteczniejszy od L-tryptofanu, dlatego też od połowy lat 90. wykorzystuje się go w suplementach diety.
5-HTP pozyskiwany jest najczęściej z nasion czarnej fasoli afrykańskiej (Griffonia simplicifolia), które zawierają od 6 do 14% tego aminokwasu. Jego bogatym źródłem są także grzyby jadalne. 5-hydroksytryptofan zawarty jest zarówno w owocnikach świeżych jak i poddanych obróbce termicznej. Największa jego ilość znajduje się jednak w ekstraktach z nieprzetworzonych owocników twardnika japońskiego (Lentinula edodes), znanego też jako shiitake, czubajki kani (Macrolepiota procera) i maślaka sitarza (Suillus bovinus).
Poza tym w pokarmach występuje także L-tryptofan, z którego w organizmie powstaje 5-HTP. Jego żródła to: drób (kurczak, kaczka, indyk), wieprzowina, jaja, mleko, ser, jogurt, serek wiejski, ser ricotta, płatki owsiane, awokado, czekolada, kiełki pszenicy.
5-hydroksytryptofan bardzo dobrze wchłania się z przewodu pokarmowego – ok. 70% jego spożytej ilości przedostaje się do krwi. Dzieje się tak, ponieważ nie konkuruje on z innymi aminokwasami, a do jego transportu nie jest wymagana specjalna cząsteczka. Łatwo przekracza także barierę krew-mózg, co pozwala mu wywierać wpływ na centralny układ nerwowy.
Typowa dzienna dawka 5-HTP to od 300 do 500 mg, przyjmowane jednorazowo lub podzielone na kilka porcji.
W celu redukcji wagi należy przyjmować oksytryptan w trakcie posiłku.
W przypadku depresji polecane jest stopniowe podnoszenie dawki rozpoczynając od 150 mg przez 2 tygodnie, następnie przez 4 tygodnie stosując dawkę 400 mg.
5-HTP nie należy łączyć z lekami neurologicznymi, zwłaszcza z antydepresantami działającymi jako inhibitory wychwytu zwrotnego serotoniny, gdyż grozi to wywołaniem zespołu serotoninowego, mogącego prowadzić nawet do śmierci.
Należy przerwać przyjmowanie 5-HTP na dwa tygodnie przed planowanym zabiegiem chirurgicznym, ponieważ może on nasilać efekty działania leków stosowanych podczas operacji.
Należy zachować ostrożność, łącząc 5-HTP z lekami nasennymi – może on zintensyfikować ich działanie.
Zrodlo: neuroexpert.org
5-HTP czyli lek na wszystko dla badaczy RC tak naprawdę może być bardzo niebezpieczny. W skrócie 5htp zwiększa ilosc serotoniny w organizmie. Brana przed lub bezpośrednio po badaniach sprawia, że organizm jest przeladowany tym związkiem chemicznym co prowadzi do zespołu serotoninowego. 5-HTP pomaga dopiero kiedy w organizmie serotoniny brakuje. By tak się stało musi nastąpić jej degradacja. Proces degradacji wydzielonej serotoniny w organizmie jest bliżej nieokreślony. Zalezy ile jej wydzieliliśmy, jak często to robimy itd. Z powodu tylu niewiadomych sądzę, że stosowanie 5htp gdy jesteśmy stałymi amatorami RC jest niebezpieczne i odradzam przyjmowania go w celu złagodzenia "zwaly".