Forum TOR
Już teraz zapraszamy na nasze forum w sieci TOR.dopal67vkvim2qxc52cgp3zlmgzz5zac6ikpz536ehu7b2jed33ppryd.onion
Kopiuj adres
Amanita Muscaria, czyli muchomor czerwony
26.10.2023, 05:55
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.10.2023, 06:37 przez kot_kreskowy.)
@"Twilight Sparkle"
Same kapelusze opłukałem pod prysznicem z wszystkiego co niepotrzebne, osuszyłem je wstępnie ręcznikiem papierowym, po czym podzieliłem je na mniejsze części i suszyłem w sychym i zacienionym/ciemnym miejscu.
Co ważne, nie suszymy amanity na słońcu gdyż kwas ibutenowy zmieni się w muskazon a chcemy uzyskać muscymol, który to powsaje podczas suszenia w cieniu.
Muskazon nie jest zły, jednak dużo lepsze właściwości posiada muscymol.
Ja grzybki rozłożyłem na kratkach z piekarnika jakieś 20-30cm ponad grzejnikiem i zacieniłem okno kocem.
Nie podgrzewamy ich w piekarniku, najlepsza jest temperatura pokojowa do max 40° w przypadku gdy suszymy dedykowaną suszarką.
Gdy wyschły na wiór, wrzuciłem amanitę do takich pojemników i schowałem do ciemnej szafki.
Ważne! Amanita musi odstać by kwas ibutenowy zamienił się w muscymol.
Proces ten zaczyna się w momencie suszenia grzybów.
Pryjęło się że okres ten to 3 miesiące.
I dopiero wtedy są gotowe do spożycia.
Właśnie z uwagi na obecność kwasu ibutenowego oraz w mniejszym stopniu hydrazyny NIE SPOŻYWAMY SUROWYCH OWOCNIKÓW POD ŻADNYM POZOREM!
NIGDY!
TO SĄ TOKSYNY!
Smacznego😋
A kolega farmazonC84S jak chce pisać poradniki, to najlepiej te o waleniu konia, bo o grzybach nie ma zielonego pojęcia.
hidden
Zjedzenie surowego kończy się z reguły ostrym zatruciem a czasem nawet wizytą w szpitalu.
Same kapelusze opłukałem pod prysznicem z wszystkiego co niepotrzebne, osuszyłem je wstępnie ręcznikiem papierowym, po czym podzieliłem je na mniejsze części i suszyłem w sychym i zacienionym/ciemnym miejscu.
Co ważne, nie suszymy amanity na słońcu gdyż kwas ibutenowy zmieni się w muskazon a chcemy uzyskać muscymol, który to powsaje podczas suszenia w cieniu.
Muskazon nie jest zły, jednak dużo lepsze właściwości posiada muscymol.
Ja grzybki rozłożyłem na kratkach z piekarnika jakieś 20-30cm ponad grzejnikiem i zacieniłem okno kocem.
Nie podgrzewamy ich w piekarniku, najlepsza jest temperatura pokojowa do max 40° w przypadku gdy suszymy dedykowaną suszarką.
Gdy wyschły na wiór, wrzuciłem amanitę do takich pojemników i schowałem do ciemnej szafki.
Ważne! Amanita musi odstać by kwas ibutenowy zamienił się w muscymol.
Proces ten zaczyna się w momencie suszenia grzybów.
Pryjęło się że okres ten to 3 miesiące.
I dopiero wtedy są gotowe do spożycia.
Właśnie z uwagi na obecność kwasu ibutenowego oraz w mniejszym stopniu hydrazyny NIE SPOŻYWAMY SUROWYCH OWOCNIKÓW POD ŻADNYM POZOREM!
NIGDY!
TO SĄ TOKSYNY!
Smacznego😋
A kolega farmazon
hidden
Zjedzenie surowego kończy się z reguły ostrym zatruciem a czasem nawet wizytą w szpitalu.
NIE dla OPIO !!!
#Pudzilla#Ferdzio#ktonastępny?
#Pudzilla#Ferdzio#ktonastępny?